Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Dayanıklılığının Mutlak Sınırı: Maraton Koşucuları ve Gebelik!

İnsan Dayanıklılığının Mutlak Sınırı: Maraton Koşucuları ve Gebelik! Pixabay
İnsanın olağan dışı dayanıklılık gösterisi sırasındaki maksimum metabolik aktivitesi, biyolojisiyle sınırlıdır.
3 dakika
7,230
  • Çeviri
Tüm Reklamları Kapat

Sadece birkaç ay içinde 117 maratona denk bir mesafeyi koşabilen atletler durdurulamaz gibi görünebilir. Ancak önlerindeki en büyük engelin yine kendi vücutları olduğu anlaşılıyor. Yeni bir çalışma, uzun mesafe koşma veya bisiklet sürme gibi dayanıklılık aktiviteleri için aşılamaz “tavan”ı ilk kez sayılara döktü, ayrıca gebeliğin yarattığı metabolik hasar miktarının ultramaratonunkine yakın olduğunu buldu. Çalışmada yer almayan, Harvard Üniversitesinin evrimsel biyologlarından Daniel Lieberman şöyle diyor:

Bu müthiş bir veri. İnsan dayanıklılığının en uç noktasında mutlak bir sınır olduğu konusunda oldukça ikna edici.

Fizyologlar ve sporcular uzun zamandır insan vücudunun nereye kadar zorlanabileceğini görmek istemişlerdir. Birkaç saatten fazla bir süre egzersiz yapıldığında çoğu insanın, ve tabii memelilerin, bazal metabolizma hızlarının ya da dinlenirken harcadıkları enerji miktarının yaklaşık beş katına çıktığına dair bol miktarda kanıt vardır. Kuzey Carolina’nın Durham şehrindeki Duke Üniversitesinden evrimsel antropolog Herman Pontzer’a göre, insanların daha uzun süreli dayanıklılık aktiviteleri sırasında enerjilerini nasıl kullandıkları ise tamamen başka bir soru.

Tüm Reklamları Kapat

Indiana’nın West Lafayette şehrindeki Purdue Üniversitesinin eski antropologlarından, dayanıklılık atleti Bryce Carlson 2015 yılında Race Across the USA (Tr.: ABD’yi Koşarak Geç) yarışını düzenlediğinde Pontzer, sorusuna cevap bulmak için fırsat yakalamış oldu. Koşucular 20 hafta içinde California’nın Los Angeles şehrinden Washington, D.C.’ye kadar uzanan bir dizi maratonda 4957 kilometre koştular.

Pontzer, Carlson ve meslektaşları, çalışmaya katılan atletlerin ne kadar kalori yaktığını bulmak için içme sularındaki normal hidrojen ve oksijeni bu elementlerin zararsız, nadir izotoplarıyla, döteryum ve oksijen-18’le değiştirdiler. Araştırmacılar, bu izotopların idrar, ter ve dışarı verilen soluktaki kimyasal izlerini takip ederek atletlerin ne kadar karbondioksit ürettiğini (karbondioksit üretimi ne kadar kalori yakıldığıyla doğrudan ilişkilidir) hesaplayabildiler.

Tüm Reklamları Kapat

Pontzer’ın ekibi altı koşucu, beş erkek ve bir kadının başlangıçtaki bazal metabolizma hızlarını ölçerek işe başladı. Daha sonra katılımcıların yarış rotası boyunca her gün kaç kalori yaktığını görmek için enerji tüketimi verisi topladılar. Araştırmacılar bu veriyi zamana göre grafiğe yerleştirip daha önce triatlon, 160 kilometrelik ultramaraton, Tour de France (Tr.: Fransa Turu) gibi uzun mesafeli bisiklet yarışları ve Kuzey Kutbu araştırma gezileri dahil olmak üzere diğer dayanıklılık etkinliklerinden elde edilen metabolizma verileriyle birlikte analiz ettiler.

