Aslında tarz bakımından kendisinden öncekilere benzemeyen ve kendisinden sonra çıkacak veya çıkmış olan sitcomlara yol gösterdiğini düşündüğüm bir şaheser.
Dizide yan karakterleri saymazsak 4 ana karakter var:
Jerry Seinfield: oldukça düzen meraklısı, takıntılı, zeki bir komedyendir. Genellikle dizide ağırlık basan tarafı dizideki karakterler arasında bir köprü görevini üstlenmesidir. Mesela bir karakter kötü bir olay yaşadığında ertesi gün gelir ve bunu Jerry'e anlatır ve Jerry bu duruma tepki verir. Özetle Jerry'nin bu dizideki rolü ağırlıklı olarak verilen tepkiler ve karakterlere dışarıdan bakan bir göz gibidir. Jerry bir nevi düzgün insan modelidir. Bu yüzden dizinin olmazsa olmaz karakterlerinden birisidir.
George Costanza: Şişman, kel, işsiz, sıradan, bekar ve şanssız bir adam olan George, genelde dizide yapılan mizahın ana unsurların birisidir. George sürekli olarak şansızlığı ile bilinir ve başına kötü olaylar gelir. Hayatta her zaman başarısızdır ve hep şikayet eder. George aslında bu yönü ile dizide empati unsurunu çok iyi işler. Çünkü George aslında çoğu insanın yaşadığı şeyleri yaşıyordur. Bu durumlar karşısında her zaman şikayet ediyor ve dizideki izleyicilere farklı bir bakış açısı katıyordur. Mesela George sürekli olarak kendisinden daha güzel olduğu düşünülen kadınlarla beraber olmakta ve her seferinden bu ilişkide bir sorun çıkmaktadır. George hiçbir zaman istediğini elde edemez ve bundan oldukça şikayetçidir. Dizinin bel kemiği olduğunu düşündüğüm karakterdir.
Elaine Benes: Aslında Elaine karakterinin dizide pek bir özelliği bulunmaz. Daha doğrusu Elaine karakteri için dizideki kadın karakter diyebiliriz. Elaine son derece karmaşık ve takıntılı bir karakterdir. Karmaşık bir karakter olduğu için Elaine hakkında direkt olarak bir yargıya varmanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Aslında dizideki rolünün ise insanların karmaşık doğası ile ilgili olduğunu düşünmekteyim. Elaine kısaca dizinin en karmaşık karakteridir ve hangi durumda ne yapacağı tam olarak anlaşılmaz.
Cosmo Kramer: Kramer dizinin en önemli karakterlerinden birisidir. Dizideki diğer karakterlerin görevi, başlarına gelen konularda bu durumlara verdikleri tepkidir. Ancak Kramer için durum böyle değildir. Kramer sürekli ilginç fikirleri olan, sosyal, ağzına ne gelirse söylemekten geri durmayan dizideki senaryoyu önemli ölçüde şekillendiren bir karakterdir. Mesela dizide sıradan bir şekilde George ve Jerry oturup sohbet ediyorlar. O anda Kramer sahneye geldiğinde dizinin senaryosunda bir anlık değişim olur. Yani Kramer dizinin senaryosunu belirleyen en önemli karakterlerden birisidir. Bazen Kramer'ın başına gelen olaylar dizide diğer karakterlerden bağımsız olarak aktarılır. Dizinin hem en önemli komedi unsurlarından, hem de senaryo açısından en önemli karakterlerden olan Kramer'ın renkli kişiliği, dizide oldukça monoton geçen bir anda bile izleyicilerin ekrana kilitlenmesini sağlar. Bir diğer unsur ise Kramer'ın kendisini sürekli olarak tuhaf durumlar içinde bulmasıdır. Bir anda Kramer dizide: bir ünlü, bir katil, bir hırsız hatta kitap yazarı bile olabiliyor. Yani dizinin en renkli karakteri olan Kramer oldukça zengin bir içeriğe sahiptir ve dizinin kemik karakterlerinden birisidir.
Ancak dizinin eksik olduğu yanları da vardır:
Dizide neredeyse hiç karakter gelişimi bulunmaz. İlk sezonlarda karakterler ne hakkında konuşuyorsa, son sezonlarda da aynı konu hakkında konuşurlar. İlk sezonlarda hangi hataları yapmışlar ise, son sezonda da aynı hataları yaparlar.
Bunun dışında izleyicilerin karakterlere tam olarak ısınamadığı bir dizi olduğunu düşünmekteyim. Dizide kaç sezon geçerse geçsin yine de karakterler ile bir bağlantı kuramıyorsunuz. Bu sebeple dizide ki karakterlere çok fazla bağlanamayacağınızı belirtmek durumundayım.
Bazen dizinin başrolünde bulunan Jerry Seinfield'ın olaylara verdiği tepki çok yapmacık olabiliyor. Genel olarak dizide ki oyunculuklar iyi olsa da Jerry Seinfield'ın oyunculuk konusunda pek iyi olmadığı aşikar, ancak bunun seyir zevkinde bir bozulmaya yol açtığı da söylenemez.
Dizi eski tarihlerde yapılmış olduğu için, yaptığı espriler ve göndermeler bazen anlayamayacağınız şekilde olabiliyor. Yani şuan da yaşadığımız dönemde pek bilinmeyen ve aşina olmadığınız ancak o tarihlerde oldukça popüler olan filmlere, alışkanlıklara veya bazı şahıslara gönderme yapıldığında bunu anlamayabilirsiniz.
Genel olarak televizyon tarihinde oldukça iyi bir yer edinmiş sitcom dizisi, Seinfield: eleştirmenler tarafından beğenilen ve izleyiciler tarafından olumlu yanıtlar almış bir Amerikan sitcom dizisidir.
Dizide ki çoğu diyalog ve olay sizi düşünmeye sevk edebilir. İzleyenlere iyi seyirler dilerim.