Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
bilim budağı'nın cevabı ödüllü bir soruda en iyi cevap seçildi! Ödüllü cevabı okumak için tıklayın!
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Dişler
Kemik
Komplo Teorisi
Pediatri
Hastalık Dağılımı
Facebook
Yumurta
Doğru
Karanlık Enerji
Mitler Ve Gerçekler
Karanlık Madde
Bitkiler
Hayvanlar
Burun
Uzay
Biliş
Mavi
Kilo
Kuyrukluyıldız
Yeşil
Tutarlılık
Olumsuz
Gebelik
Cinsellik
Homo Sapiens
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Moderatör Uyarısı
Yanlış Komünite 1 moderatör tarafından eklendi
Sorularınızı Soru & Cevap Platformu'na sorunuz.
0
İbrahim Yılmaz
25 Nisan 2024
Ölçüler genel olarak resmin neresine verilmelidir
59 görüntülenme
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
633.5K UP
2 saat önce
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Cetus (Balina) takımyıldızında yer alan ve Dünya'dan 45 milyon ışık yılı uzaklıktaki Messier 77 galaksisinin çarpıcı yeni görüntüsünü yayımladı.
 
Sarmal yapısıyla dikkat çeken Messier 77, merkezindeki aktif çekirdeği nedeniyle astronomlar arasında uzun süredir özel bir ilgi görüyor. Galaksinin parlak kalbinde, kütlesi Güneş'in 8 milyon katına ulaşan bir süper kütleli kara delik bulunuyor. Kara deliğin çevresinde dönen gaz, aşırı ısınarak olağanüstü yoğunlukta ışıma yapıyor. Webb'in orta kızılötesi enstrümanı, bu bölgenin daha önce hiç bu denli net görülmemiş ayrıntılarını yakaladı.
 
Messier 77, hem görece yakın konumu hem de gözlemlenebilir özellikleri açısından aktif galaksi çekirdeklerini incelemek için ideal bir laboratuvar niteliği taşıyor. Webb'in kızılötesi duyarlılığı, toz bulutlarının ardına gizlenmiş bu yapıları görünür ışık teleskoplarının ulaşamadığı bir netlikte ortaya koyuyor.
 
2021'de fırlatılan Webb, evrenin en uzak köşelerinden güneş sistemimizin gezegenlerine kadar geniş bir yelpazede çığır açan gözlemler yapmayı sürdürüyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
633.5K UP
2 saat önce
Science Advances dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, Ay'ın en büyük ve en eski çarpışma krateri olan Güney Kutbu-Aitken (SPA) havzasının nasıl oluştuğuna ilişkin önemli ayrıntıları netleştirdi. Yaklaşık 2.000 kilometre çapındaki bu dev kraterin kökeni, 2028'de planlanan Artemis III görevinin bilimsel çıktılarını doğrudan etkileyebilir.
 
Yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu simülasyonlar kullanan ekip, kraterin en iyi, yaklaşık 260 kilometre genişliğinde, çekirdekleşmiş (farklılaşmış) bir cismin kuzeyden güneye doğru yüzlek açıyla çarptığı senaryo ile açıklandığını buldu. Çarpma hızının yaklaşık 13 km/s olduğu tahmin ediliyor; bu da çarpanın, Mars bölgesinden gelen ve düşük eğimli bir yörüngede seyreden bir gezegen oluşum artığı olduğuna işaret ediyor.
 
Çalışmanın en çarpıcı bulgusu ise mantodan fırlatılan malzemenin nereye düştüğü. Simülasyonlar, bu malzemenin kraterin güney yönünde yaklaşık 550-650 kilometre ötesine kadar uzandığını gösteriyor. Artemis III'ün planlanan iniş bölgesi tam da bu alana denk geliyor. Çarpmanın kuzey-güney yönlü olduğu doğrulanırsa Artemis astronotları, Ay'ın derinlerinden fırlatılmış mantosu kayaçlara erişebilir; bu, Ay'ın iç yapısı ve yaşı hakkında son derece değerli bilgiler sunacak.
 
Ekip, simülasyonlarının bazı ince ayrıntıları gözden kaçırabileceğini kabul ederken Artemis örneklerinin bu tahminleri doğrudan sınayacağını vurguluyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
NOAA Okyanus ve Atmosfer
4 saat önce
Amfibi Haftası geldi! 🐸

Kurbağalar, semenderler ve ayaksız amfibiler yüz milyonlarca yıldır sulak alanlarda ve ormanlarda sessizce yaşıyor. Hassas yapıları nedeniyle ekosistem sağlığının en önemli göstergelerinden biri sayılan bu canlılar, ne yazık ki ciddi bir tehdit altında. Popülasyonları; kuşlar, memeliler ve sürüngenlerden bile daha hızlı azalıyor. Hafta boyunca bu büyüleyici türleri ve onları korumaya yönelik bilimsel çalışmaları keşfedeceğiz.

📸1: Pürtüklü Semender
📸2: Ovalık Kürek Ayaklı Kurbağası
📸3: Köstebek Semenderi
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ferit Görür
Ferit Görür
247.0K UP
5 saat önce
Bazen bir şeyi bir niyetle yaparsın, ama sonuç hiç ummadığın bir yere varır. Ortaçağ'da İngilizler, Viking akınlarından korunmak için "Tanrı'nın Kuzusu" motifli gümüş paralar bastırmışlar. Üzerinde kuzu ve güvercin var; amaç belli: kutsallıkla caydırmak. Ama Vikingler ne yapmış dersin? O paraları alıp, üzerine ilmek takıp kolye yapmışlar! Kutsal semboller, bir anda moda aksesuarına dönüşmüş. Mekanizma basit: değerli maden, estetik çekicilik, sembolün asıl manasını gölgelemiş. Acaba takarken orijinal anlamını düşünüyorlar mıydı, yoksa sadece havalı mı buluyorlardı? Onu tam bilemeyiz. Ama insan doğasının bu bükülüşü, bir şeyin anlamının onu kullananın gözünde ne kadar değişebileceğini çok güzel gösteriyor.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Anıl Dağlıoğlu
5 saat önce
Sizce Türkiye deki ekonomik sıkıntıya sokan şey nedir 
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Merak, öğrenmenin fitilidir."
William Arthur Ward
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)