Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Yetişkinlerde Otizm Spektrumu

Yetişkinlerde Otizm Spektrumu

Kitap
2023
EA Puanı
10.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
“Bu çalışma, davranış bilimlerinde tanım işini—tamam değilse de—yeterli sayılabilecek kadar hallolmuş kabul eden, dolayısıyla, görevini “kendi dışında duran hastalar ve hastalıkları” nesnel gözle inceleme diye gören bilim adamı – hekim olma çabasını bırakarak başladı. Bu değişim, hekimliğin bir bilim değil iş kolu (meslek, ars) olduğunu fark etmeye dayalı değil sadece; daha kökten olduğu kanısındayım. En kestirme söylenişi şu olabilir: Bilim, hekimliğin vazgeçilmez bir dayanağıdır. Ne var ki, tek başına yeterli değildir. Modern bilim, psikiyatri uygulamasını belirlemeye ve geliştirmeye yetmez; dahası, psikiyatri doğa bilimlerine dayalı kaldıkça, ilgi alanındaki rahatsızlıkların hepsine evrensel açıklamalar sunma çabasını sürdürdükçe, uygulaması gitgide sığlaşacak ve yetersiz kalacak. Belki yarardan çok zarar verdiği oluyor. Teknolojideki bütün yenilikleri kullanmaya hevesleniyoruz, ama önce şunu düşünmeliyiz: Elimizdeki fenomenlerin hepsi, istikameti fizik olan bilimlerle incelenmeye uygun mu? Hepsinin en “atomik” bileşeni, keşfedilmeyi mi beklemede? Keskin yöntemlere tabi tutulacak fenomenlerin tanımının da keskin olması gerekmez mi? Mutlakçı/idealist bir reddediş değil kastettiğim. Yaşantının/niteliğin/belirtinin maddi karşılığının olmadığını ya da önemsiz olduğunu iddia edemeyiz zaten. Bunun gibi, öznel yaşantıyla ilgili araştırmaların dolaysız gözleme değil, çıkarsamaya, olasılık hesabına dayalı olanlarını toptan reddetmek de makul değil…” (Prof.Dr. Cem Atbaşoğlu)

“Kitapta otizm spektrumunun prototipik özelliklerinin ve farklı klinik görünümlerinin yanı sıra, otizm spektrumundaki kişilerin keskin gözlem becerilerini kullanarak tanımladığı, isim verdiği kimi belirtilere de, otizmle ilişkili olup bireylere avantaj sağlayabilecek kimi özelliklere de yer vermeye çalıştık. Otizm spektrumunun klinik görünümündeki değişkenliği farklı eksenlerde tartışarak, belirti gruplarının tanımlanması ve gruplanmasının ötesinde psikiyatri uygulaması için psikopatoloji ve gelişim odaklı anamnezin önemine ilişkin de bir fikir verebilmiş olmayı umuyoruz.” Dr. Direnç Sakarya
“Bu çalışma, davranış bilimlerinde tanım işini—tamam değilse de—yeterli sayılabilecek kadar hallolmuş kabul eden, dolayısıyla, görevini “kendi dışında duran hastalar ve hastalıkları” nesnel gözle inceleme diye gören bilim adamı – hekim olma çabasını bırakarak başladı. Bu değişim, hekimliğin bir bilim değil iş kolu (meslek, ars) olduğunu fark etmeye ... Daha fazla göster
Yazar
Cem Atbaşoğlu Direnç Sakarya Tümü
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
30 Aralık 2023
Yayınevi
Simurg Art Yayınları
Son Baskı Sayısı
2
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 233
ISBN-10 6-057-22915-0
ISBN-13 978-6-0572-2915-1
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Cem Atbaşoğlu Otizm Spektrum Bozukluğu konusunda uzman bir psikiyatri profesörüdür. Direnç Sakarya ise psikiyatri alanında uzman doktordur.
Özet
Psikiyatri Profesörü Cem Atbaşoğlu ve Uzman Doktor Direnç Sakarya, tarihte akıllarda hep ağır olan klasik versiyonunun imajıyla yer edinen Otizm Spektrum Bozukluğu'nu, kendine has bir dille ve bilimsel bir şekilde, her yönüyle ele alıyor.
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen10 7 Eylül
Hayatımı değiştiren kitap demeliyim diye düşünüyorum. Cem Atbaşoğlu bir psikiyatri profesörü ve hikayeler yazıyor. Otizm spektrumu konusunda da uzman. Özellikle yüksek işlevli otizmin akla gelen klasik otizm imajından ne kadar uzak olduğunu anlatıyor. Güzel ve yakın bulduğum bir dili var. Olabilecek en ideal şekilde anlatmak için fazla kelime kullanmaktan çekinmiyor ve gerçekten tam noktasında ifadeler kullanıyor.

İçimde hep farklı olduğuma dair bir his vardı. 16 yaşlarım gibi özellikle gastrointestinal sistemde başlayan psikosomatik sıkıntılarım olmaya başladı ve ben o zamandan bu zamana aralıksız olarak sağlığımla kendimi anlamak için uğraşıyorum ve bir doktordan çok daha doktor oldum. Kendime bir şekilde ADHD tanısı koydurabildim çünkü bu daha bariz belli olan bir şey ama otizm gerçekten bilmiyorsan anlaması zor olabiliyor. Zaman zaman şüphelenmiştim ama işte anlatım yavan olunca anlayamıyorsun. Neyse ki Atbaşoğlu'yla bir şekilde karşılaştım. Otizm'i baştan sona bilinmesi gereken her detayıyla çok güzel anlatıyor ve içim rahat şekilde tanımı koydum. Şimdi yasal zemine dökmeye çalışacağım.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Hüseyin Güngör
@thebrucie
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close