Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Vücudunuz Hayır Diyorsa

Vücudunuz Hayır Diyorsa (When the Body Says No)

Duygusal Stresin Bedelleri
Kitap
2012
EA Puanı
10.0 10
4 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Hastalık, rahatsız edici bir durumdur. İnsanın sağlıklıyken çok da farkında olmadığı yaşamsal önemdeki fizyolojik ve psikolojik süreçlerine ciddi bir darbe vurur. Özellikle de kronik hastalığı olan biri, vücudunun sınırlarını bu hastalık yoluyla fark etmeye başlar. Eskilerin bilgeliğine dayanan sezgiler ve öğretiler, fiziksel rahatsızlıkları kişinin kişilik yapısıyla, psikolojik durumuyla, özellikle de stresle ilişkilendirir. Oysa modern tıp, söz konusu zihin ve beden olduğunda, kişinin hastalık başlamadan önceki duygusal şartlarını veya bunların hastalığın seyrini ve nihai durumunu nasıl etkilediğini gözden kaçırabilmektedir. Bu kitap stresin, özellikle de çocukluk yıllarımızdan gelen ve özbenliğimizin bir parçası zannedilebilecek kadar derin ve ustaca yerleştirilmiş şartlanmalar sonucunda bilinçsizce yarattığımız gizli streslerin sağlığımız üzerindeki etkilerini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Peki stres hastalığa nasıl dönüşür? Duygusal stresin bedelleri nelerdir? Duygularımızı bastırmak bize neler kaybettirir? İçimizdeki bastırma dinamikleri nasıl çalışır? İnsanların yaşamlarını şartlandırma biçimleri hastalıklarına nasıl katkı sağlar? Dr. Gabor Maté zihin ile bedenin aslında nasıl bir bütün oluşturduğunu, hastalarının yaşamöyküleri aracılığıyla ve herkesin anlayabileceği bilimsel veriler ışığında açıklıyor. Zihin ile bedenin etkileşimine, yaşam boyu hastalıkta ve sağlıkta duygularla fizyolojinin ayrılmaz bütünlüğüne dikkat çekerken, multipl skleroz, romatizma, kanser, Alzheimer vaka analizlerinden çarpıcı örnekler sunuyor. Sağlığını geri kazanmak ve korumak isteyen herkes için vazgeçilmez bir okuma.
Hastalık, rahatsız edici bir durumdur. İnsanın sağlıklıyken çok da farkında olmadığı yaşamsal önemdeki fizyolojik ve psikolojik süreçlerine ciddi bir darbe vurur. Özellikle de kronik hastalığı olan biri, vücudunun sınırlarını bu hastalık yoluyla fark etmeye başlar. Eskilerin bilgeliğine dayanan sezgiler ve öğretiler, fiziksel rahatsızlıkları kişini ... Daha fazla göster
Derleyen
Deniz Aytekin
Yazar
Gabor Maté
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
When the Body Says No
Yayınlanma Tarihi
01 Nisan 2012
Yayınevi
İletişim Yayınları
Son Baskı Sayısı
18
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 382
ISBN-10 9-750-51032-1
ISBN-13 978-9-7505-1032-8
Boyutları 13 x 19,5 cm
Son Baskı Tarihi 2024-06-01
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Gabor Mate İkinci Dünya Savaşı'nda doğmuş Kanadalı meşhur bir psikiyatrdır. İlgi alanları DEHB, kronik stres, bağımlılıklar, otoimmün hastalıklar ve kanser gibi konulardır. Yaklaşım ve hastaları ele alış tarzı hakim tıp anlayışından farklı şekilde bütüncüldür.
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (2)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Binnur Balantekin
İnceleyen10 2 hafta önce
Vücudunuz Hayır Diyorsa, sağlık ve psikoloji alanında farkındalık edinmek isteyenler için önemli bir eser olabilir. Ancak, daha bilimsel ve çok yönlü bir bakış açısı bekleyen okuyucular için bazı eksiklikler barındırıyor. Kitap, psikolojik ve diğer faktörlerin, sağlık üzerindeki etkilerini anlamak isteyenlere yardımcı olsa da, konuya daha derinlemesine bir yaklaşım sağlanabilirdi diye düşünüyorum. Gabor Mete, bedensel ve zihinsel sağlık arasındaki ilişkiyi vurgularken, kişisel sınırları korumanın, duygusal iyileşmenin ve içsel dengeyi sağlamanın önemini anlatıyor. Kesinlikle tekrar tekrar okuyacağım; stresli veya bir çıkmaza girdiğimi hissettiğimde, vücuduma verdiğim zararları ve olası sonuçları hatırlamak için sıkça başvuracağım bir kitap.
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen10 1 Eylül
Gabor Mate son zamanlarda sosyal medya üzerinde konuşmaları epeyce yayılmış bir doktor. İkinci Dünya Savaşı'nda doğmuş birisi. Ayrıca kendisi de ADHD hastası. Çalışmaları daha çok ADHD, kronik stres, bağımlılıklar, otoimmün hastalıklar ve kanser gibi konular üzerine. 5 kitabı var ve bu kıymetli kitap ikinci kitabı. Gabor'ın yaklaşımı tıp dünyasında zorbalanan bir yaklaşım diyebiliriz. Tr'deki hakim tıp sektörü çok çok kötü olmasına rağmen bazı yanlış tıp anlayışları belli ki evrensel bir sorun. Bunlardan bir tanesi vücudu parçalar halinde uzmanlık alanı olarak ele almak gibi batı tipi bir anlayıştır. Diğeri de özellikle stres gibi ele alınması zor subjektif konuların etkilerini tamamen reddetmek ve küçümsemek gibi mantığını asla anlayamadığım bir saçmalıktır. Bu konuda belli ki kendisi de çok şikayetçi olmuş ve iki duruma da meydan okuyan bu kitabı yazmış. Kronik stresin etkilerini birinci elden deneyimleyen benim bile gözümü daha da korkutarak bir durup düşünmemi ve belki de en büyük sorunlarımızdan birisi olan öfkemi gösterebilmek konusunda bir eşik atlamamı sağlamıştır. Göz korkutmak diyorum ama bu gerekli bir şey. İnsan çoğunlukla sadece ölümle burun buruna geldiğini hissedince küçük konular üzerine yaptığı büyük hataları kabullenebiliyor. ALS gibi hastalıkların bile temelinde kronik stres ve bazı öğrenilmiş davranış mekanizmaları olduğunu çok güzel şekilde anlatıyor. Bunlar gerekli yaklaşımlar. Ayrıca kendisi ünlü bir doktor ve referansları da veriyor. Bu kitabı her insan okumalı diyorum.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Hüseyin Güngör
@thebrucie
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close