Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı Bilimle İlgili İnternet Sitesi Tavsiyeleri

Evrim Ağacı Bilimle İlgili İnternet Sitesi Tavsiyeleri
3 dakika
10,790
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

100.000 Yıldız!

Siteye Gitmek İçin Tıklayın: 100.000 Stars

Google'ın Chrome tarayıcı için başlattığı deneysel çalışmalar için hazırlanan siteler baş döndürücü olabiliyor. Bu internet sitesinde de, Güneş'e en yakın olan 100.000 yıldız arasında gezinmeniz mümkün! Her yıldız hakkında Wikipedia bilgilerine ulaşabiliyor ve kıyaslamalar yapabiliyorsunuz. Ayrıca sol üst köşeden "Tur Yap" seçeneğine tıklarsanız, sizi yıldızlar arasında bir gezintiye çıkarıyor.

Tüm Reklamları Kapat

NatGeo: Bütün Buzullar Erirse Dünya Neye Benzer?

Siteye Gitmek İçin Tıklayın: National Geographic

Bu sitede göreceğiniz haritalar, günümüz Dünya'sını göstermektedir; ancak tek bir farkla: Bu haritalarda, gezegenimizdeki tüm buzullar erimiştir ve bu sebeple su seviyesi 66 metre yükselmiştir. Bu da, kıyı şeritlerini, kıtaları ve denizleri tamamen değiştirmektedir. Kıtaların günümüzdeki hallerinin su altında kalan kısımları daha silik bir şekilde gösterilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Gezegenimizde 20 milyon 841 bin kilometre küp civarında buzul bulunmaktadır. Eğer bu hızla gidecek olursa, 5.000 yıl içerisinde bu buzulların tamamı eriyecektir. Eğer gezegenimize inatla karbondioksit pompalayıp, tüm buzları eritmeyi "başarabilecek" olursak, gezegenimizin ortalama sıcaklığı şu andaki 14 santigrat derece yerine 27 santigrat derece olacaktır. 

Open Tree of Life

Siteye Gitmek İçin Tıklayın: Open Tree of Life

Hayvanlar alemi çok geniş olmasına rağmen bilim insanları da biliyor ki bu alemin yalnızca küçük bir kısmı hakkında bilgi sahibiyiz. An itibariyle 2.3 milyon türden haberdar olmakla beraber, bazı tahminlere göre de her yıl ortalama 15,000 yeni türün bulunmasıyla bu sayı daha da artıyor. Amerika’daki 12 farklı kurumdan yıllar boyunca bütün bu hayvanları belgelemek ve sayılarını belirlemek için bir araya gelen araştırmacılar, bilinen tüm türleri ve aralarındaki evrimsel ilişkiyi görselleştirmek amacıyla kapsamlı bir şema oluşturdu. Sitede, akademik çalışmalarla taksonomileri belirlenmiş türlerin filogenetik ağaçlarını oluşturabilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Flight Radar 24

Siteye Gitmek İçin Tıklayın: Flight Radar 24

Site oldukça ilgi çekici. Basitçe yaptığı, Dünya üzerindeki yolcu uçaklarının yaklaşık %60'ının rotasını anlık olarak (veya anlığa yakın şekilde) takip etmek... Böylece bir sevdiğiniz uzaktan (veya yakından) uçakla gelecekse, uçağının rotasını, hızını ve hatta özelliklerini takip edip öğrenmeniz mümkün. Uçakla sık seyahat edenlere veya tanıdıklarını merak edenlere bulunmaz bir fırsat! Site, bu uçakları bulmak ve takip etmek için ADS-B adı verilen ve yolcu uçaklarının çoğunda bulunan bir cihazdan gelen verileri kullanıyor. Bunlar üzerine çeşitli ülkelerin havacılık bürolarından gelen verileri de ekliyor. Sitede ayrıca uçakların rota tarihlerini tekrar izlemeniz de mümkün. 

Gerçekten oldukça faydalı bir site olduğunu düşünüyoruz. Ancak şimdiden uyaralım, bağımlısı olabilirsiniz. Uçakların hareketini izlemek tuhaf bir şekilde eğlenceli çünkü... Ayrıca gezegen üzerinde ne kadar fazla uçağın hareket halinde olduğunu görmek de baş döndürücü!

Öklid: Geometri Oyunu

Siteye Gitmek İçin: Euclid The Game

Matematiği tepeden inme bir şekilde öğrenmek çoğu zaman hüsranla veya içi boş, anlamsız bir ezber yığınıyla sonuçlanır. Kişinin ufkunu açacağına, daraltır. Halbuki matematik ve bir nevi ondan doğan geometri, bilimin iletişim aracıdır. Bu dili öğrenenler akademik düzeyde iletişim kurabilirler. Bu dili kullanabilenlerse, bilimi üretirler. Hep sorulur "Bu öğrendiklerimiz ne işe yarayacak ki?" Şu anda bu cümleyi kurup milyonlara tek bir tıklamayla aktarabiliyorsanız, bunu o bilgiler sayesinde inşa ettik. Karaciğeriniz iflas etmiş halde hastaneye koştuğunuzda hayatta kalabiliyorsak, sizi yaşama döndüren ilaçları okulda öğrendiğiniz o bilgiler sayesinde ürettik. Kısaca medeniyeti, o okullarda gördüğümüz matematikle, fizikle, kimyayla, biyolojiyle ve bunların uygulanmasını sağlayan mühendislikle, mimarlıkla, ekonomiyle inşa ettik. Evet, eğitimin insan zekasına hakaret edecek düzeyde bağnaz, kapalı ve tek yönlü olduğu konusunda hemfikiriz. Ancak eğitim sistemine kafa tutarken, "eğitim"in kendisine kafa tutmadığımızdan emin olmak gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

İşte sisteme kafa tutarken yapabileceğiniz en sağlıklı yaklaşımlardan biri, muhtemelen, kendi kendinizi eğitmek olacaktır. Yine az önce sözünü ettiğimiz bilgiler sayesinde inşa ettiğimiz medeniyet, aslında buna fazlasıyla müsaade etmektedir. Elbette hiçbir şahsi araç, sistemli bir eğitimin yerini tutmayacaktır belki; ancak onu pekiştirebilir ve hayatımız içerisinde uygulamaya koymamızı sağlayabilir. Bu sebeple, yazılımcılar tarafından geliştirilen araçlar çok kritik bir öneme sahip olmaktadır.

Bu oyun, matematiğin ve geometrinin temellerinin anlaşılabilmesi için geliştirilmiştir. 5 temel geometrik ilişki kullanarak (iki eğrinin kesişimi, düzlem içerisindeki bir nokta, doğru parçası, ışın ve çember) çeşitli görevleri tamamlamanız istenmektedir. Bu görevleri tamamlarken, geometrinin de temellerini öğrenebileceksiniz. Ancak oyun, sandığınız kadar kolay olmayacaktır. Keyifli oyunlar!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 00:15:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1540

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Evrim Ağacı Bilimle İlgili İnternet Sitesi Tavsiyeleri. (21 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1540
Bakırcı, Ç. M. (2013, October 21). Evrim Ağacı Bilimle İlgili İnternet Sitesi Tavsiyeleri. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1540
Ç. M. Bakırcı. “Evrim Ağacı Bilimle İlgili İnternet Sitesi Tavsiyeleri.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1540.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Evrim Ağacı Bilimle İlgili İnternet Sitesi Tavsiyeleri.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 21, 2013. https://evrimagaci.org/s/1540.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close