Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap

Evrim Ağacı Bilim Sözlüğü'ne Nasıl Terim Eklenir?

6 dakika
242
Evrim Ağacı Bilim Sözlüğü'ne Nasıl Terim Eklenir? Flickr
  • Özgün

Bu dökümanda, Evrim Ağacı'nın Bilim Sözlüğü'ne nasıl yeni terim ekleyeceğinizi anlatacağız.

İlk olarak, Evrim Ağacı'nda yazar yetkileriniz olduğundan ve yazar profilinizi biyografi ve fotoğrafınızla birlikte tamamladığınızdan emin olunuz. Kullanıcı profilinizdeki "Hakkında" kısmı, sizin profilinizde gözükecek biyografinizdir. Ayrıca Evrim Ağacı Yönetimi'ne 220 vuruşluk (boşluklar dahil) bir "yazar biyografisi" vermeniz gerekmektedir. Bu biyografi, Evrim Ağacı'nda ürettiğiniz bütün içeriklerin sonundaki yazar bilgileri kısmında çıkacaktır.

Evrim Ağacı'nda yazar yetkilerinizin verildiğini öğrendikten sonra, siteye yeni bir girdi yapmak için, Yönetim Paneli'ni kullanabilirsiniz. Bu panele gitmek için: https://evrimagaci.org/panel

Panel'e girdikten sonra, sol menüden "İçerikler" sekmesini seçeceksiniz.

Evrim Ağacı Yönetim Paneli'nde
Evrim Ağacı Yönetim Paneli'nde "İçerikler" sekmesine tıklayınız.

Buradan, "İçerik Ekle" tuşuna basarak içerik ekleme kısmına gidebilirsiniz:

İçerik Ekle tuşuna basarak yeni içerik ekleme paneline gidebilirsiniz.
İçerik Ekle tuşuna basarak yeni içerik ekleme paneline gidebilirsiniz.

Karşınıza gelen ekranı kullanarak yeni girdi girmeye başlayabilirsiniz.

İçerik ekleme paneli genel olarak epey açıklayıcı olacak şekilde düzenlendi; ancak burada, Sözlük Terimi girdisi yapmaya özel bilgileri vereceğiz.

İçerik Ekle Kutuları

Yeni bir içerik girerken en önemli iki kutu, "Başlık" ve "İçerik Özgünlüğü/Tipi" kutusu. Ancak Sözlük girdileri için Başlık kutusunun herhangi bir işlevi yok; herhangi bir başlık belirlemenize gerek yok, boş bırakabilirsiniz.

Başlık ve İçerik Tipi en önemli iki kısım. Sözlük için
Başlık ve İçerik Tipi en önemli iki kısım. Sözlük için "Başlık" kısmı boş bırakılacak; İçerik Tipi ise doğru seçilmeli!

İçerik Tipi ise çok önemli, her seferinde doğru seçmeniz kritik öneme sahip: Sözlük girdisi yapacağımız için, her girdide orada "Sözlük" opsiyonunu seçeceğiz.

Başlık boş bırakılacak, İçerik Tipi mutlaka
Başlık boş bırakılacak, İçerik Tipi mutlaka "Sözlük" seçilecek.

Sözlük opsiyonunu seçince, iki yeni kutu açılacak. Bunlar, terimlerin Türkçe ve İngilizce karşılıkları. Yardımcı olsun diye ufak bilgi kutucukları da var, bunlar "i" ile işaretlenmiş, üzerine gelerek bilgi alabilirsiniz. Mesela ilkine "Evrim", ikincisine "Evolution" gireceğiz. Bu terimleri girerken, NASA gibi özel kısaltmalar haricinde, terimin sadece ilk harfini büyük yazdığınızdan emin olunuz. Bu arada içerik tipini "Sözlük" seçince, en tepedeki "Başlık" kutusunun grileştiğini ve Türkçe terimin otomatik olarak Başlık kısmına da girildiğini göreceksiniz. Sözlük girdilerinde ekstra başlık girmenize gerek olmaması bundan.

Terimin Türkçe ve İngilizcesini, ilk harfi büyük olacak şekilde giriniz. Türkçe terimin otomatik olarak başlık seçildiğine dikkat ediniz.
Terimin Türkçe ve İngilizcesini, ilk harfi büyük olacak şekilde giriniz. Türkçe terimin otomatik olarak başlık seçildiğine dikkat ediniz. "i" harfi ile işaretlenmiş bilgi kutularından ek bilgi alabilirsiniz.

Öne Çıkarılan Görsel

Bir sonra karşımıza çıkan kutu "Öne Çıkarılan Görsel" kutusu. Burada zaten detaylıca bilgiler verilmiş halde, lütfen bunları dikkatle okuyunuz.

