Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hastalık Dağılımı
Akciğer
Hayvan Davranışları
Paleontoloji
Koruma
Cinsellik
Jinekoloji
İnsan Türü
Uzay Görevleri
Kitap
Gaz
Güç
Doğum
Antarktika
Lipit
Saç
Hidrojen
Psikoterapi
Optik
Bebek Doğumu
Maske
Mantık Hatası
Kimyasal
Kanser
Hominid
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Yusuf Tales
Yusuf Tales
21K UP
19 dakika önce
Günaydın millet her Sabah doğan güneş ve ışıkları 
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Soylu
Enes Soylu
16K UP
Üye 4 saat önce Henüz cevap yok.
İnsanlık taze bir medeniyet,ömrünün başlangıcında.Biyolojik olarak belki fena olmayan bir ömrümüz olabilir ama medeniyet inşa etmek,teknolojiyi icra etmek,hayatı öğrenmek için kısa bir ömrümüz var.Bu gidişatla,son 100 yılda,geçmiş 1000 yıla nazaran bu logaritmik gelişmemiz bir 1000 yıl sonra nasıl bir seviyeye gelir?
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaşım
Mücahid Köse
Paylaşan 5 saat önce
Sena Küçükkıvanç
15 yıllık kaplumbağa sahibi 5 saat önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Büyük İskender tarafından sorulmuştur.

Birçok kaplumbağa türü, "ihmal edilebilir yaşlanma" (negligible senescence) olarak bilinen bir özellik sergiler; bu da vücutlarının diğer birçok hayvanın aksine yaşla birlikte aynı şekilde yıpranmadığı anlamına gelir. Bu durum kısmen, kromozomların uçlarındaki koruyucu başlıklar olan ve kısalmaları birçok türde yaşlanmanın bir göstergesi olan telomerlerin olağanüstü derecede sağlam bakım mekanizmalarına atfedilir.[1] Kaplumbağalarda, bu telomerleri yeniden inşa eden telomeraz enzimi genellikle yaşamları boyunca oldukça aktif kalarak hücresel yaşlanmayı önler. Dahası, kaplumbağalar genellikle metabolizmanın yan ürünleri olan ve oksidatif strese neden olarak DNA ve diğer hücresel bileşenlere zarar verebilen reaktif oksijen türlerinin (ROS) üretiminin azalmasıyla ilişkilendirilebilen nispeten yavaş bir metabolik hıza sahiptir. Dolayısıyla daha düşük bir metabolik çıktı, potansiyel olarak zamanla daha az birikmiş hücresel hasar anlamına gelir. Bazı çalışmalar ayrıca oksijensizliğe (anoxia) tolerans gösterme yetenekleri ve verimli DNA onarım mekanizmaları gibi benzersiz fizyolojik adaptasyonlarının, yaşa bağlı hücresel bozulmayı azaltarak uzun ömürlerine önemli ölçüde katkıda bulunduğunu gösteriyor.

Kaynaklar

  1. A. Vaiserman, et al. (2021). Telomere Length As A Marker Of Biological Age: State-Of-The-Art, Open Issues, And Future Perspectives. Frontiers Media SA. doi: 10.3389/fgene.2020.630186. | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close