Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Muallim Naci

Muallim Naci (Ömer)

Muallim Naci, Tanzimat Dönemi Türk edebiyatının önemli şair, yazar, eleştirmen ve eğitimcilerindendir. Asıl adı Ömer olan Naci, 1850 yılında İstanbul’da doğdu. Henüz küçük yaşta annesini kaybetti; çocukluk yılları babası ve büyükannesiyle geçti. Eğitim hayatına medresede başlayan Naci, Arapça ve Farsça’yı iyi derecede öğrenerek klasik edebiyatla erken yaşta tanıştı. Şiire olan ilgisiyle dikkat çeken Naci, zamanla edebiyat çevrelerinde tanınmaya başladı. İlk olarak İstanbul'da çeşitli memuriyetlerde bulundu, ardından öğretmenlik görevine geçti. Bu görevinden dolayı “Muallim” unvanını aldı ve bu isimle edebiyat tarihine geçti. Muallim Naci, edebi yaşamı boyunca hem Divan edebiyatına bağlı kaldı hem de halkın anlayabileceği sade bir Türkçeyle yazmayı savundu. Edebiyatta dilin sadeleşmesini isteyen ilk isimlerden biri oldu. Şiirlerinde doğa, aşk, toplum ve birey gibi temaları işlerken; nesir türünde ise anı, eleştiri ve makale türlerinde eserler verdi. Naci, aynı zamanda dönemin güçlü kalemlerinden Recaizade Mahmud Ekrem ile girdiği edebi tartışmalarla da tanınır. Bu tartışmalar, edebi anlayış farklarının Tanzimat Dönemi'nde ne kadar derin olduğunu gösterir. Naci, edebiyatın sadece estetik bir faaliyet olmadığını, aynı zamanda bir terbiye ve millet bilinci meselesi olduğunu savunmuştur. Muallim Naci, 1893 yılında henüz 43 yaşındayken hayata veda etti. Ardında hem klasik hem de halk edebiyatı arasında bir köprü kurmaya çalışan eserler bıraktı. Ölümünden sonra da dili sadeleştirme, halkla edebiyat arasında bağ kurma çabası pek çok genç yazara ilham kaynağı oldu.
Doğum Adı
Ömer
Takma Adı
Eklenmedi. Ekle
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
1 Ocak, 1849
Ölüm Tarihi
12 Nisan, 1893
Ölüm Yaşı
44 yaşında
Ölüm Sebebi
Kesin bir bilgi bulunmamakla beraber sağlık sorunları olduğu tahmin ediliyor.
Linkler
Eklenmedi. Ekle
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (1)
Alıntılar (0)
Daha Fazla Eser Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close