Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap

Evrim Ağacı Zotero Entegrasyonu

7 dakika
1,057
Evrim Ağacı Zotero Entegrasyonu 365
  • Özgün

Zotero, tamamen ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir kaynakça düzenleme, gösterim ve paylaşım aracıdır. Zotero'yu kullanarak Evrim Ağacı'nda yayınladığınız içeriklerde kullandığınız kaynakları düzenleyebilir, sıraya sokabilir, gerekli bilgileri derleyebilir ve tek bir tuşla Evrim Ağacı Panel üzerinden yazınızın sonuna ekleyebilirsiniz.

Zotero kullanarak, özellikle 10'dan fazla kaynağı olan yazılarınızın kaynakçasını etkili ve çok daha hızlı bir şekilde EA Panel'e girebilirsiniz.

Zotero, üçüncü parti bir yazılım olduğu için detaylarına müdahale edemediğimiz bir araçtır. Bu nedenle, onu en verimli şekilde kullanabilmek için, halihazırda var olan özelliklerini iyi anlamak ve bunları kendi kullanımınıza göre optimize etmeniz, hızınıza hız katacaktır. Bu kısa dökümanda, Zotero kullanımıyla ilgili temel bilgileri ve tavsiyeleri vereceğiz.

Zotero'nun Mac bilgisayarlardaki görünümü.
Zotero'nun Mac bilgisayarlardaki görünümü.

Zotero Nedir, Neler Yapabilir?

Zotero, bir akademik makale, internet sitesi, blog sitesi, akademik tez, gazete, vb. siteden başlık, yazar isimleri, yayın tarihi, özet gibi bilgileri tek bir tıkla alıp, Zotero kütüphanenize kaydetmenizi sağlar. Böylece bir kaynağa ait bilgileri EA Panel'e tek tek, elle girmenize gerek kalmaz.

Bunu yapabilmek için, öncelikle Zotero'yu bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir. Buraya tıklayarak güncel sürümüne ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Ayrıca hızlı kullanım için, Zotero ile birlikte tarayıcı eklentisini de mutlaka indirmenizi tavsiye ederiz. Bunun için de buradaki "connector" eklentisini tarayıcınıza kurabilirsiniz.

Zotero'yu kullanabilmek için bir hesap açmanıza gerek yoktur; ancak hesap açarsanız, birden fazla bilgisayardaki Zotero kütüphanenizi senkronize etmeniz mümkün olacaktır. Bulutta saklayabileceğiniz verilerin 300 MB sınırı bulunmaktadır; ancak bu, yüzlerce makalenin kaynakça bilgisini rahatlıkla bulutta saklamanızı mümkün kılacaktır. Kendi bilgisayarınızda ise bilgisayarınızın hafızası boyunca veri saklayabilirsiniz; bu 300 MB limiti sadece bilgisayarlar-arası paylaşılacak olan içerikler içindir. Eski kaynakları silerek yer açabilirsiniz.

Nasıl Kullanabilirsiniz?

Zotero'nun kullanımı oldukça basittir. Herhangi bir işlem yapmadan önce, bilgisayarınıza indirdiğiniz Zotero yazılımını çalıştırın. Şöyle bir ekran göreceksiniz:

Zotero Ekranı
Zotero Ekranı

Yukarıdaki görselde 1 numaralı kısım, farklı içerikler veya projeler için farklı klasörler ve alt klasörler oluşturmanızı sağlar. Burayı dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. 2 numaralı kısım, 1 numaralı kısımda seçtiğiniz klasör altında kaydedilmiş tüm kaynakları gösterir. 3 numaralı kısım ise, 2 numaralı kısımda seçtiğiniz herhangi bir kaynağa dair bilgileri gösterir.

Bizim tavsiyemiz, Evrim Ağacı için bir klasör oluşturup, bir yazının kaynaklarını EA Panel'e atıp, yazıyı yayına aldıktan sonra Zotero'dan silmektir. Böylece tek bir klasörü sürekli bu iş için kullanabilirsiniz ve 300 MB bulut sınırını asla geçmezsiniz. Ancak dilerseniz, her yazı için ayrı klasör oluşturup, her birini ayrı ayrı da saklayabilirsiniz. İleride kendi yazılarınızın kaynaklarını Zotero ile düzenlemek isterseniz, bunlar eliniz altında olacaktır. Tamamen size kalmış.

Bir gözünüz her zaman 3 numaralı kısımda olsun. Bu kısımdaki eksikleri doğrudan Zotero'da, elle tamamlayabilir veya değiştirebilirsiniz. Bu sayede kaynaklarınızın EA Panel'e doğru aktarılmasını sağlayabilirsiniz.

Zotero'nun neye benzediğini anladıktan sonra, lütfen şu adımları takip edin:

İlk olarak, kullanmak istediğiniz kaynağı internette bulun. Örneğin bir makale ise, şu şekilde makalenin ana sayfasını açın. Sayfanın mutlaka tamamen yüklenmesini bekleyin. Bunun için sekmenin üzerindeki dolma işaretinin sonlandığından emin olabilirsiniz.

