Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Ahmet Alperen Aksöz
7 dakika önce
Bu makale bana merak ettirdi: Konuşmanın evrimleşmesi için neler gerekiyor? İletişim istisnasız her türün işine yarayacaktır, üstelik beyinde minnak bir parça tarafından kontrol ediliyor, enerji kaybı büyük olmamalı. Konuşmanın evrimi nasıl olur veya çayır köpeklerinin geçmişi nasıldı? Bunun hakkında hazır makale varsa atar mısınız? Hazırda yoksa da yazılmasını tavsiye etmek istedim. O yüzden soru olarak paylaşmadım.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Anıl Ağay
Anıl Ağay
107K UP
Blog Yazarı 46 dakika önce 1 dk.

Siyah Ayılar, diğer ayı türleriyle karşılaştırıldığında daha küçük olanlardır, genellikle oldukça çekingen ve insanlardan uzak durmaya eğilimlidir. Başlıca olarak dietleri arasında, orman meyveleri ve yemişler vardır. Tehdit altında ve baskı hissetmedikleri sürece nadiren agresif hareketler gösterirler. Eğer bir siyah ayıyla karşılaşırsanız kendinizi olduğundan daha büyük gösterin ve yüksek sesler çıkartın böylece siyah ayı geri çekilecek ve uzaklaşacaktır, zaten onlar, sizin yerinize, piknik sepetinizle ilgileneceklerdir daha çok.

Kahverengi ayılar, özellikle Kuzey Amerika Boz Ayılar (Grizzly bears) daha heybetli olanlardır, siyah ayılara göre daha büyük boyutlara ve daha saldırgan yapıya sahiptirler ve diyetleri daha çok ete dayanır. Bir boz ayıyla karşılaştığızda, onunla yüzleşmek ya da ondan kaçmak daha zayıf seçeneklerdir. Onun yerine yere yatın ve ölü taklidi yapın, ilgisini kaybedeceğini ümit edin. Boz ayılar, genellikle kendi bölgesini savunmak ve yavrularını korumak için saldırır, bu yüzden onların habitatlarına yaklaşıldığında ekstra dikkat gerekir.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Aydoğdu
Tarih ve Araştıma Mezunu 1 saat önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Aras Burak tarafından sorulmuştur.

Cevap: EVET Doğru

17 Nisan 1955 tarihinde, Albet Einstein göğüs ağrısı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. O anda farkında değildi, ama vücudundaki en büyük damar olan aortun karnına indiği kısmı şişerek yırtılmış ve bir iç kanama geçiriyordu. O sıralarda İsrail’in 7. yıldönümünü kutlamak için bir konuşma hazırlıyordu. Doktorları hemen ameliyata almak istemişler; ama 8 sene önce de aynı nedenden dolayı ameliyat edilmiş olan Einstein, artık vaktinin dolduğunu anlamıştı. “Ne zaman istersem, o zaman öleceğim. Ömrü yapay olarak uzatmanın bir tadı yok. Üzerime düşeni yaptım, artık gitme zamanı geldi. Zarif bir şekilde gideceğim.” diyerek kesin bir dille ameliyat olmayı reddetmişti.

Ve eretsi günün erken saatlerinde Princeton’daki Plainsboro Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Ama asıl ilginç olay şey sizinde sormuş olduğunuz soru olan konuydu. Einstein’in otopsi sırasında yaşanmıştı; Otopsiyi yapan patalog Thomas Harvey, fiziğin babası’nın ölümünden 7 saat sonra, Einstein’in ailesinin izni olmadan beynini kesip vücudundan çıkardı ve %10 formalin enjekte ederek dondurmuştu. Amacı bu eşsiz olduğuna inandığı beyni inceleyerek onu bu kadar zeki yapan şeyin ne olduğunu keşfetmekti. Ama Einstein, kendisinin idolleştirilmesinden nefret ettiği biliniyordu ve bu nedenle vücudunun yakılmasını ve küllerinin gizlice saçılmasını istemişti.

Harvey, Einstein’in bu vasiyetini hiçe saymıştı. Üstelik sadece beyni de değil, gözlerinide çıkarıp Einstein’in göz doktoru olan Henry Abrams’a hediye etmişti. Einstein’in oğlu Hans’tan izin alarak sadece bilimsel olarak çalışmak şartını kabul ederek araştırmalarına başlamıştı. Harvey ilk iş akıl hocası olan patalog Harry Zimmerman’dan araştırmada yardım etmesi için danışmış ve birkaç ay kadar Einstein’in beyni üzerinde çalışmalar yapmıştı. Harvey, Einstein’in oğlu Hans’a bir yıl sonra araştırmalarını yayınlayacağına dair söz vermiş fakat bir yıl sonra hiçbir bilimsel bilgileri yayınlamamıştı zira ne Harve nede Zimmerman sinirbilim ve beyin konusunda hiçbir uzmanlığı bulunmuyordu. En fazla beyin yaralanması veya kanamalar gibi spesifik patalojik durumları ayırt edebiliyorlardı. Yayınlayabileceği hiçbir şey tespit edemiyor neye bakacaklarını bile bilmiyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Harvey ve Zimmeran, Einstein’in beyninin yüzlerce fotoğrafını çektikten sonra, her bir kabaca 10 cm3’ten oluşan 240 parçaya böldü ve bu parçalardan mikroskop slaytları hazırlamışlardı. Bu beyin kesitleri 1925 yılında Von Economo ve Koskinas tarafından yayınlanan serebal korteks atlasına göre belirlenmiş ve 19. yüzyılda Brodmann tarafından belirlenen beyin bölgelerini büyük oranda takip ediyordu. Yani kesiti alınan bölümler, beynin özel işlevi olan gruplarına karşılık gelecek şekilde seçilmişti.

