Tüm Reklamları Kapat
Türk-Arap ilişkileri

Türk-Arap ilişkileri

Eski Eyaletler Yeni Komşulara Dönüşürken (1914-1923)
Kitap
2019
EA Puanı
10.0 10
5 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
Arka kapaktan:

TÜRK-ARAP İLİŞKİLERİNDE KAOS VE GERİLİM DÖNEMİ…

“Bu kitap, özellikle ATASE ve Türkiye’deki diğer arşivlerden sağlanan belgeleri kullanarak 1914 ve 1923 yılları arasında gelişen Osmanlı/Türk-Arap ilişkileri hakkındaki çalışmalara katkı sağlamaktadır.”
Dr. Kate Fleet, Cambridge Üniversitesi

“Bu eser, Osmanlı Devleti’nin dağılışı ve Türk ulusal bağımsızlık mücadelesi sırasında Osmanlı/Türk ileri gelenlerinin Osmanlı’nın elinde kalan son Arap topraklarına yaklaşımına kapsamlı bir bakış sunmaktadır.”
Prof. Dr. Ebru Boyar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi

I. Dünya Savaşı esnasında Şerif Hüseyin’in öncülüğündeki isyanla Arap Yarımadası’nda neler değişmiştir? Avrupa ülkeleri isyan karşısında hangi tutumları sergilemiştir? Kuzey ve Güney Yemen’de ne tür mücadeleler yaşanmıştır? Anadolu’da Millî Mücadele sürerken Arap coğrafyasındaki karmaşaya hangi siyasî ve askerî refleksler gösterilmiştir? Türk-Suriye ve Türk-Irak ilişkilerinde Cumhuriyetin kuruluş yıllarına ilerlerken hangi gelişmeler yaşanmıştır? Lozan Konferansı ve onun sonucundaki kararlar Türk-Arap ilişkilerine nasıl yansımıştır?
Arap Yarımadası’ndaki Osmanlı varlığı 16. yüzyıldan I. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar devam etti. Arap Yarımadası’ndaki Osmanlıların siyasi ve askeri hâkimiyeti, I. Dünya Savaşı sırasında kritik bir evreden geçti. Etkileri günümüzde de devam eden siyasal değişim bu dönemde yaşandı. Ancak savaş sırasında başlayan sorunlar 1918’de imzalanan ateşkes antlaşmalarıyla nihayete ermedi. Önemli bir kısmı savaş sonrasına aktarılacak nitelikteydi, bir kısmı uzun vadede başka sorunlara dönüştü ve çok azı nihai çözümlere ulaştı.
Akademik literatürün Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş ile bu geçişin devletin dış siyasetinde yarattığı süreklilik ve kopuşları kapsamlı olarak ele almadığı görülmektedir. Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçişin Türk-Arap ilişkileri özelinde yoğunlaşan seyrini ele alan bu çalışmanın ortaya çıkmasında tespit edilen bu eksiklik önemli bir hareket noktası olmuştur. Arap Yarımadası’nın Osmanlı Devleti’nden kopuşunu ve Anadolu’da Millî Mücadele devam ederken bu bölge ile kurulan diyalog ve ilişkilerin seyrini irdelemeye odaklanan bu çalışma, Ü. Gülsüm Polat’ın altı seneye yayılan uzun araştırmaları sonucunda ortaya çıkmıştır.
“Türk-Arap İlişkileri: Eski Eyaletler Yeni Komşulara Dönüşürken (1914-1923)”, sadece ülkemizi değil tüm dünyanın gündemini her zaman meşgul eden bir döneme ve coğrafyaya derinlemesine bakış için çok kıymetli bir çalışma...
Arka kapaktan: TÜRK-ARAP İLİŞKİLERİNDE KAOS VE GERİLİM DÖNEMİ… “Bu kitap, özellikle ATASE ve Türkiye’deki diğer arşivlerden sağlanan belgeleri kullanarak 1914 ve 1923 yılları arasında gelişen Osmanlı/Türk-Arap ilişkileri hakkındaki çalışmalara katkı sağlamaktadır.” Dr. Kate Fleet, Cambridge Üniversitesi ... Daha fazla göster
Yazar
Ü. Gülsüm Polat
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2019
Yayınevi
Kronik Kitap
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 362
ISBN-10 6057635353
ISBN-13 9786057635358
Boyutları 13,5 x 21 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Lisans eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde 2002’de tamamladı. Aynı yıl Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak göreve ve yüksek lisans eğitimine başladı. Doktora eğitimine 2005 yılında Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde başlayarak görevine burada devam etti. 2011 yılında I. Dünya Savaşı Yıllarında Osmanlı Devleti’nin Mısır’a Yönelik Strateji ve Faaliyetleri başlıklı çalışması ile doktor unvanını aldı. Doktora çalışması kapsamında İngiltere’de 2008 ve 2010 yıllarında belirli süreler Cambridge University, Newnham College, The Skilliter Centre for Ottoman Studies bünyesinde ziyaretçi araştırmacı olarak bulundu. Bu çalışmalarını TÜBİTAK ve YÖK Bursu ile gerçekleştirdi. 2012 yılından itibaren Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü’nde görev yapan Polat, 2017 yılında Doçent unvanını aldı. Çalışmaları I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin Mısır, Arap coğrafyası ve I. Dünya Savaşı sonrası Türk-Arap ilişkileri ile ilgili olan Polat’ın söz konusu alanla ilgili çeşitli makaleleri ve bir kitabı bulunmaktadır. Yazar, evli ve bir kız çocuğu annesidir.
Lisans eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde 2002’de tamamladı. Aynı yıl Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak göreve ve yüksek lisans eğitimine başladı. Doktora eğitimine 2005 yılında Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde başlayarak görevine burada devam etti. 2011 y ... Daha fazla göster
Özet
Kitap, 1. Dünya Savaşı ve Cumhuriyet'in kuruluş dönemi sürecinde Türk-Arap ilişkilerini pek çok önemli kaynakla incelenmesini barındırıyor.
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
Editör
Yayına Hazırlık
Kapak Tasarımı
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Mehmet Akif
@MAkif
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close