Tüm Reklamları Kapat

Ali Nesin

Ali Nesin, 18 Kasım 1956 tarihinde İstanbul'da doğdu. Aziz Nesin ve Meral Çelen’in ilk oğludur. İlköğrenimini İstanbul Saint Joseph Lisesi’nde, liseyi de İsviçre'nin Lozan kentindeki College Champittet'de tamamladı.

1977-1981 yılları arasında Paris Diderot Üniversitesi'nden matematikten "maitrise” (ustalık) derecesini aldı. 1981-1985 yılları arasında ABD'de Yale Üniversitesi'nde matematiksel mantık ve cebir konularında doktora yaptı. 1985-1986 arasında Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kampüsü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

Türkiye'ye kısa dönem askerlik görevi için geldiği sırada erlerin aynı şırıngadan aşı olmasına itiraz ettiği için "orduyu isyana teşvik" iddiasıyla tutuklanarak yargılandı. Yargılanma sonunda beraat etti.

1987-1989 arasında Notre Dame Üniversitesi'nde yardımcı doçent, ardından 1995'e kadar Kaliforniya Üniversitesi Irvine Kampusü'nde doçent ve daha sonra profesör olarak görev yaptı. 1993-1994 öğretim yılını Bilkent Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi olarak geçirdi.

1995'te babası Aziz Nesin'in ölümü üzerine yurda dönüş yaptı ve Nesin Vakfı yöneticiliğini üstlendi.

1996 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümünü kurdu ve halen başkanlığını yapmaktadır.

1999 yılında kurulan Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı'nın (TİHAK) kurucu üyesidir.

2003-2013 yılları arasında Türk Matematik Derneği’nin Genel Yayın Yönetmeni olarak 42 sayı Matematik Dünyası Dergisi çıkarmıştır.

2004'te kurulan Nesin Yayınevi’nin genel yönetmenliğini yapmaktadır.

2007 yılında Nesin Matematik Köyü’nü, 2015 yılında Nesin Sanat Köyü’nü, 2016 yılında da Nesin Felsefe Köyü’nü kurmuş ve hala yöneticiliğini yapmaktadır.

2011 yılından itibaren Hrant Dink Vakfı danışma kurulu üyesidir.

2015 yılında eğitim alanında verilen 14. Vehbi Koç Ödülü'ne; Türkiye’de matematik eğitiminin kalıplarını kıran ve yayınları, araştırmaları, özellikle de Nesin Matematik Köyü projesiyle yaratıcı eğitim alanında istisnai bir başarı yakalayan Prof. Dr. Ali Nesin ve Nesin Matematik Köyü Projesi layık görüldü.

2018 yılında Uluslararası Matematikçiler Birliği tarafından Fields Madalyası'yla beraber verilen ve Matematik Biliminin Nobel’i kabul edilen Leelavati Ödülü’ne; matematiğe yönelik toplumsal farkındalığın artmasına katkıları ve matematiğin keşfi, eğitimi ve araştırması için olağanüstü bir yer olarak tanımlanan, kurucusu olduğu Nesin Matematik Köyü sebebiyle layık görüldü.

Gençlere matematiği sevdirmek için yazdığı 9 popüler matematik kitabı;
Matematik Canavarı, Matematik ve Develerle Eşekler, Matematik ve Doğa, Matematik ve Gerçek, Matematik ve Korku, Matematik ve Oyun, Matematik ve Sanat, Matematik ve Sonsuz, Matematikçi Portreleri.

Fen Liseleri için yazdığı 5 ders kitabı;
Fen Liseleri İçin Matematik 1: Kümeler Kuramı 1, Fen Liseleri İçin Matematik 2: Doğal Sayılar Yapısı, Fen Liseleri İçin Matematik 3: Tamsayılar Yapısı, Fen Liseleri İçin Matematik 4: Kesirli Sayılar, Fen Liseleri İçin Matematik 5: Gerçel Sayılar.

Yeni başlayanlar için matematik kitapları;
Matematiğe Giriş I - Önermeler Mantığı, Matematiğe Giriş II - Sezgisel Kümeler Kuramı, Matematiğe Giriş III - Sayma - Kombinasyon Hesapları.

Lisans ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik yazdığı 4 matematik kitabı;
Analiz I, Analiz II, Analiz III, Analiz IV.
Ali Nesin, 18 Kasım 1956 tarihinde İstanbul'da doğdu. Aziz Nesin ve Meral Çelen’in ilk oğludur. İlköğrenimini İstanbul Saint Joseph Lisesi’nde, liseyi de İsviçre'nin Lozan kentindeki College Champittet'de tamamladı. 1977-1981 yılları arasında Paris Diderot Üniversitesi'nden matematikten "maitrise” (ustalık) derecesini aldı. 1981 ... Daha fazla göster
Bu Kişiyi Raporla
Eserler (8)
Eser
Kitap
Mehmet Hamid
Mehmet Hamid
6K UP
Eseri Ekleyen
10.0/10
(5 Kişi)
Puan Ver
Matematiğe Giriş-1
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
  • Raporla
Eser
Kitap
Mehmet Hamid
Mehmet Hamid
6K UP
Eseri Ekleyen
10.0/10
(5 Kişi)
Puan Ver
Matematiğe Giriş-2
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
  • Raporla
Eser
Kitap
Mehmet Hamid
Mehmet Hamid
6K UP
Eseri Ekleyen
10.0/10
(3 Kişi)
Puan Ver
Matematiğe Giriş-3
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
  • Raporla
Eser
Kitap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Eseri Ekleyen
10.0/10
(8 Kişi)
Puan Ver
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
  • Raporla
Eser
Kitap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Eseri Ekleyen
10.0/10
(11 Kişi)
Puan Ver
Felsefi Tatta Matematik Yazıları
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
  • Raporla
Daha Fazla Eser Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close