Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Vakıf

Vakıf (Foundation)

Kitap
1951
EA Puanı
10.0 10
15 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
1941 yılında genç bir bilim insanı ve yazar olarak Isaac Asimov, Edward Gibbon’ın yazdığı Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi’nden etkilenerek çağının çok ötesinde bir destan yazdı: Galaktik İmparatorluk’un çöküşü ve feodalizmin dönüşü, İkinci Galaktik İmparatorluk dönemindeki güvenli ortamdan geçmişe bakan bir bakış açısıyla anlatıldı. İşte bu süreç sonucunda “Tarih tahmin edilebilir mi?”, “Toplum nasıl yönetilmeli?” ya da “İmparatorluklar neden yükselir ve çöker?” gibi soruları sormaktan çekinmeyen destansı Vakıf Serisi ortaya çıktı.

Galaktik İmparatorluk’un altın çağıydı. Binlerce yıldır gezegenler bu kadim medeniyetçe yönetiliyordu. Ancak bir adam, imparatorluğun çökeceğini öngörme cüretini gösterdi: Psikotarih biliminin öncüsü Hari Seldon. Tahminlerine göre galaktik savaş kaçınılmazdı. Bu durumu olabildiğince ertelemek adına iki Vakıf kurdu; biri imparatorluğun sahip olduğu binlerce yıllık bilgiyi korumakla yükümlüydü, diğerinin ise ne yeri ne de amacı biliniyordu. İmparatorluk çökmeye başlayınca Galaktik Ansiklopedi üzerinde çalışan Birinci Vakıf sakinleri, Seldon’ın onlar için tahminlerinin de ötesinde bir rol biçtiğini anlayacaktı.
1941 yılında genç bir bilim insanı ve yazar olarak Isaac Asimov, Edward Gibbon’ın yazdığı Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi’nden etkilenerek çağının çok ötesinde bir destan yazdı: Galaktik İmparatorluk’un çöküşü ve feodalizmin dönüşü, İkinci Galaktik İmparatorluk dönemindeki güvenli ortamdan geçmişe bakan bir bakış açısıyla anlatıldı ... Daha fazla göster
Yazar
Isaac Asimov
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Foundation
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 1951
Yayınevi
İthaki
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 300
Boyutları 13,5 x 21 cm
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (2)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Feyza Ödemiş
İnceleyen10
İmparatorluk veya devletin nasıl kurulduğunu ve yönetildiğini açıkça gözler önüne seriyor . Yönetimde dinin ve siyasetin nasıl kullanıldığını anlatırken bir yandan da bilimin yozlaşmasının ne kadar önemli sonuçlar doğurabilir olduğunu öğrendiğimiz bir kitap .
16
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Emre Can Çiftçi
İnceleyen10
Uzun yıllardır bulabildiği her bilim kurgu romanını okuyan birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim; Asimov'un Vakıf serisi gördüğüm en akıllıca yazılmış bilim kurgu serilerinden birisidir. Her ne kadar Asimovun iyi bir öykücü olduğunu düşünmesem de, anlattığı hikaye müthiş bir romancılık örneğidir.

Çoğu zaman hikaye, bir odada konuşan ve birbirlerini zekaları ile alt etmeye çalışan kişiler tarafından anlatılır. Onların konuşması bittikten sonra bir de bakmışsınız aradan 50 yıl geçmiş ve şimdi başka bir odada başka birileri konuşmakta. Hikaye anlatmak için ilginç bir yöntem. Ancak Asimov bu şekilde bile o devasa imparatorluğu, tüccarları ve tabii ki Vakıf'ın dünyasını bize çok iyi anlatmayı başarıyor.

En çok beğendiğim özeliği günümüzdeki insanların bilim karşıtlıklarını ve bilimi anlamamalarını, teknolojinin çok geliştiği bir galaktik imparatorluğa uyarlaması. Örneğin tarihçiler, insanların tek bir gezegenden galaksiye yayıldığını anlatmaya çalıştığında halkın tepkisi bunun doğru olmadığı, insanlığın galaksinin her yerinde aynı anda var olduğu üzere olmuştur. Tanıdık geldi mi?

Bunun gibi çok daha fazla örnek var ancak işin süprizini kaçırmak istemem.
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
A. Ömer YİĞİT
@omeryigit
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close