Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Türklerin Tarihi

Türklerin Tarihi

Orta Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın Kapılarına
Kitap
2022
EA Puanı
9.7 10
32 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
"Koca bir kavmin binlerce kilometreyi üç asır içinde geçtiğini düşünün… Bu, dünyayı değiştirmez de ne yapar? İşte Türkler dünyayı böyle değiştirdi. Bu sebeple, bizim hayalî bir tarih ve kahramanlar üretmeye değil, yalnızca doğruyu öğrenmeye ihtiyacımız var…"
-İlber Ortaylı-

Türklerin Tarihi, göçebe bir kavimken Ortadoğu'nun güçlü uygarlıklarından birini tesis eden Türklerin günümüzde de çok konuşulan menşei tartışmalarıyla başlıyor. Akabinde Orta Asya'dan Anadolu'ya göç edip bölgeyi Türkleştirmeleri ve orada inşa ettikleri kültürün esasları… Büyük bir mirasa, güçlü bir yapılanmaya ve tarihî bir zenginliğe sahip bir milletin, Türklerin adının nereden geldiği ve bu coğrafyaya ne zamandan beri "Türkiye" dendiği tartışmalarının tüm detayları… Kazanılan önemli savaşlar ve geri çekilmelerle, dahası ızdırablı toprak kayıplarıyla bugünkü halini alan Anadolu'nun hikâyesi…

Türkiye'nin Malazgirt Savaşı'yla Bosna'nın fethi arasındaki 400 yıl boyunca Avrupa açısından önemli bir ülke ve baş edilmesi gereken bir sorun olmasının gerekçeleri… Dahası Oğuzlardan Kıpçaklara, Peçeneklerden Selçuklulara ve büyük bir imparatorluk olan Osmanlılara kadar uzanan ve sadece Türklerin değil; Rusların, Memlukluların, Karakoyunluların, Gaznelilerin, Safevilerin, Çinlilerin, Hintlerin ve Arapların tarihi… Yani aynı coğrafyayı yüzyıllar boyunca paylaşan uygarlıklara hep etki etmiş ve Doğu ve Batı kültürlerini birbirine taşımakta önemli bir rol oynamış Türklerin dünya tarihindeki yeri mercek altına alınıyor.

Orta Asya'nın bozkırlarından Avrupa'nın kapılarına, İlber Ortaylı'nın satırları arasında dolaşmak isteyen her yaştan okurun zevkle okuyacağı bir başucu kitabı...
"Koca bir kavmin binlerce kilometreyi üç asır içinde geçtiğini düşünün… Bu, dünyayı değiştirmez de ne yapar? İşte Türkler dünyayı böyle değiştirdi. Bu sebeple, bizim hayalî bir tarih ve kahramanlar üretmeye değil, yalnızca doğruyu öğrenmeye ihtiyacımız var…" -İlber Ortaylı- Türklerin Tarihi, göçebe bir kavimken Ortad ... Daha fazla göster
Yazar
İlber Ortaylı
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
01 Eylül 2022
Yayınevi
Kronik Kitap
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 265
ISBN-13 978-6-2584-3182-7
Boyutları 13,5 x 21 cm
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
Kapak Tasarımı
İnceleme Yaz
İncelemeler (4)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Koray Göksu
Koray Göksu
51K UP
İnceleyen10 11 Mayıs 2023
Türk tarihini soru cevap şeklinde insanlara güzel bir şekilde anlatabilen bir İlber Hoca kitabı. Tarihçilere şiddetle tavsiye ediyorum.
14
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Efe Demir Demiröz
İnceleyen10 13 Mayıs 2023
Türklerin tarihini öğrenmek isteyenler için tavsiye ederim.
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Fatih Özen
Fatih Özen
1,519 UP
İnceleyen 18 Mayıs 2023
Bu eseri okumak isteyenler için Jean Paul Roux'un Türklerin Tarihi adlı kitabıda okumalarını tavsiye ederim.
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Çınar Civan
İnceleyen4 3 gün önce
Kitabı tenkit etmeye geçmeden önce bir konuya açıklık getirmek istiyorum: İlber Ortaylı'nın alan bilgisine, yorumlamalarına ve kültürel donanımına söyleyecek çok bir sözüm yok. Burada değineceklerim, İlber Ortaylı'nın akademik, alan çalışmalarından bağımsızdır. Daha ziyade anlatım yöntemi ve ilgili kitabın okuyucuya yansıması ile ilgilidir.

Kitap, başlığını kesinlikle iyi bir şekilde yansıtmıyor. Ben iyi planlı bir akış, karşılıklı fikirleri ve tarih alanında yapılmış çalışmaların bir nevi "popülerleştirilmesini" görmeyi beklemiştim. Fakat kitap soru-cevap mantığında ilerliyor ve bu soruların genellikle birbiri ile çok bir bağlantısı bulunmuyor. Bu sebeple de kitabı takip etmek fazlasıyla zor ve doğrusu sıkıcı bir hâl alıyor. Ayrıca soruların cevapları da belirli bir akış ve anlatım yöntemini takip etmiyor. Bütün okuma sürecim boyunca sanki bir alan kitabı okuyormuş gibi değil, Türklerin tarihi üzerine yapılmış bir mülakat/röportaj videosunun transkriptini okuyormuş gibi hissettim.

Genel olarak İlber Ortaylı'nın çok başarılı bir anlatıcı olduğunu düşünmüyorum. Alan derinliği ve tarih yorumlama kabiliyeti hayran olunası ama konuları aktarışı konusunda aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Bu durum kitaba da yansımış. Konular arasında bağlantılar zayıf, konudan konuya atlama durumu var, nereden konuya dahil olduğunu bile anlamadığım isimlere göndermeler var (Bu, benim konu hakkındaki cehaletimin sonucu da olabilir.). Daha kötüsü, sanki okur konu hakkında bilgi sahibiymiş ve okurla sohbet ediliyormuş gibi bir hava var. Misal, kitaptaki sorular çok temel ama cevaplarında çok teknik yaklaşımlar var. Bir tarihiçinin akademik bir çalışmasına atıfta bulunuluyor ama çalışmanın tam olarak ne olduğu açıklanmıyor. "Şu kişi, şu kitapta çok iyi anlatmıştı." deniliyor ve konu kapatılıyor.

Buna rağmen hiç okunmayacak, çok kötü bir kitap değildi. En azından bir başvuru kaynağı olarak kullanılabilir. Fakat Türklerin tarihine ilk defa girişecek ve temelden giriş yapmak isteyen birisine kesinlikle bu kitabı önermem. Öyle ki konuyu araştırmaktan bile soğuyabilirsiniz zira muhtemelen kitabı takip edemeyeceksiniz. Türklerin tarihine belirli bir düzeyde hâkim biriyseniz elbette okuyabilirsiniz ama muhtemelen bu kaynak dışında, daha iyi bir planla yazılmış, daha akademik kaynaklar da vardır. Direkt o kaynaklardan faydalanabilirsiniz.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Çınar Civan
@cinarcivan
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close