İlk Adım: Kaynağınızın sayfasını açın.
İlk Adım: Kaynağınızın sayfasını açın.

Sonrasında, Google Chrome tarayıcınıza eklediğiniz "connector" eklentisine tıklayın. Bu eklentinin görünümü, içinde bulunduğunuz sitenin Zotero tarafından nasıl algılandığına (makale mi, site mi, tez mi, vs.) göre değişecektir. İkonun değişmesi sizi şaşırtmasın.

İkinci adımda, Zotero'nun Chrome eklentisine tıklayın.
İkinci adımda, Zotero'nun Chrome eklentisine tıklayın.

Buna tıkladığınızda, Zotero'nun gerekli bilgileri aldığını gösteren ufak bir pencere göreceksiniz. Hatta orada (veya ikona tekrar tıklayarak), alınan kaynakçanın Zotero'da hangi klasörde saklanmasını istediğinizi belirtebilirsiniz.

Bu ufak pencereden, bu kaynağı Zotero'nun hangi klasöründe saklamak istediğinizi belirtebilirsiniz.
Bu ufak pencereden, bu kaynağı Zotero'nun hangi klasöründe saklamak istediğinizi belirtebilirsiniz.

İşte bu kadar! Artık kaynağa dair bilgiler Zotero'ya kaydedildi. Hatırlayacak olursanız, Zotero'da bunlar 2 numaralı kısımda görülecektir:

Kaynağımız ortada, kaynağa dair bilgiler ise sağda gösterilmektedir.
Kaynağımız ortada, kaynağa dair bilgiler ise sağda gösterilmektedir.

Zotero'nun aldığı bilgilerde, size gereken bilgilerden eksik olan varsa (örneğin yazar adı, yayın tarihi, vb. hatalı alındıysa), burada düzeltmeler yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, düzeltmek istediğiniz kısma tıklayıp değişiklik yapmak. Örneğin yukarıda yazar adları açık alınmış, Evrim Ağacı'ndaki kaynakça sisteminde ise isimlerinin sadece ilk harfleri gerekiyor. Bunu Zotero'da düzeltelim:

Dilediğiniz düzeltmeleri burada yapabilirsiniz. Enter tuşuna bastığınızda, yaptığınız değişiklikler anında kaydolacaktır.
Dilediğiniz düzeltmeleri burada yapabilirsiniz. Enter tuşuna bastığınızda, yaptığınız değişiklikler anında kaydolacaktır.

Bu şekilde dilediğiniz kadar kaynağı Zotero'ya ekleyebilirsiniz.

Kaynakçanızı Zotero üzerinde oluşturduktan sonra, bu kaynakçayı EA Panel'e iki ayrı şekilde aktarmanız mümkündür:

1. Kopyala-Yapıştır Yöntemi

Bu yöntem en basit olanıdır. Ancak bunu kullanabilmek için, şu basamakları takip ederek tek seferlik bir ayar yapmanız gerekmektedir: Edit - Preferences - Export Sekmesi'ne gidip, "Default Format" kısmını CSL JSON seçiniz. Sonrasında OK tuşuyla seçenekleri kaydediniz:

Kopyala-Yapıştır için lütfen CSL JSON seçeneğini bir seferlik seçtiğinizden emin olunuz.
Kopyala-Yapıştır için lütfen CSL JSON seçeneğini bir seferlik seçtiğinizden emin olunuz.

Bu noktadan sonra yapmanız gereken tek şey, yazıya eklemek istediğiniz tüm kaynakları Zotero ana ekranında seçmektir. Bunu, CTRL+A tuş kombinasyonu (Mac kullanıcıları için CMD+A) veya CTRL (Mac için CMD) tuşuna basılı tutarak tek tek istediğiniz kaynakları seçmek şeklinde yapabilirsiniz:

Yazınıza eklemek istediğiniz kaynakları seçiniz.
Yazınıza eklemek istediğiniz kaynakları seçiniz.

Sonrasında, CTRL+SHIFT+C tuş kombinasyonuna basınız (Mac kullanıcıları için CMD+SHIFT+C).

Daha sonra EA Panel'de yazınızın sonuna gidip, Zotero'dan Yapıştır tuşuna basınız:

Çıkan açıklamayı dikkatle okuyunuz: Eğer yazınız içinde halihazırda kaynaklar varsa, bu kaynaklar silinecek ve yerine Zotero'dan gelen yeni kaynaklar eklenecektir!

Sorun yoksa, OK tuşuna basarak devam edin. Ve işte: Bütün kaynaklarınız geldi!

2. İçe Aktarma Yöntemi

Bu yöntem birazcık daha uzun, ancak bundan haberdar olmak, JSON sistemine hakim olan kişilerin kendi yöntemlerini geliştirmesini sağlayabilir.