Girdiğiniz terimin içeriğini veya konusunu yansıtan bir görsel seçebilirsiniz. Bu görsel, sitede başlığın arkasındaki büyük görsel olarak gösterilecek. Eğer hiçbir görsel seçmezseniz, varsayılan Evrim Ağacı görseli kullanılacaktır. Görsel seçimi zorunlu değildir; ancak görsel seçerek daha etkileyici ve çekici bir girdi üretebilirsiniz.

Girdinizi daha da zenginleştirmek için Öne Çıkarılan Görsel seçebilirsiniz.
Girdinizi daha da zenginleştirmek için Öne Çıkarılan Görsel seçebilirsiniz. "Görsel Seç" butonuyla görselinizi seçip, sonra yakınlaştırma ve çerçeveleme ayarlarını yaptıktan sonra "Görseli Kaydet" tuşuna basarak son halini kaydetmeyi unutmayınız. Hiçbir düzenleme yapmazsanız da "Görseli Kaydet" tuşuna basmanız gerekmektedir. Eğer hiçbir görsel seçmeyecek olursanız veya "Görseli Kaydet" tuşuna basmayı unutrsanız, Evrim Ağacı'nın varsayılan görseli gösterilecektir.
Görselinizi seçtikten sonra Görseli Kaydet tuşuna bastığınızda
Görselinizi seçtikten sonra Görseli Kaydet tuşuna bastığınızda "Yüklendi" mesajını göreceksiniz. Ayrıca görselinizi aldığınız sitenin ismini ve görselin orijinaline giden bir bağlantıyı eklemeyi sakın unutmayın.
Seçtiğiniz Öne Çıkarılan Görsel, sitede bu şekilde gözükecektir.
Seçtiğiniz Öne Çıkarılan Görsel, sitede bu şekilde gözükecektir.

Yazı Editörü

Öne Çıkarılan Görsel'i de belirledikten sonra, Yazı Editörü kısmına geliyoruz. Bu editör, girdimizin ne olduğunu izah edeceğimiz yer. Yani terimin açıklaması bu editöre girilecek. Temel metin düzenleyici fonksiyonlarını kullanabilir, YouTube, Twitter, Facebook ve Instagram'dan içerik gömebilirsiniz. Eğer matematiksel formül kullanmanız gerekirse, bunu TeX formatında girmeniz gerekmektedir.

Terimin açıklamasını buraya giriniz. Açıklamanın ne kadar detaylı olacağını belirlemek yazar olarak size kalmıştır. Formüller girmek isterseniz, formülleri TeX formatında girmeniz gerekmektedir.
Terimin açıklamasını buraya giriniz. Açıklamanın ne kadar detaylı olacağını belirlemek yazar olarak size kalmıştır. Formüller girmek isterseniz, formülleri TeX formatında girmeniz gerekmektedir.

Önizleme

Evrim Ağacı'nda şu anda içerik önizlemesi yapılamamaktadır; bunun üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Ancak metin editörümüz, "Ne Görüyorsan Onu Alacaksın" (WYSIWYG) tipi bir editördür. Dolayısıyla editör içinde gördüğünüz tüm boşluklandırmalar, kalın yazımlar, vb. düzenlemeler ön sitede de aynen o şekilde gözükecektir. Dolayısıyla ekstra boşluklar bırakmadığınızdan ve içeriğinizin derli toplu olduğundan emin olunuz.

Kaynaklar ve İleri Okuma

Eğer bu terimin girilmesinde kullandığınız bir kaynak varsa, bunu bir sonraki kısım olan Kaynaklar ve İleri Okuma sekmesine girebilirsiniz.

Kaynaklarınızı lütfen eksiksiz ve doğru bir şekilde giriniz. Yazar adını nasıl gireceğinizi
Kaynaklarınızı lütfen eksiksiz ve doğru bir şekilde giriniz. Yazar adını nasıl gireceğinizi "i" şeklinde gösterilen bilgi kutusuna bakarak öğrenebilirsiniz.

Kategori ve Etiket

Bir sonraki aşamamız, Kategori ve Etiket kısmı. İçerik Tipi olarak "Sözlük" opsiyonunu seçtiğiniz için zaten otomatik olarak bir kategori ve etiket geldiğini göreceksiniz. Ancak bu yeterli değildir. Kendi teriminize uygun bir kategori seçmeli ve doğru şekilde etiketlendirme yapmalısınız. Örneğin "evrim" terimini "Evrimsel Biyoloji" kategorisine koyabiliriz.

