Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tembellik Hakkı

Tembellik Hakkı

Kitap
2014
EA Puanı
9.0 10
10 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
LaFargue’nin 1907 tarihli manifestosu Tembellik Hakkı, “Sevme, içme ve tembellik dışında, bırakın her konuda tembellik edelim.” epigrafıyla başlarken çalışmaya dayalı bir sistem olan kapitalizme farklı bir perspektiften karşı çıkıyor.
Paul LaFargue kayınpederi Karl Marx’ın mektuplarında “Sen çalışmayı sevmezsin ama kızıma iyi bak.” dediği gibi, çalışmanın sadece sömürüsüne değil kendisine de karşıdır. Bir çırpıda okunabilecek bu tembellik övgüsü, çalışmanın kaçınılmaz koşulduğu hayatın içinden samimi bir itirazla sistem eleştirisi yapıyor.
LaFargue’nin 1907 tarihli manifestosu Tembellik Hakkı, “Sevme, içme ve tembellik dışında, bırakın her konuda tembellik edelim.” epigrafıyla başlarken çalışmaya dayalı bir sistem olan kapitalizme farklı bir perspektiften karşı çıkıyor. Paul LaFargue kayınpederi Karl Marx’ın mektuplarında “Sen çalışmayı sevmezsin ama kızıma iyi bak.” dediği gi ... Daha fazla göster
Yazar
Paul Lafargue
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Yayınlanma Tarihi
01 Temmuz 2014
Yayınevi
palto yayınevi
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 64
ISBN-10 6-053-75695-4
ISBN-13 978-6-0520-7372-8
Boyutları 11,5 x 19,5 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Paul Lafargue; Fransız uyruklu düşünür ve eylem adamı. Küba'nın Santiago kentinde doğdu. Dokuz yaşındayken ailesiyle birlikte göçtüğü Fransa'da Tıp Akademisi'ne yazıldı. Üniversitede, kralcı hükümete karşı giderek genişleyen gençlik devinimine katıldı. Yine aynı dönemde yoğun bir okuma uğraşına daldı.
Özet
Kapitalist toplumun oluşturacağı korkunç sonuçları , işçi sınıfının makinalara kafa tutması ve çalışma aşkı. 21. yüzyılın çalışma kültürü, tüketim çılgınlığı ve üretmeye olan bağımlılığı bizi çalışmaya iten etkenlerin başında geliyor. Bu bağlamda hepimiz günümüzün büyük bir bölümünü çalışarak geçiyoruz. İnsanın kendini gerçekleştirme, yaratıcılık kazanabilme ve insanı insan yapan değerlere ulaşması için gereken zamanı kendimize ayıramıyoruz. Bunun başlıca sebebi en temel ihtiyaçlarımız olan “yeme, içme ve barınma” gibi ihtiyaçlarımızın karşılanması için aktif olduğumuz vaktin çoğunun bunları idame edebilmek için harcıyor olmamızdır.

Peki bu ortamda insan nasıl çalışma hayatının hengamesinden kendini kurtararak kendi içine seyahat edebilecek ve kendini nasıl tanıyabilecektir? Çalışma hayatı bir nevi art arda bağlanmış zincirli çarkların sürekli devam eden monoton hareket içindeki akışıyla birlikte sürüp gitmekte ve bizler de bu çarkın dişlileri olmaktayız.

Kitap yazarın 1880 yılında gazete yayınladığı makalelerden oluşuyor. Lafargue’ın kitapta temel olarak eleştirdiği ve ortaya koymak istediği şey, çalışma hakkı denen kavramın artık bir hak değil, düzen için bir zorunluluk olduğu ve bunun insanları sömürü düzenine alet ettiği ve bu sebeple insanların insanlıktan oldukça uzaklaştığı ve parçalı hayatlar yaşadığı gerçeği.