Bu yöntemde de kaynakçamızı hazırladıktan sonra, eklemek istediklerimizi seçiyoruz. Ancak sonrasında sağ tıklayıp, Export Items... tuşuna tıklıyoruz:

Çıkan ekranda CSL JSON seçeneğini seçiyoruz ve dosyayı bilgisayarımızın istediğimiz bir kısmına kaydediyoruz. Kaydettiğiniz yeri kolayca bulabileceğinizden emin olunuz. Sonrasında, EA Panel'de yazımızın sonuna gidip, Zotero'dan İçe Aktar seçeneğine tıklıyoruz:

Yine, çıkan uyarıyı dikkatle okuyoruz: Eğer yazınız içinde halihazırda kaynaklar varsa, bu kaynaklar silinecek ve yerine Zotero'dan gelen yeni kaynaklar eklenecektir! Sorun değilse, kaydettiğimiz dosyayı seçiyoruz ve tamam tuşuna basıyoruz.

İşte bitti!

Ekleme Sonrası Yapacaklarınız

Eğer yukarıdaki iki yöntemi başarıyla uygulayabilirseniz, kaynaklarınızı görüyor olmalısınız. Bizim örneğimizde, gelen kaynaklarda düzeltilmesi gereken yerler var: İsimlerin sadece baş harflerinin alınması, yazar adlarının genel olarak kontrol edilmesi (bir noktada sitenin adı yazar adı olarak gelmiş mesela), yayın yıllarının doğruluğunun kontrolü, her bir içerikte URL'nin var olup olmadığı, internet sitesi varsa site isimlerinin doğru yazılıp yazılmadığı gibi faktörlerin kontrol edilmesi gerekmektedir.

Bu noktada, bazı tavsiyelerimiz olacak:

Tavsiyelerimiz

Zotero, her sitede ve kaynakta eşit başarı ile çalışamamaktadır. Dolayısıyla ister Zotero'ya kaynağı ekleme sırasında doğrudan Zotero üzerinden, isterseniz de Zotero'dan EA Panel'e aktardıktan sonra panel üzerinde bütün girdileri gözden geçirmeniz gerekmektedir.

Bu süreci hızlandırmak adına, bugüne kadar test ettiğimiz kaynaklar için tavsiyemiz şudur:

Akademik Makaleler İçin:

  • Science Direct neredeyse her zaman kusursuz bir şekilde çalışmaktadır.
  • Birçok jurnalin kendi sitesi (örneğin PLOS One, PNAS, vb.) tamamen isabetli bir şekilde çalışmaktadır.
  • NCBI PubMed pek düzgün çalışmamakta; alternatif sitelere yönelmenizi tavsiye ederiz. Bunun yerine kaynağınızı NCBI veritabanındaki makalelerin altındaki LinkOut kısmında listelenen Highwire veya Wiley gibi bir dış kaynaktan almak daha isabetli sonuçlar vermektedir.
  • Wiley'in çalışma oranı %50-50 civarındadır.

Kitaplar İçin

  • Amazon ve Google Books, neredeyse her zaman kusursuz bir şekilde çalışmaktadır. Ancak lütfen bilgilerin eksiksiz girildiğini kontrol ediniz (örneğin "yayın yılı" kimi zaman alınamamaktadır).

İnternet Siteleri İçin

Zotero'nun en büyük problem yaşadığı kaynakça tipi internet siteleri. Bu tip kaynaklarda neredeyse her kaynak bilgisinde hata oluşma ihtimali var; dolayısıyla Zotero'yu internet siteleri için kullanacak olursanız lütfen dikkatli olun.

İnternet sitelerinde özellikle yazar adı hatalı veya eksik gelebilmektedir. Yayın tarihi neredeyse hiçbir zaman doğru alınamamaktadır. Site ismi Zotero'dan alınmamakta, sitenin URL bağlantısından sistemimiz tarafından çıkarsanmaktadır. Bu çıkarımın hatası, sadece ilk harfi büyük yazıp, diğer tüm harfleri birleşik yazmasıdır. Dolayısıyla site isimlerini okunur düzeye getirmek sizin sorumluluğunuz olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/12/2024 23:02:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7699

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balık
Biyokimya
Uterus
Wuhan Koronavirüsü
Kanser
Darwin
İngiltere
Organ
Cinsiyet
Elektrik
Cansız
Kemik
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Bağışıklık
Yaşanabilir Gezegen
Yılan
Mers
Toplumsal Cinsiyet
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Diş Gelişimi
Taklit
Entomoloji
Türkiye
Biyolojik Antropoloji
Hematoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Evrim Ağacı Zotero Entegrasyonu. (21 Mart 2019). Alındığı Tarih: 2 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7699
Bakırcı, Ç. M. (2019, March 21). Evrim Ağacı Zotero Entegrasyonu. Evrim Ağacı. Retrieved December 02, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7699
Ç. M. Bakırcı. “Evrim Ağacı Zotero Entegrasyonu.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7699.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Evrim Ağacı Zotero Entegrasyonu.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 21, 2019. https://evrimagaci.org/s/7699.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close