Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Yorgunluk Toplumu

Yorgunluk Toplumu (The Burnout Society)

Kitap
2023
EA Puanı
8.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
İnsanların vakit öldürmek icin çırpındığı zamanlar bitti. Artık vaktin ölü olarak doğduğu, bir gelecek ufkunun yerini “hemen şimdi”nin aldığı çağda yaşıyoruz. Daha 1945’te Vâ-Nu Akşam gazetesindeki köşesinde memurluktan, hayattan sıkılanlar için amatörlüğü salık veriyordu, Erişirgil 1956’da yazdığı Merak ve Dikkat adlı kitabında sıkılmış öğrencilere merak nasıl aşılanır diye soruyordu. Merak uyanmadan dikkat olmaz, eğitim merakı üretmek lazım diyordu.

80’lerle beraber eskilerin “sürat asrı” dediği devri kapatan, hızın sadece fiziksel değil sanal bir dünyada da bir mevzu haline geldiği, insanların, malumatın her an ulaşılabilir olduğu, sosyal ilişkilerin yerini ‘etkileşim’e terk ettiği bir döneme girdik. Merakımız varsa dahi ilgi duyamıyoruz, dikkat kesilemiyoruz.

Dikkatimiz yazılım arayüzeylerinin arasında, bir yüzeyden diğerine atlamakla meşgul. Ara’nın yerini hiperaktiflik, yani oradan oraya atlamak aldı. Yerimizde duramıyoruz. Gündemimiz aralıksız olarak “güncel”leniyor, ve tüm bu bitmek bilmeyen yepyeni şimdiden bezmiş durumdayız, bugün olmazsa yarın...

Yorgunluk Toplumu’nu Almanya’da son on senenin en çok satan kitaplarından biri yapan şey kapitalizmin son yirmi yılında ortaya çıkan yeni bir yaşam biçiminin insanı nasıl ufaladığını göstermesi: sıfırı tükettik ve devam ediyoruz, her şey angarya geliyor, devam ediyoruz. Byung-Chul Han’ın eseri sürüncemede kalmış, depresyondan çıkamayan, sürmenaj olmuş insanın durumuna dair bir başyapıt.
İnsanların vakit öldürmek icin çırpındığı zamanlar bitti. Artık vaktin ölü olarak doğduğu, bir gelecek ufkunun yerini “hemen şimdi”nin aldığı çağda yaşıyoruz. Daha 1945’te Vâ-Nu Akşam gazetesindeki köşesinde memurluktan, hayattan sıkılanlar için amatörlüğü salık veriyordu, Erişirgil 1956’da yazdığı Merak ve Dikkat adlı kitabında sıkılmış öğrenciler ... Daha fazla göster
Yazar
Byung-Chul Han
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
The Burnout Society
Yayınlanma Tarihi
10 Kasım 2023
Yayınevi
İnka Kitap
Son Baskı Sayısı
1
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 72
ISBN-10 6-057-06644-8
ISBN-13 978-6-0570-6644-2
Boyutları 13 x 19,5 cm
Son Baskı Tarihi 2023-11-10
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
Yayına Hazırlık
Kapak Tasarımı
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen8 10 Aralık
Açıkçası Byung-Chul Han ve çalıştığı konular hakkında bir fikrim yok. Kültür kuramcısı ve filozoftur. Daha çok günümüz toplumu ve kültürüyle ilgili yazınları üzerinden biliniyor. Bu eserlerin 2010'a kadar gittiğini gördüm. Muhtemelen ancak hazır olabildik anlayacak duruma gelebilmek için. Çevirileri de zaten çok yeni denebilir. Bu tarzda çeşitli kitapları var gibi gözüküyor.

Kitabın Türkçe ismi de Yorgunluk Toplumu oluyor. Burnout tükenmişlik sendromu olarak geçer. Kendisi günümüzdeki toplumun birçok açıdan ortak olarak bir performans toplumuna evrilmekte olduğunu ve makineleşmekte olduğunu iddia eder. Birçok nörogelişimsel ve nörodejeneratif bozukluğun da kaynağının bu kendi potansiyelini inanıp kendini gerçekleştirebilmek için süreğen kendini dövme tavrı olduğunu açıklar. Bu aslında bir süredir bildiğimiz, duyduğumuz bir şeydi ama güzel bir uslamlama ile bunu felsefi olarak derinleştirip birçok açıdan oturtup kuramsallaştırabilmesi çok daha ikna edici ve ilham verici oldu. Ben şahsen bundan sonra negatifin varlığının kıymetini sürekli bu kitapla hatırlayacağım. Kısa ama dil olarak akademik bir üslupta olduğu için zor olabilecek bir kitap. Yine de mantık sever insanlar için okunaklı.
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Hüseyin Güngör
@thebrucie
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close