Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Yaşamın Müziği

Yaşamın Müziği (The Music of Life: Biology Beyond Genes)

Genomu Aşan Biyoloji
Kitap
2021
EA Puanı
9.8 10
4 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Biyolojinin son yüzyıldaki gelişimi nefes kesici bir hızla ilerliyor. Evrimden epigenetiğe uzanan bu göz alıcı gelişim sürecine önemli katkılar sağlayan başarılı biyolog Denis Noble "Yaşam nedir?" sorusuyla yola koyuluyor. Biyoloji alanındaki popüler ve yaygın 'genetik program' yaklaşımını eleştiriyor, yer yer ters yüz ediyor ve bize yaşamın kitabını okumayı değil yaşamın müziğini dinlemeyi öneriyor. Yazarın anlaşılır bir dille sunduğu bu bilimsel hikayenin en çarpıcı yönü ise 'sistem biyolojisi' gibi karmaşık bir olguyu Yaşamın Müziği gibi keyifli bir metafor üzerinden, müzikle karşılaştırmalı olarak açıklaması. Noble, yaşamın 'ne'liğini anlamak, moda tabirle büyük resmi görmek için teklif ettiği yaklaşımı metaforlar, hikayeler, düşünce deneyleri ve yaşanmış şahsi tecrübelerle zenginleştirerek önümüze seriyor. Yaşam olgusunu, genlerin ve proteinlerin varlığına indirgeyen görüşün çok ötesinde, etkileşimler ve örüntülerin dinamik ağ yapıları üzerinden yorumlayan kitap, oldukça güncel, katmanlı bir üslupla, bu müziğe kulak verenler için kayıtsız kalınamayacak ufuk açıcı bir serüven vaat ediyor.
Biyolojinin son yüzyıldaki gelişimi nefes kesici bir hızla ilerliyor. Evrimden epigenetiğe uzanan bu göz alıcı gelişim sürecine önemli katkılar sağlayan başarılı biyolog Denis Noble "Yaşam nedir?" sorusuyla yola koyuluyor. Biyoloji alanındaki popüler ve yaygın 'genetik program' yaklaşımını eleştiriyor, yer yer ters yüz ediyor ve bize yaşa ... Daha fazla göster
Yazar
Denis Noble
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
The Music of Life: Biology Beyond Genes
Yayınlanma Tarihi
01 Şubat 2021
Yayınevi
Babil Kitap
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 208
ISBN-10 6-057-48011-2
ISBN-13 978-6-0574-8011-8
Boyutları 13,5 x 21 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Denis Noble, 1984'ten 2004'e kadar Oxford Üniversitesi'nde Burdon Sanderson Kardiyovasküler Fizyoloji Kürsüsü'nü yürüten ve Profesör Emeritus ve Hesaplamalı Fizyoloji eş-direktörü olarak atanan İngiliz bir fizyolog ve biyologdur.
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Öne Çıkan İnceleme
Okan Nurettin Okur
İnceleyen10
Kitap geleneksel bir kabul olan indirgemeci, genetik temelli paradigmaya karşı etkileşimlerin, örüntülerin, süreçlerin hakim olduğu dinamik bir biyoloji anlayışı sunuyor. Bu bağlamda epigenetik, çevre etkileri, aşağı-yukarı nedensellik, Lamarkçılık gibi konulara özgün bir bakış açısıyla değiniliyor. Biyolojik sistemler ve müzik, müzisyenler arasında hoş bir alegori kurulup keyifli bir anlatım tercih edilmiş.

Kitaptan özellikle paylaşmak istediğim bir bölüm var.

Genomun organizmadaki işlevi bir bilgisayar algoritması gibi tastamam belirlenmiş bir süreci takip etmek midir ya da doğa bunu yapmak zorunda mıdır? Doğanın yaptığı şey daha çok bir bestekarın metoduna benzer. İşinin ehli bir müzisyen bir parçanın yeniden yaratılması ve yorumlanmasına imkan tanıyacak yeterli bilgiyi kaydeder, geri kalanını ise verili kabul eder. Yani anlaşılan şudur ki gerekli olan, doğru ortamda gereksinim duyulan şeyleri tetikleyecek bir veri tabanıdır.

Hoşuma giden bir diğer örneği de paylaşmak istiyorum. Noble'a göre doğa tıpkı Adem'in nesnelere isim vermesi gibi her bir gene de bir işlev vermemiştir. Muhtemel işlevsel kombinasyonları eleye eleye keşfetmiştir. Yani genler ve proteinler tıpkı lego parçaları gibi duruma göre diğer öğelerle etkileşerek yeni kombinasyonlar oluşturmuştur

Her ne kadar bazen müzik üzerinden aşırım yorumlar ve zorlama benzetmeler yapılmış olsa da konuya ilgisi olan herkesin muhakkak okuması gereken bir kitap. Tavsiye ederim.
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Okan Nurettin Okur
@didelphis18217
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close