Lafargue’ın tembellik dediği şey aslında "çalışmama özgürlüğü". Lafargue’a göre insan içgüdüsel olarak hayatını zahmete girmeden sürdürebilmeyi ister. Ve insanın insan kalmasına yarayacak bazı şeyleri yapması için boş zamana ve bir ifadeyle tembelliğe(bir şey yapmadan durmaya) da ihtiyacı vardır. Ancak kapitalizm ve bu sömürü düzeni, insanın sürekli çalışmasını ve artı-değer üretmesini, iyi olan şeyin bu olduğunu öğütler. Bunu da Çalışma Hakkı ve Ödevi olarak söyler. Kitabın alt başlığı da zaten Çalışma Hakkı’nın Çürütülmesi’dir.

Sanayi Devrimi'nden sonra insanların yaptığı işleri makinelerin yapmaya başlaması ve bu sayede insanların daha az çalışması ve kendine daha fazla zaman ayırabilmesi, Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinin kademelerini daha rahat gerçekleştirmesi gerekirken, kadın erkek ve çocuk olarak herkesin 12-14 saat boyunca kötü koşullarda yoğun bir şekilde çalışmasının neden olduğu yıkıcı etkiyi ve bunun insanların hayatlarına olan kastını ortaya koyarak kapitalist düzeni ciddi bir biçimde eleştiriyor. Kitaptaki makaleler, Yıkıcı Bir Kör İnanç, İşin Kutsanması, Aşırı Üretimin Ardından Gelen ve Yeni Havaya Yeni Güfte başlıklarına sahip. Başlıklar zaten içerik hakkında yeterli bilgiyi veriyor
Kapitalist toplumun oluşturacağı korkunç sonuçları , işçi sınıfının makinalara kafa tutması ve çalışma aşkı. 21. yüzyılın çalışma kültürü, tüketim çılgınlığı ve üretmeye olan bağımlılığı bizi çalışmaya iten etkenlerin başında geliyor. Bu bağlamda hepimiz günümüzün büyük bir bölümünü çalışarak geçiyoruz. İnsanın kendini gerçekleştirme, yaratıcılık k ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (4)
Alıntılar (1)
Gönderiler (0)
İnceleme
Arda Tavlar
Arda Tavlar
55K UP
İnceleyen10 6 gün önce
en sevdiğim kitap. bana çok şey kattı. tekrar tekrar okumak gerektiğine inanıyorum.
kapitalist sistemde sadece materyalin değil zamanın da sömürüldüğünü anlatıyor. sistemi önemli noktalardan analiz edip akılcı ve mantıklı çözümler ortaya koyuyor lafargue.
11
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Fatih Altındal
İnceleyen 2 gün önce
Birbirlerinin hayatı hakkında karar vermeye mahkûm insanların, bütün zihin enerjilerini toplumu en sağlıklı nasıl yönetecekleri ve geçim sıkıntısı gibi konulara kafa yorarak harcayıp insan doğasına uygun şekilde gönüllerince yaşayabilecekleri yeterli bir zaman bulamamalarına sebep olan yıpratıcı işlerden uzak durmaları gerekir. Ancak bu şekilde beden ve ruh sağlığı birlikte sağlanabilir.

Ama böyle yaşayabilmek için günlük hayatın gerektirdiği rutin ve ihtiyaçları karşılayabiliyor olmak gerekir. Gıda üretimi, temini ve yemeye hazır hâle getirilmesi, temizlik vs işler olmadan hayat devam edemez. Bu işlere zaman harcarsan da insan doğasının gereklerinin karşılandığı hayat mümkün olamaz.

Eski dönemlerde zenginler ve iktidar sahipleri bu angarya işleri kölelere yaptırarak bunlara harcanacak zamanı boşa çıkardılar. Biz insanlar insanî ihtiyaçlarımızı karşılayalım diye insansılar kahır çeksin, dediler.

Oysa şimdi onlarca işçinin günlerce uğraşıp yapacağı işi bir makine dakikalar içinde yapıyor. Şu an bütün insanların temel ihtiyaçlarını ve muhtemelen daha da fazlasını çok kısa süre içinde üretebilecek durumdayız. İnsanların ihtiyaçlarının tamamının karşılandığı noktadan sonra hâlâ üretime devam etmenin ne anlamı var? Neye yarayacak bu üretim?

