Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Telomer Gerçeği

Telomer Gerçeği

Yaşlanmanın Evrimi
Kitap
2021
EA Puanı
Puanlanmadı
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
Yaklaşık 2.5 milyar yıl programlanmış yani geleneksel deyimle “kader” denen, yani istese de istemese de ölüm gibi sosyal yaşamımızı derinden etkileyen bir olayı sisteminin bir parçası taşımadan yaşadı.

Ölüm korkusu oluşmamıştı; ancak bütün canlıların büyük zevk aldığı eşeysellik de oluşmamıştı. Dünyada kendini üreten sadece analar vardı. Erkek henüz sahneye çıkmamıştı.

Bir eksiklik daha vardı. O güne kadar canlılar öğrenemiyordu; koşullanamıyordu. Yaygın ifade ile “ot gibi” yaşayıp gidiyorlardı.

Gelişmeler onu karşılaştıklarını tanıma, öğrenme ve daha sonraki evrimsel aşamalarda gelecek kuşaklara aktarma yeteneğini kazandırdı. Öğrenilenler öyle bir yerde saklanmalıydı ki zamanla bozulmasınlar, yaş ilerledikçe edinilen bilgiler sulandırılmadan saklanabilmeliydi. Bu ancak belirli bir gelişim evresinde bölünme yeteneğini yitirmiş, yani bölünme ile edinilen anıların parçalanmadığı, sulandırılmadığı bir sistemle kazanıldı: Bu yapının adı sinir doku; dar anlamda beyin oluşumuydu.

Artık canlı öğrendiklerini unutmuyor; öğrendiklerinden yeni bilgi ve fikirler üretebiliyordu. Ancak böyle bir muhteşem kazanımın, ödenmesi gereken bir faturası olmalıydı. İşte bu fatura ölüm denen, biyologlar açısından muhteşem olarak adlandırılan bir fatura ile ödenmeye başladı.

Bu kitap sinir sisteminin evrimi ile anıların saklanmasını, telomer oluşumu ile çeşitlenmenin artırılmasını ve mitokondri edenimi ile enerji mekanizmasının randımanlı çalışmasının ölüm denen ağır bir faturayla ödenmesinin öyküsünü anlatır.

Bu kitabı okuyan herkes ölüm olayına bir başka pencereden bakmayı öğrenecektir.
Yaklaşık 2.5 milyar yıl programlanmış yani geleneksel deyimle “kader” denen, yani istese de istemese de ölüm gibi sosyal yaşamımızı derinden etkileyen bir olayı sisteminin bir parçası taşımadan yaşadı. Ölüm korkusu oluşmamıştı; ancak bütün canlıların büyük zevk aldığı eşeysellik de oluşmamıştı. Dünyada kendini üreten sadece analar va ... Daha fazla göster
Yazar
Prof. Dr. Ali Demirsoy
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
01 Kasım 2021
Yayınevi
Sarmal Kitabevi
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 157
ISBN-10 6257647694
ISBN-13 9786257647694
Boyutları 13,5 x 21 cm
Son Baskı Tarihi 2021-10-02
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Adı : Ali İsmet DEMİRSOY
Doğum Yeri ve Tarihi : Türkiye – 8 Şubat 1945
Medeni Durumu : Evli, iki çocuk
Mevcut Mesleği ve Durumu : Biyoloji Profesörü
Adres : Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi,
: Biyoloji Bölümü, Beytepe, Ankara-Türkiye

İlköğretim Okulu : Yuva Köyü/Kemaliye/Erzincan, 1951-1956.
Ortaokul : Kemaliye Ortaokulu, 1956-1959.
Lise : Ankara Gazi Lisesi, 1959-1962.
Üniversite : Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Jeoloji ve Biyoloji Bölümü,
1962-1966 (Lisans)
Doktora : Atatürk Üniversitesi, Fen Fakültesi; Biyoloji, 08.03.1971.
Doçent : Atatürk Üniversitesi; Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 20.11.1974
Profesör : Hacettepe Üniversitesi: Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 1979
Adı : Ali İsmet DEMİRSOY Doğum Yeri ve Tarihi : Türkiye – 8 Şubat 1945 Medeni Durumu : Evli, iki çocuk Mevcut Mesleği ve Durumu : Biyoloji Profesörü Adres : Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi, : Biyoloji Bölümü, Beytepe, Ankara-Türkiye İlköğretim Okulu : Yuva Köyü/Kemaliye/Erzincan, 1951-1956. ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Mehmet Gülümser
@mgulumser2024
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close