Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Charlotte Perkins Gilmanın üçlemesinde sırada üçüncü kitap var. Bizim Dünyamız
Üçleme içinde en sevdiğim kitap bu oldu. Van ile Eladorun arasındaki mantıklı tartışmalar, Vanın toplumsal durum hakkında yaptığı açıklamalara ya da savunmalara Eladorun yaptığı çıkışların ve çözümlerin mantığına hayran kaldım.
Bizim tarafımızdan seçilen, daha iyi bir dünya kurulması ve herkesin eşit şartlarda yaşayabilmesi için çalışması gereken insanların içinde bulunulan durumun tamamen farkında olduklarına ancak bunu kendi çıkarları ya da istekleri doğrultusunda nasıl manipüle ettiklerine dair tezlerin ve tespitlerin bu kadar usturuplu bir dille anlatılmasına hayran kaldım. Ve bu durumun 1900 lerin başında dile getirilmesi ve 21.yüzyılda hala mevcut şartlar altında o zamanki gibi yaşıyor olmamız hayret verici.
Kendi adıma üç kitabı birlikte değerlendirirsem, ilk kitabı bir proje, ikinci kitabı alternatif gerçeklik, üçüncü kitabı ise mevcut gerçekliğin dışa vurumu olarak nitelendirebilirim.
Keşke bütün insanlar Elador gibi dünyayı ve insanlığı mantık çerçevesinde değerlendirebilse.
Antik dünyada insanların "aydınlanmak" için katıldığı o meşhur gizli ayinleri, Eleusis Gizemleri’ni düşünüyordum sabah sabah. Binlerce yıl boyunca, bu törenlerde bugün bizim ergot dediğimiz, tahıllarda üreyen zehirli bir mantarı kullandıkları konuşuldu. Ama bu teoride hep bir mantık hatası vardı: Bu mantar sadece halüsinasyon gördürmez; işlenmezse adamı kıvrandırarak öldürür, kasılmalara ve kangrene yol açar. Yani "tanrılarla konuşacağım" derken ızdırap içinde canınızdan olursunuz.
İşte burada insan zekasına, daha doğrusu antik "mutfak kimyasına" şapka çıkartmak gerekiyor. Mekanizma sandığımızdan çok daha sofistike olabilir. Meğer çözüm, en ilkel temizlik malzemesinde, yani odun külünde saklıymış. Külü suyla karıştırıp bazik bir çözelti (bildiğimiz küllü su) elde ettiğinizde ve mantarı bununla işlediğinizde muazzam bir kimyasal reaksiyon oluyor: O öldürücü, toksik proteinler parçalanıyor ama geriye sadece zihni değiştiren, LSD benzeri (LSA) bileşenler kalıyor. Zehri ilaca, ölümü vizyona çeviren basit bir pH değişimi.
Bunu laboratuvar olmadan, molekül yapısını bilmeden, sırf deneme yanılma ve muhtemelen epey trajik kayıplar pahasına keşfetmiş olmaları ihtimali beynimi yakıyor. Bugün fırının derecesini ayarlayamayınca keki söndüren bizler için, ölümcül bir biyolojik silahı "kutsal bir içeceğe" dönüştüren bu hassasiyet büyücülükten farksız.
Tabii hemen gaza gelmemek lazım; bir şeyi kimyasal olarak yapmanın "mümkün" olması, tarihsel olarak kesinlikle yapıldığını kanıtlamıyor. Arkeolojik olarak o kupada ne olduğunu %100 bilmemiz zor. Ama insanın o "görünmeyeni görme" ve sınırları aşma arzusu uğruna, ucunda ölüm olan bir mantarı bile evcilleştirmeye çalışmış olması fikri... Hem çok korkutucu hem de garip bir şekilde hayranlık uyandırıcı.
Katı bir gerçeği kucaklamak, rahatlatıcı bir masalı kabullenmekten daha iyidir.
Carl Sagan
12 görüntülenme
1
0 Yorum
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Paylaşım Görseli Oluştur
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Evrim Ağacı'nın bilimi yaymasına destek olur musunuz?
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Reklamlar, internet sitemizin ayakta kalabilmesinin tek yolu. Ama daha iyi bir yol var: Evrim Ağacı Premium! Kreosus üzerinden, bütçenizi zorlamayacak bir miktarda bize destek olarak sitemizdeki bütün reklamları kapatabilir, Evrim Ağacı Premium kullanıcılarının her geçen gün artan ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
"Gerçek arayışı, bu dünyadaki en önemli iştir. Ve en tehlikelisi de..." James Clavell
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).