Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Jorge Luis Borges

Jorge Luis Borges

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges, 24 Ağustos 1899'da Arjantin'in Buenos Aires şehrinde doğdu. Borges, Arjantin'in önde gelen edebiyatçılarından biri olarak kabul edilir. Ebeveynleri, Jorge Guillermo Borges ve Leonor Acevedo Suarez, Borges'in çocukluğunda edebi bir ortamda büyümesine katkıda bulundular. Ayrıca Borges, büyükbabası Isidoro Acevedo Laprida'nın Arjantin'in önde gelen politik figürlerinden biri olmasından da etkilendi. Borges'in gözleri, doğuştan astigmatizm ve miyop nedeniyle zayıf bir görme yeteneğine sahipti, bu da onun hayatının geri kalanını etkiledi. Çocukluğunda İngilizce ve İspanyolca öğrenerek edebi bir temel oluşturdu. Buenos Aires'te Lycée Louis le Grand'de Fransızca dersleri aldı ve Avrupa edebiyatı ve kültürüne olan ilgisini artırdı. 1921'de Borges, Buenos Aires Ulusal Üniversitesi'nde (UBA) edebiyat ve dilbilimi okumak için Paris'teki Collège de France'a gitti. Dönüşünde, Buenos Aires'te edebiyat ve dilbilimi üzerine dersler vermeye başladı ve kısa süre sonra aynı üniversitede Arjantin ve İspanyol Amerika edebiyatı profesörü olarak atandı. Borges, edebi kariyerinde özellikle 1940'ların sonlarından itibaren uluslararası alanda tanınmaya başladı. İlk önemli eserleri arasında "Fervor de Buenos Aires" (1923), "Ficciones" (1944) ve "El Aleph" (1949) bulunmaktadır. Bu eserler, onun karmaşık ve kurgusal dünyasını, metafizik ve gerçeklik arasındaki ince sınırları ve edebi oyunları sergiler. Borges, hem kurgusal eserleri hem de edebiyat eleştirileri ve denemeleriyle tanınır. O, edebiyat tarihine, edebi yaratıcılığın sınırlarını zorlayan ve okuyucuları düşündüren birçok eser bıraktı. 1955'te Borges, Buenos Aires'te Ulusal Kütüphane'nin başkanı olarak atandı ve burada 1973 yılına kadar görev yaptı. Aynı zamanda Arjantin Edebiyatı Derneği'nin başkanlığını da üstlendi. Borges, 1986 yılında İsviçre'de öldü, ancak eserleri dünya çapında edebi bir miras olarak kaldı. Onun karmaşık ve derin düşünceleri, edebiyat dünyasında ve ötesinde hala etkisini sürdürmektedir. Borges, modern edebiyatın en etkileyici figürlerinden biri olarak kabul edilir.
Doğum Adı
Eklenmedi. Ekle
Takma Adı
Eklenmedi. Ekle
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
Eklenmedi. Ekle
Doğum Yeri
Eklenmedi. Ekle
Linkler
Eklenmedi. Ekle
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (1)
Alıntılar (3)
Daha Fazla Eser Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close