Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
İngiliz biyolog ve antropolog Thomas Henry Huxley, 4 Mayıs 1825'te doğdu. Karşılaştırmalı anatomi alanında uzmanlaşmış olan Huxley, Charles Darwin'in evrim teorisini savunması nedeniyle "Darwin'in Buldogu" olarak tanınmıştır.
Alman jeolog Abraham Gottlob Werner 30 Haziran 1817'de öldü. Yerkabuğu katmanlaşmasına ilişkin Neptünizm teorisini ortaya attı. Bu teori, tüm kayaçların evrensel bir okyanusun çökeltisi olduğunu öne sürer. Kayaçların kronolojik sıralanışını gösteren yöntem jeoloji eğitiminde standart haline geldi. Öğrencilerine kazandırdığı sistematik yaklaşım modern stratigrafinin gelişimini hızlandırdı.
Hintli istatistikçi Prasanta Chandra Mahalanobis 29 Haziran 1893'te doğdu. İstatistiksel analizde kullanılan Mahalanobis uzaklığını geliştirdi. Büyük ölçekli örneklem anketlerinin tasarımına öncülük etti. Hindistan'da antropometri çalışmalarını başlattı. Kurduğu Hindistan İstatistik Enstitüsü, veri bilimi araştırmalarında uluslararası merkez haline geldi. Katkıları nedeniyle Hindistan'da her yıl 29 Haziran Ulusal İstatistik Günü olarak kutlanır.
Alman asıllı Amerikalı teorik fizikçi Maria Goeppert Mayer 28 Haziran 1906'da doğdu. Atom çekirdeğinin kabuk yapısını keşfetti. Bu çalışmasıyla 1963 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Atomların iki fotonla etkileşimini teorik olarak öngördü. Bu alandaki ölçüm birimine onun adı verildi. California Üniversitesi'nde fizik profesörü olarak çalıştı.
Amerikalı astronom Heber Doust Curtis 27 Haziran 1872'de doğdu. Güneş tutulmalarını inceleyen 11 keşif gezisine katılan Curtis, Samanyolu dışında galaksilerin varlığını savunan önemli bir teorisyendi. 1920 Shapley-Curtis Tartışması'nda evrenin yapısına ilişkin görüşleriyle galaktik astronominin gelişimine katkı sağladı. Bu tarihi tartışma, modern kozmolojinin şekillenmesinde kritik rol oynadı.
Amerikalı astronot Bernard Anthony Harris Jr. 26 Haziran 1956'da doğdu. NASA tarihinde uzay yürüyüşü yapan ilk Afrika kökenli Amerikalı oldu. İki Uzay Mekiği görevi sırasında toplam 438 saat uzayda kaldı; STS-63 görevinde Discovery mekiğiyle Rus uzay istasyonu Mir'e yakın uçuş gerçekleştirdi. Uzay tıbbı alanında yaptığı çalışmalarla mikrogravite ortamında kas-iskelet sistemi araştırmalarına katkı sağladı.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
8
0 Yorum
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Paylaşım Görseli Oluştur
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Siz de reklam görmekten sıkılmadınız mı? Onlardan kurtulabilirsiniz!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Türkiye'nin en büyük popüler bilim arşivi Evrim Ağacı, sadece sizlerin destekleriyle ayakta duruyor! Bizim arkamızda milyarderler, devletler veya uluslararası örgütler yok. Sizin gibi bilimseverler ve onların kolektif desteği var! Siz de Evrim Ağacı'na destek olun, bilimin sesini daha uzaklara taşıyalım!' Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Gizemlerin sınırındayım ve perde her geçen gün biraz daha aralanıyor.” Louis Pasteur
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).