Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Henrik Ibsen

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen, 1828'de Norveç'te küçük bir sahil kasabasında doğdu. Tüccar Knud Ibsen ve resme meraklı Marichen Ibsen'in beş çocuğundan en büyüğüdür. Sekiz yaşındayken babasının iflas etmesi üzerine ailesinin değişen yaşantısına uyum sağlamakta zorlandı. Ibsen, 15 yaşında okulu bıraktı ve Grimstad'da bir eczanede çıraklık yaptı; boş zamanlarında şiir ve resimle ilgilendi. 1849'da ilk oyunu "Katelina"yı yazdı. 1850'de Kristiania'ya (Oslo) taşındı ve burada sanatçılarla çevre edindi. 1851'de Bergen'deki Norveç Tiyatrosu'nda sahne ozanı olarak çalışmaya başladı ve oyun yazarlığına ağırlık verdi. Tiyatronun mali sorunları nedeniyle parlamentodan yardım istedi ancak olumsuz yanıt aldı. "Tatlı İsteyenler" oyununun başarısı sayesinde ün kazandı ve yurt dışı gezilerine katılma fırsatı buldu. 1858'de Suzannah Daae Thoresen ile evlendi ve 1859'da Sigurd adında bir oğlu oldu. Norveç Tiyatrosu iflas edince Kristiania Tiyatrosu'nda sanat danışmanı oldu ve 1864'te yurt dışına gitti. Roma, Dresden ve Münih'te yaşadı, 27 yıl yurt dışında kaldı. İlk büyük oyunu "Brand"ı 1866'da, "Peer Gynt"i ise 1867'de yazdı. 1890'da yazdığı "Hedda Gabler" büyük eleştiriler aldı ancak dünya tiyatrosunda başyapıt haline geldi. Ibsen, 1891'de Norveç'e döndü ve büyük bir edebi kahraman olarak karşılandı. 23 Mayıs 1906'da Oslo'da öldü. Eleştirel gerçekçi oyunları, toplum bireylerinin yanılsamalarını ve ruhsal çalkantılarını açığa sermiştir.
Doğum Adı
Eklenmedi. Ekle
Takma Adı
Eklenmedi. Ekle
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
20 Mart, 1828
Doğum Yeri
Ölüm Tarihi
23 Mayıs, 1906
Ölüm Yeri
Ölüm Yaşı
78 yaşında
Linkler
Eklenmedi. Ekle
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (1)
Alıntılar (0)
Daha Fazla Eser Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close