Büyük bir sorun haline dönüşen bu durum; Her ne kadar Hans’tan izin alınsada hastanenin baş hekimi, etik kuralları çiğnemesinden dolayı olaydan birkaç gün sonra istifaya zorladı. New Jersey’de bir süre iş bulamayan Harvey, Einstein’in beynini alarak Orta-Batı Amerikaya göç etti. Burada pratisyen hekim olarak çalışmaya başladı. Harvey, oldukça hayalperest olarak tanımlanan biriydi ve bu nedenle hiçbir akademisyen onu ciddiye almıyordu. Einstein’in ölümünden sonraki 30 sene boyunca kimseyi Einstein’in beynini incelemeye ikna edemedi. Nihayet, Amerika’yı boydan boya geçerek, Einstein’in Kaliforniya’daki torununa beyni vermek istedi ama torunu da bunu reddetti.

Tüm bu olaylardan ve uzunca bir süre boyunca 40 yıllık macerası son bulduktan sonra kendi pozisyonunda işe alınan patalog beyin parçalarını içeren kavanozları teslim etti. O noktadan sonra araştırmacılar, Einstein’in beynine biraz daha ilgi göstermeye başlamışlardı.

Einstein’in beyni ile ilgili ilk araştırmalar 1999 yılında, ölümünden tam 44 sene sonra yayınlandı. Bu çalışma McMaster Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi tarafından yapılmıştı. Araştırmada Einstein’in beyni 35 erkek (8’i 65 yaş üstü ve ortalama IQ’ları 116) ve 56 kadın beyniyle kıyaslandı. Ondan sonra da birkaç diğer çalışma, Einstein’in beyninden arta kalanları ve orijinal fotoğrafları incelenmişti. Ek olarak bu çalışmanın sonucunda Einstein’in beyni ortalamadan büyük değil, tam tersine ebeyce kücüktü. Einstein’in öldüğü yaşta birisinin ve kilosunda olan bir erkeğin beyni 1400 gr civarında olmalı gerekirken, Einstein’inkiyse sadece 1230 gramdı. Umarım aydınlatıcı olmuştur sağlıcakla kalmanız dileğiyle.

Kaynaklar

  1. D. Falk. The Cerebral Cortex Of Albert Einstein: A Description And Preliminary Analysis Of Unpublished Photographs. (21 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: academicoupcom doi: 10.1093/brain/aws295. | Arşiv Bağlantısı
  2. S. F. Witelson. The Exceptional Brain Of Albert Einstein.. (21 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: linkinghubelseviercom doi: 10.1016/S0140-6736(98)10327-6. | Arşiv Bağlantısı
  3. H. H. Donaldson. Anatomical Observations On The Brain And Several Sense-Organs Of The Blind Deaf-Mute, Laura Dewey Bridgman.. (21 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: .jstororg doi: 10.2307/1411270. | Arşiv Bağlantısı
  4. D. Falk. (2009). New Information About Albert Einstein's Brain. Frontiers in Evolutionary Neuroscience, sf: 536. doi: 10.3389/neuro.18.003.2009. | Arşiv Bağlantısı
  5. H. Chen, et al. (2014). Revisiting Einstein&Apos;S Brain In Brain Awareness Week. BioScience Trends, sf: 286-289. doi: 10.5582/bst.2014.01045. | Arşiv Bağlantısı
  6. T. Hines. Neuromythology Of Einstein’s Brain. (21 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: linkinghubelseviercom doi: 10.1016/j.bandc.2014.04.004. | Arşiv Bağlantısı
  7. J. A. Colombo. Cerebral Cortex Astroglia And The Brain Of A Genius: A Propos Of A. Einstein's. Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: linkinghubelseviercom doi: 10.1016/j.brainresrev.2006.03.002. | Arşiv Bağlantısı
  8. Ç. M. Bakırcı. Einstein'ın Beyni: Einstein, Beyninin %10'Unu Mu Kullanıyordu? Einstein'ın Beynini Sıra Dışı Yapan Özellikler Nelerdi? - Evrim Ağacı. (12 Mart 2012). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaşım
Çağrı Mert Bakırcı
Paylaşan 1 saat önce
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close