Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Taşraya Bakmak

Taşraya Bakmak

Kitap
2005
EA Puanı
Puanlanmadı
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Taşra: Saflık, samimiyet, sıcaklık, sahicilik-otantiklik, sükûnet, asûdelik...
Buna benzer olumlu-olumsuz klişelerle anılır taşra. Peki o klişelerin ötesinde ne var?
Taşraya bu gözle bakmayı, taşra gerçekliğini ve taşra imgesini sorgulamayı deneyen yazılar var bu kitapta. Özellikle de Türkiye’deki taşra deneyimlerine bakan yazılar: Taşrada okur-yazar olma, kadın olma, solcu olma hallerine... Edebiyatta, şiirde taşraya... Taşranın (taşraların) tarihsel, toplumsal dönüşüm sürecine...
Elias Canetti’nin İnsanın Taşrası kitabından ilhamla söylersek: Taşraya bakmak, insanın kendi içine bakmasıdır biraz!
Taşra: Saflık, samimiyet, sıcaklık, sahicilik-otantiklik, sükûnet, asûdelik... Buna benzer olumlu-olumsuz klişelerle anılır taşra. Peki o klişelerin ötesinde ne var? Taşraya bu gözle bakmayı, taşra gerçekliğini ve taşra imgesini sorgulamayı deneyen yazılar var bu kitapta. Özellikle de Türkiye’deki taşra deneyimlerine bakan yazılar: T ... Daha fazla göster
Derleyen
Tanıl Bora
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
12 Nisan 2005
Yayınevi
İletişim Yayınları
Son Baskı Sayısı
9
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 320
ISBN-10 9-750-50325-2
ISBN-13 978-9-7505-0325-2
Boyutları 130 x 195 cm
Son Baskı Tarihi 2023-11-08
Cilt Ciltsiz
Özet
Bir şeyi tanımlama güçlüğü ya da tanımlandıktan sonra kavram hakkında yeni bir şeyler söyleyebilme güçlüğünü de beraberinde getiriyor. Taşra, bu manada şimdilerde tanımlanması en zor kavramlardan birisidir. Belirli sözlüklerdeki coğrafi yer tanımı haricinde, taşra ; siyasi, kültürel, ekonomik, psikolojik, sosyolojik birçok gelişmenin neticesinde ifade edilebilecek bir kavram. Bu eser taşrayla ilgili öngörülen bütün tartışmaları göz önünde bulundurarak taşrayı kendi bütünlüğünde anlamaya çalışmaktadır. "Taşra nedir, ne değildir"; gibi birçok kıyaslama sorusu, modernleşmenin yarattığı olumsuzluklar üzerinden mekanın görünümü haricindeki algısal taşrayı bütün zihinlerde olumsuz bir profile oturtuyor. Taşrayla ilgili birçok soru sormak mümkün görünüyor. Merkezin olası dışında tutulan yer olarak kabul edilen taşranın gerek coğrafi gerek insani olarak tüm özellikleri merkezden epeyce zayıf ve cılızdır ama merkezin himayesinde olmak zorundadır. Bu alan dışılığa karşın taşra, merkezin üretici gücünü oluşturmaktadır. Coğrafi tanım taşrayı mekan olarak sınırlar çizmesine rağmen değişen dönüşen taşraya mutlak kabul edilen tanımlar üzerinden yaklaşılarak taşraya romantik, nostaljik , bağ kurucu ve koruyucu anlamlar da yüklendi. Buradaki insan faktörünü yani taşra insanını nasıl tanımlamak gerekiyor. Belki de en önemli sorulardan biri budur.
Bir şeyi tanımlama güçlüğü ya da tanımlandıktan sonra kavram hakkında yeni bir şeyler söyleyebilme güçlüğünü de beraberinde getiriyor. Taşra, bu manada şimdilerde tanımlanması en zor kavramlardan birisidir. Belirli sözlüklerdeki coğrafi yer tanımı haricinde, taşra ; siyasi, kültürel, ekonomik, psikolojik, sosyolojik birçok gelişmenin neticesinde if ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
Derleyen
Yayına Hazırlık
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye İnceleyen 4 hafta önce
Bir şeyi tanımlama güçlüğü ya da tanımlandıktan sonra kavram hakkında yeni bir şeyler söyleyebilme güçlüğünü de beraberinde getiriyor. Taşra, bu manada şimdilerde tanımlanması en zor kavramlardan birisidir. Belirli sözlüklerdeki coğrafi yer tanımı haricinde, taşra ; siyasi, kültürel, ekonomik, psikolojik, sosyolojik birçok gelişmenin neticesinde ifade edilebilecek bir kavram. Bu eser taşrayla ilgili öngörülen bütün tartışmaları göz önünde bulundurarak taşrayı kendi bütünlüğünde anlamaya çalışmaktadır. "Taşra nedir, ne değildir"; gibi birçok kıyaslama sorusu, modernleşmenin yarattığı olumsuzluklar üzerinden mekanın görünümü haricindeki algısal taşrayı bütün zihinlerde olumsuz bir profile oturtuyor. Taşrayla ilgili birçok soru sormak mümkün görünüyor. Merkezin olası dışında tutulan yer olarak kabul edilen taşranın gerek coğrafi gerek insani olarak tüm özellikleri merkezden epeyce zayıf ve cılızdır ama merkezin himayesinde olmak zorundadır. Bu alan dışılığa karşın taşra, merkezin üretici gücünü oluşturmaktadır. Coğrafi tanım taşrayı mekan olarak sınırlar çizmesine rağmen değişen dönüşen taşraya mutlak kabul edilen tanımlar üzerinden yaklaşılarak taşraya romantik, nostaljik , bağ kurucu ve koruyucu anlamlar da yüklendi. Buradaki insan faktörünü yani taşra insanını nasıl tanımlamak gerekiyor. Cevap bulması gereken önemli sorulardan biri de budur.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Nevin Hilâl Ertürk
@pteropus7090049
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close