Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Sineklerin Tanrısı

Sineklerin Tanrısı (Lord of the Flies)

Kitap
1954
EA Puanı
9.5 10
43 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
"Sineklerin Tanrısı başlangıçta, ıssız bir adaya düşen çocukların serüvenlerini anlatan, küçükler için yazılmış bir öykü, R. M. Ballantyne'ın Mercan Adası'nın çağdaş bir uygulaması sanılabilir. Hatta Golding, kendine özgü buruk alaycılıkla, okuyucunun bu sanısını pekiştirmek istercesine, Sineklerin Tanrısı'nın başlıca iki kişisine Mercan Adası'ndaki çocuklardan aldığı Ralph ve Jack adlarını verir. Mercan Adası'nda Ballantyne, oldukça duygusal ve biraz da bön bir iyimserlikle, gemileri battıktan sonra Pasifik Okyanusu'nda ıssız bir adaya sığınan üç İngiliz gencinin, Büyük Britanya uygarlığının oldukça başarılı bir küçük örneğini nasıl yeniden kurduklarını anlatır. Golding'in Sineklerin Tanrısı'nda da bir mercan adası ve İngiliz çocuklar vardır. Ama altı ile on iki yaş arasında olan bu çocuklar, gelecekteki atom savaşı sırasında, güvenilir bir yere götürülmek üzere bindikleri uçak bir saldırıya uğradığı için bu mercan adasına düşmüşlerdir. Ve bu mercan adasında olup bitenler, Ballantyne'ın romanında olup bitenlere hiç mi hiç benzememektedir…

Sineklerin Tanrısı'nda gördüğümüz ıssız ada da yeryüzünün cennetlerinden biridir. Çocuklar da bu adanın, okudukları Mercan Adası'na çok benzediğini söylerler. Ne var ki, başlangıçta bunu hiç sezinlemediğimiz halde, atom çağının çocukları, bu güzelim adayı her açıdan bir cehenneme çevireceklerdir." - Mîna Urgan
"Sineklerin Tanrısı başlangıçta, ıssız bir adaya düşen çocukların serüvenlerini anlatan, küçükler için yazılmış bir öykü, R. M. Ballantyne'ın Mercan Adası'nın çağdaş bir uygulaması sanılabilir. Hatta Golding, kendine özgü buruk alaycılıkla, okuyucunun bu sanısını pekiştirmek istercesine, Sineklerin Tanrısı'nın başlıca iki kişisine Mercan Adası ... Daha fazla göster
Yazar
William Golding
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Lord of the Flies
Yayınlanma Tarihi
17 Eylül 1954
Yayınevi
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 261
ISBN-13 978-9-7545-8290-1
Boyutları 12 x 20 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Sir William Gerald Golding 1911 yılında Cornwall'de (İngiltere) doğdu. Oxford Üniversitesini bitirdi. 1934'te 'Poems' adlı eserini yayınlandı. 1954'te Lord of teh Flies (Sineklerin Tanrısı) ile ün kazandı. Bu kitabından sonra yayınlanan kitapları (özellikle Piramit) çok daha güçlü bir edebi yapıya sahip olmasına rağmen aynı etkiyi yaratmadı. 1980'de Rites of the Passage adlı eseriyle 'Man Booker' Ödülü'nü aldı. 1983'te İsveç Akademisi "Gerçekle söylenceyi ustaca birleştiren, insanın ruhsal ve fiziksel boyutlarını derinlemesine inceleyen romancı bu yılın ödülüne layık görüldü" diyerek Nobel Edebiyat Ödülü'nü William Golding'e verdi. O dönemde İngiliz yazar John Fowles, Golding için "En iyi İngiliz yazar" demiştir. 1988'de "Sir" unvanını alan Golding, 1993'te ardında yarım kalmış bir roman bırakarak (The Double Tongue) kalp yetmezliğinden öldü.
Sir William Gerald Golding 1911 yılında Cornwall'de (İngiltere) doğdu. Oxford Üniversitesini bitirdi. 1934'te 'Poems' adlı eserini yayınlandı. 1954'te Lord of teh Flies (Sineklerin Tanrısı) ile ün kazandı. Bu kitabından sonra yayınlanan kitapları (özellikle Piramit) çok daha güçlü bir edebi yapıya sahip olmasına rağmen aynı etkiyi yaratmadı. 1980'd ... Daha fazla göster
Özet
Bir kaza sonrası adaya düşen uçaktan sadece 12,13 civarı yaşlarda çocuklar kurtulunca hayatta kalmak ve adadan kurtulmak için hep beraber hareket etmelilerdir fakat içlerinden lider ruhlu 2 kişi çıkınca çocuklar gruplara bölünür ve aralarındaki rekabet adadan kurtulma çabalarının önüne geçer.
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (7)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Öne Çıkan İnceleme
Fatma Nur İnakçı
İnceleyen10 15 Ekim
Elime ilk kez Sineklerin Tanrısı geçtiğinde, "Issız bir adada mahsur kalan çocukların macerası, ne kadar eğlenceli olabilir ki?" diye düşündüğümü hatırlıyorum. Ancak sayfalar ilerledikçe, Nobel ödüllü William Golding’in bambaşka bir şey anlattığını fark ettim. Kitap, masumiyetin yavaş yavaş nasıl vahşete dönüştüğünü, güç uğruna insanların ne kadar karanlıklaşabileceğini gözler önüne seriyor. Metaforların ağırlığı ve sembollerle dolu anlatımı, kitabı anlamayı zorlaştırıyor olabilir ama aslında bu derinlik, Sineklerin Tanrısı'nı değerli ve unutulmaz kılan şeylerden biri.
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
17
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ali Aldı
Ali Aldı
132K UP
İnceleyen10 17 Haziran 2023
Kitapta işlenen konunuyla ilk defa karşılaştım benim için çok özgün, konuyu işleyiş olarak benzersiz geldi.
12
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye İnceleyen10 17 Şubat 2023
Robert Michael Ballantyn'in "Mercan Adası" adlı eserinin tam zıttı olarak William Golding'in Sineklerin Tanrısı'nda bir grup insanın yaşadığı cenneti nasıl cehenneme çevirdiği anlatılıyor.
10
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
İsmail Berk San
İnceleyen10 21 Ekim
Çok beğenmiştim ama kitabımı kaybetmem çok üzdü. Okunmasını tavsiye ederim.
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Bilal Yılmaz
İnceleyen 28 Ekim
Kitabın gidişatı çok heyecan vericiydi ve sayfaları çevirdikçe ne olacağını hep merak ediyordum. Bana hayatla ilgili bazı kalıpları sorgulattı ve en önemlisi de edebiyatın o surata tokat gibi çarpan tarafıyla gerçeklik algımı incelememe sebep oldu. Var olan atmosfer, dikkatli okunduğunda öylesine önemli gerçeklikleri işaret ediyor ki büyülenmemek elde değil. İlk okuduğumla ikinci okuduğum birbirinden çok farklıydı. Sindire sindire düşünerek okumaya başladığımda üzerine konuşulacak ve düşünelecek ne çok tarafı olduğunu farkettim. Tavsiye ederim.
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Mehmet Can Köken
@MehmetCanKoken
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close