Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Uluğ Beg

Uluğ Beg

Bilge Türk Hükümdarı
Kitap
2023
EA Puanı
Puanlanmadı
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
1394 yılında Sultaniye’de (Azerbaycan) doğan Uluğ Beg, Mirza Şahruh ile Gevherşad Aga’nın oğlu olup, kendisine Muhammed Turagay adı konulmakla birlikte, daha dedesi Timur’un sağlığında bu ad yerine, lakabı olan Uluğ Beg diye anılmıştır.
Tarihçilerin ifadesiyle “Eflatun’un bilgisi ve Feridun’un haşmetini” şahsında toplamış olan Timur’un torunu Uluğ Beg küçük yaştan itibaren hayatını matematik ve astronomiye adayan idealist bir bilgindi. Döneminde Ali Kuşçu gibi fen bilimleri alanında uzmanların toplanmış bulunduğu Semerkant’ta ilmî çalışma yapmak için her türlü imkân sağlanmış, o ve çalışma arkadaşları, çalışmalarının sonucunu Zic-i Uluğ Beg adlı eser ile ortaya koymuşlardır ki, bu eser Orta Çağ’da İslâm dünyasında astronominin son sözü durumundaydı.
Uluğ Beg’e gelinceye kadar İslâm dünyasında bir bilginin tahtta oturduğu görülmediğinden İslâm tarihçileri tarafından “Aristo’nun hükümdar talebesi İskender’e” benzetilmiştir. O, ana dili olan Türkçeden başka dinî ilimlerde tartışacak derecede Arapça yanında, şiir yazacak ve kardeşi Baysungur ile şair Genceli Nizami ve Dehlili Hüsrev’in üstünlüğü hakkında tartışacak ölçüde İran edebiyatında bilgi sahibiydi. İnşâ ettirdiği eserlerin ilki “kadın-erkek bütün Müslümanlara ilim tahsil etmenin farz olduğu” hadisinin kapısı üzerinde yazılı olduğu Buhara’daki medreseydi. Semerkant’ta da bir medrese inşa ettirdiği gibi özellikle rasathanesi meşhurdur.
Alanın duayenlerinden Prof. Dr. İsmail Aka’nın karşılaştırmalı olarak çevirdiği ve notlandırdığı V. V. Barthold’un Uluğ Beg: Bilge Türk Hükümdarı adlı eseri Timurlular dönemi Rönesansını gözler önüne seriyor.
1394 yılında Sultaniye’de (Azerbaycan) doğan Uluğ Beg, Mirza Şahruh ile Gevherşad Aga’nın oğlu olup, kendisine Muhammed Turagay adı konulmakla birlikte, daha dedesi Timur’un sağlığında bu ad yerine, lakabı olan Uluğ Beg diye anılmıştır. Tarihçilerin ifadesiyle “Eflatun’un bilgisi ve Feridun’un haşmetini” şahsında toplamış olan Timur’un torun ... Daha fazla göster
Yazar
Vasily V. Barthold
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Rusça (русский язык)
Yayınlanma Tarihi
01 Şubat 2023
Yayınevi
Kronik Kitap
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 240
ISBN-10 6-256-98921-X
ISBN-13 978-6-2569-8921-4
Boyutları 13,5 x 21 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Wilhelm Barthold veya Vasiliy Vladimiroviç Bartold (Rusça: Василий Владимирович Бартольд) (d. 15 Kasım 1869, Sankt Petersburg - ö. 19 Ağustos 1930) bir Rus ve Sovyet doğubilimci ve tarihçidir.
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Selman Çetin
@selmancetn
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close