Şu anda bütün insanlar haftanın günlerinin yarısı, onun da üçer dörder saatinde çalışarak yeterli üretimi yapabilecek durumdalar. Geri kalan zamanda da insanî ihtiyaçlarını karşılayacak o lüks yaşantıyı temin edip beden ve zihin sağlıklarını temin edip koruyabilecek imkâna sahipler. Üstelik hiçbir canlıyı köle yapmadan. Makineler bizim kölelerimiz. Eski dönemlerin köleleri şimdi makineler, efendileri de her bir vatandaş.

Böyle bir imkâna sahipken, hiçbir emek harcamadan üstüne konduğu serveti ve rahat yaşamı bırakmak istemeyen, insanî hayat standartlarıyla yetinmeyip kudret sahibi olmak isteyen bir avuç insanın hırslarının arzularını karşılayabilmek için köleliğe devam ediyoruz.


Genel olarak bunları anlatıyor. Tabii ara ara yorum katmış olabilirim, izah edici olsun diye. Ve kendi cümlelerimle anlatmış olabilirim.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ahmet Alper Yüksel
İnceleyen10 1 ay önce
Paul Lafargue; Karl Marx’ın damadı, Fransız İşçi Partisi’nin en etkili liderlerinden biri, Lenin’e göre göre Marksizm’in en yetenekli ideologlarından biri… 1911 yılında eşi Laura Marx ile birlikte “yaşlılığın zihin ve bedende yol açacağı yıkıma katlanmamak” için intihar eden Fransız Marksist.

“Tembellik Hakkı”, ilk kez 1880 yılında “Egalite” dergisinde tefrika edilmiş, 1883'te Lafargue’nun cezaevindeyken eklediği notlarla yeniden yayınlanmıştır.

Kitapta kapitalizm, proletaryalar, zorunlu çalışma gibi kavramlar sertçe eleştirilmiştir.

“Çalışma kapitalist toplumda her türlü entelektüel soysuzlaşmanın, her türlü organik bozulmanın sebebidir.”

Lafargue’a göre proletaryanın çalışma aşkı, tüm toplumu olumsuz etkilemiştir.

“Tüm bireysel ve toplumsal sefaletler proletaryanın çalışma tutkusundan doğdu.”

Yazar, Antik Yunan’da özgür halkın çalışmasının yasak olduğunu belirtir. Ona göre kimsenin üç saatte fazla çalışmaması gerekmemektedir.

“Günde üç saatten fazla çalışmamalı, günün geri kalanında ve geceleri tembellik etmeli, yiyip içip eğlenmelidir.”

Günde üç saat çalışan ve geri kalan zamanında kendine, sevdiklerine vakit ayırabilen; tembellik yapabilen, eğlenen birini tanıyor musunuz? Lafargue, kapitalist sistemin bizi kendimizden, eğlencelerimizden, “tembellik hakkı”mızdan alıkoyduğunu ifade eder.

Ona göre işçi sınıfı artık uyanmalı, mevcut düzene karşı harekete geçmelidir. Ancak kapitalist ahlak; işçi sınıfını köreltmiş, onların başkaldırmamalarını sağlayacak bir zemin hazırlamıştır.

"Tembellik Hakkı", kendini "tembel" hisseden herkesin okuması gereken kısa ve öz bir eser...
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Taha Erdem
İnceleyen10 23 Mart 2022
Sanayi devrimi ile birlikte işçi sınıfı ile işveren sınıfın arasındaki dağlar kadar fark, tamamı ile işçi sınıfının çalışma aşkından kaynaklıdır. Makinaların icadı ve hayata olan kolaylığından faydalanmak yerine onlar ile rekabete giren cahiller topluluğu.Okunabilir, kısa, ve öz.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Taha Erdem
@tyrannosaurus8414692
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close