Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Yurttaş Kane
Fragmanı İzle

Yurttaş Kane (Citizen Kane)

Film
1941
EA Puanı
7.3 10
3 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Zengin medya patronu Charles Foster Kane kendi özel şatosu Xanadu da ölür. Ölürken Son söz olan "Rosabud"ı fısıldar. Bütün gazetelerde Kane ile ilgili değişik hayat hikayeleri yayınlanır. Genç bir gazeteci Kane'nin son sözünün ne anlama geldiğini araştırmak için görevlendirilir. Gazeteci Kane'nin yakınlarıyla iletişime geçer. Biz de Kane'nin geçmişine tanık oluruz. Bu bireysel hikaye aynı zamanda mükemmelliyetçiliğin, otoriter yönetimin (hard pazarlamanın) hazin sonuçlarını da göstermektedir.
Zengin medya patronu Charles Foster Kane kendi özel şatosu Xanadu da ölür. Ölürken Son söz olan "Rosabud"ı fısıldar. Bütün gazetelerde Kane ile ilgili değişik hayat hikayeleri yayınlanır. Genç bir gazeteci Kane'nin son sözünün ne anlama geldiğini araştırmak için görevlendirilir. Gazeteci Kane'nin yakınlarıyla iletişime geçer. Biz de Kane' ... Daha fazla göster
Oyuncu
Orson Welles Joseph Cotten Dorothy Comingore
Yönetmen
Orson Welles
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Citizen Kane
Yayınlanma Tarihi
05 Eylül 1941
Film Süresi
1 saat 59 dakika
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Ödüller 1 Oscar kazandı. Toplam 11 galibiyet ve 13 adaylık
Ülke ABD
Türler Dram, Gizem
Gişe Hasılatı (Dünya Geneli) $1,603,237
Prodüksiyon RKO Radio Pictures, Mercury Productions
IMDb Puanı 8.3/10
Rotten Tomatoes 99%
Metacritic Puanı 100/100
Fragman
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (1)
Gönderiler (0)
Öne Çıkan İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen7
Bir görüşe göre en iyi film bile olabilir. 1941 yapımı 2 saatlik Orson Welles filmi. En iyi 104. sırada, Oscar adaylığı ve orijinal hikaye konusunda Oscar kazanmışlığı var. Yönetmene baktığımda gördüğüm şey entelektüel anlamda önemli hikayelerin filmleri oldu. Citizen Kane ilk uzun metraj filmlerinden olabilir ama ortaya koyduğu eser gerçekten sanat eseri gibi duruyor. Sonradan gelen konular hep lisanstan tanıdık hikayeler: Jane Eyre, Macbeth, Othello, Moby Dick, A Man for All Seasons, Oedipus ve bir sürü muhtemelen konusu ilginç filmler ve hepsi de belli bir seviyede. Sonra fark ettim ki bunlar oynadığı filmlermiş ve kendisi aynı zamanda bir aktörmüş de. Saydıklarımı da hem yazmış hem yönetmiş. Filmi bitirene kadar başrolün de kendisi olduğunu fark etmemiştim. Lakabının The Great One olduğu yazıyor.

Filmin konusuna geldiğimizde ise gerçekten ilginç bir özeti basit bir gimmick ile yaratmış diyebiliriz. Devrinin en önemli adamlarından bir tanesinin ölüm döşeğinde söylediği "rosebud" kelimesinin anlamı nedir? Filmin konusu tamamen budur. Tabiiki bunun cevabı basitçe verilebilir olsa da kişinin hayat hikayesini uzun flashbackler ile işliyor. Çok temel, insani ve bilindik bir hikaye işleniyor aslında ama pek dramatik tutamamışlar ve bu yüzden anlamsız şekilde bir detay olarak kalıyor. Filmi analiz etmek istersen ne ala ama izlerken hiçbiri aklına gelmez. Konu aslında çocuklukta sevmek/sevilmek gibi temel bir anne/ödipal krizini aşamamış güçlü bir adamın çocukluktaki mutluluğunu güç ve eşya biriktirme üzerinden telafi etmeye çalışmasıdır. Rosebud'ın da çok güzel bir anlamı çıkıyor bu noktada ve çok güçlü bir motif olarak sinemaya yerleşiyor. Film ve hikaye oldukça sanatsal kaygılar barındırıyor ki açılışı bile Xanadu'lar ile, Kubla Khan'lar ile beni içine çekti ama işleniş zamanıyla birlikte eskimiş.
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close