Ve, etkinlik ne olursa olsun, yaklaşık 20 gün sonra enerji tüketiminin keskin bir şekilde kararlı hale geldiğini, sonunda sporcunun bazal metabolizma hızının yaklaşık 2,5 katında kaldığını buldular. Araştırmacıların 5 Haziran 2019 tarihinde Science Advances’te bildirdiklerine göre, bu noktada vücut, yiyeceği sindirip enerjiye dönüştürebildiğinden daha hızlı bir şekilde kalori yakar, bu da insanların performansındaki biyolojik üst sınırı temsil eder. Bu üst sınıra geldikten sonra sporcunun vücudu enerji için artık yağ rezervinden yemek zorundadır. Pontzer’ın sözleri şöyle:

Bu, bilim insanlarının hep hayalini kurduğu o müthiş keşif anlarından biriydi. Sonunda insan dayanıklılığının en sınırlarını, insanın neler yapabileceğinin dış sınırlarını grafiklerle göstermiş olduk.

Yine çalışmada yer almayan, Missoula’daki Montana Üniversitesinden egzersiz fizyoloğu Brent Ruby’nin belirttiği üzere, bu bulgular, ultradayanıklılık sporcularının uzun süreler boyunca vücut ağırlıklarını kaybetmeden nasıl enerji tüketebildiklerini gösteriyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yazarlar, ikinci bir bulgu olarak, insanlardaki gebeliğin (gebelik süresince tüketilen enerji önceki çalışmalarda ölçülmüştür) uzun süreli atletik dayanıklılık etkinlikleriyle aynı düzeyde enerji gerektirdiğini bildirdiler. Gebelik süresince etki eden metabolik kısıtlamalar da aynıdır. Pontzer konu ile ilgili olarak şunları söylüyor:

Gebeliği Tour de France bisikletçileri veya triatlon sporcularıyla aynı koşullarda düşünmek, bu sürecin, vücudu inanılmaz derecede zorlayan bir süreç olduğunu kavramamızı sağlıyor.

Lieberman gibi bazı araştırmacılar, insan vücudunun büyük, kalori bakımından zengin hayvanları avlamak üzere uzun mesafeleri koşabilecek şekilde evrimleştiğini ve bu metabolik adaptasyonlar sayesinde insan annelerinin daha büyük beyinleri olan daha büyük yavrular doğurabildiğini önermiştir. Pontzer, gebelik ile dayanıklılık aktivitelerinin aynı metabolik kurallara tabi olduğu dikkate alındığında, bunun tam tersi şekilde de olabileceğini savunmaktadır: Belki de insan daha büyük beyinli yavrulara sahip olacak şekilde evrimleşti ve bu da türümüze daha fazla dayanıklılık kazandırdı. Lieberman bu noktada onunla aynı fikirde değil:

Bu daha büyük bir sıçrama gerektirir, bu fikri desteklemek için daha fazla kanıt olmalı. Adım adım ilerleyelim, tıpkı maratonda olduğu gibi.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 19
  • Tebrikler! 15
  • Bilim Budur! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Umut Verici! 3
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceMag | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 08:12:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7842

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Coğrafya
Ses
Parazit
Isı
Doğum
Zihin
Doğa Yasası
Astrofizik
Kişilik
Kuvvet
Yatay Gen Transferi
Böcek
Onkoloji
Hidrotermal Baca
Evrimsel Psikoloji
Köpekbalığı
Teleskop
Geometri
Kedigiller
Kuyruk
İspat
Uçma
Albert Einstein
Entomoloji
Öğrenme Alanı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Price, et al. İnsan Dayanıklılığının Mutlak Sınırı: Maraton Koşucuları ve Gebelik!. (20 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7842
Price, M., Ölez, Ş. (2019, June 20). İnsan Dayanıklılığının Mutlak Sınırı: Maraton Koşucuları ve Gebelik!. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7842
M. Price, et al. “İnsan Dayanıklılığının Mutlak Sınırı: Maraton Koşucuları ve Gebelik!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 20 Jun. 2019, https://evrimagaci.org/s/7842.
Price, Michael. Ölez, Şule. “İnsan Dayanıklılığının Mutlak Sınırı: Maraton Koşucuları ve Gebelik!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, June 20, 2019. https://evrimagaci.org/s/7842.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close