Lütfen girdinize uygun bir kategori belirleyiniz. Terimi birden fazla kategoriye ekleyebilirsiniz; ancak bir kategorinin daha üst kategorisine tekrar eklemenize gerek yoktur.
Lütfen girdinize uygun bir kategori belirleyiniz. Terimi birden fazla kategoriye ekleyebilirsiniz; ancak bir kategorinin daha üst kategorisine tekrar eklemenize gerek yoktur.

Etiketlendirme için de teriminizle ilişkili tüm etiketleri seçiniz. Seçtiğiniz kategoriye bağlı olarak otomatik bazı etiketler gelebilir; bu etiketleri gözden geçirip gereksiz olanları eleyiniz.

Lütfen terimi tam olarak yansıtan en az 3 etiket giriniz. Mümkünse 5, hatta 10 etiket girebilirsiniz.
Lütfen terimi tam olarak yansıtan en az 3 etiket giriniz. Mümkünse 5, hatta 10 etiket girebilirsiniz.

Etiket seçiminde sistem şu şekilde çalışmaktadır: Etiket olarak eklemek istediğiniz sözcüğü girmeye başladığınızda, kutu size o harflerle uyuşan, halihazırda var olan etiketleri gösterecektir. Eğer aradığınız etiket bunlardan birisiyse, lütfen mouse ile bu öneriyi seçiniz veya klavyenizdeki ok tuşlarını kullanarak bu öneriye gelip, Enter tuşuna basınız. Eğer girdiğiniz terim, halihazırda var olan hiçbir etiket ile eşleşmediyse, terimi eksiksiz ve doğru olarak girdiğinizden emin olduktan sonra Enter tuşuna basarak veya Ekle tuşuna basarak bu yeni etiketi sisteme ekleyiniz. Eğer halihazırda bir etiket varsa ve siz, onu seçmeden, sanki yeni bir etiket eklemeye çalışıyormuş gibi Ekle tuşuna basarsanız, sistem bu etiketin halihazırda var olduğu konusunda sizi uyaracaktır. Tek yapmanız gereken, öneriyi seçmektir.

Katkı Sağlayanlar ve Notlar

Bu kısım çoğu zaman size gerekmeyecektir; ancak söz konusu girdiyi yapmanızı mümkün kılan bir diğer Evrim Ağacı yazarı, görsel düzenleyicisi, vb. gönüllüsü varsa, bu kişiye de kredi vermeniz mümkündür. Bunun için Katkı Sağlayanlar kısmından kişinin ismini giriniz ve rolünü seçiniz. Yoksa, bu kısmı atlayınız.

Notlar kısmı, Evrim Ağacı'nın özgün içerik denetleme sistemiyle ilgilidir. Bir içerik her kaydedildiğinde, taslağa alındığında, güncellendiğinde ayrı bir "versiyon" olarak kaydedilmektedir. Bu versiyona özgü kendinize veya editöre iletmek istediğiniz bir mesaj varsa, buraya not olarak girebilirsiniz. Bu notu sizden ve editörlerden başka kimse göremeyecektir.

Sonuç

Ve nihayet geldik sona... Her şeyin eksiksiz olduğundan emin olduktan sonra, iki seçeneğiniz bulunuyor: Taslak Olarak Kaydet veya Editöre Gönder. Eğer içeriğiniz henüz tamam değilse ve çıkmanız gerekiyorsa, daha sonradan devam etmek üzere içeriğinizi "Taslak Olarak Kaydet" tuşuyla kaydedebilirsiniz. Eğer her şey tamamsa, Editöre Gönder diyerek editöre gönderebilirsiniz.

Evrim Ağacı'nda hiçbir içerik editör onayından geçmeksizin yayına alınamamaktadır. Dolayısıyla editörlerimiz içeriğinizi onayladıktan sonra yayına alacaklardır. Evrim ile ilgili sözlük girdisini bir örnek olarak görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İşte bu kadar!

Yeni içeriğinizi tebrik ederiz. Eğer bir sorunuz olursa, editörlerimize ulaşmaktan lütfen çekinmeyiniz.

Evrim Ağacı'na ve Türkiye'de bilimin ilerleyişine yaptığınız her türlü katkı için yürekten teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:08:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7507

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Evrim Ağacı Bilim Sözlüğü'ne Nasıl Terim Eklenir?. (13 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7507
Bakırcı, Ç. M. (2018, December 13). Evrim Ağacı Bilim Sözlüğü'ne Nasıl Terim Eklenir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7507
Ç. M. Bakırcı. “Evrim Ağacı Bilim Sözlüğü'ne Nasıl Terim Eklenir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Dec. 2018, https://evrimagaci.org/s/7507.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Evrim Ağacı Bilim Sözlüğü'ne Nasıl Terim Eklenir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 13, 2018. https://evrimagaci.org/s/7507.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close