Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Seinfeld
Fragmanı İzle

Seinfeld

Dizi
1989
EA Puanı
9.0 10
4 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Komedyen Jerry Seinfeld'ın nörotik New Yorklu arkadaşlarıyla nörotik yaşamı.
Oyuncu
Jerry Seinfeld Julia Louis-Dreyfus Michael Richards
Yönetmen
Andy Ackerman
Dili
İngilizce (English)
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Yayınlanma Tarihi
05 Temmuz 1989
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Yaklaşık Bölüm Süresi 22 dakika
Toplam Bölüm Sayısı 172
Dizi Sezon Sayısı 9
Ödüller 10 Primetime Emmy kazandı. Toplam 74 galibiyet ve 186 adaylık
Ülke ABD
Türler Komedi
Prodüksiyon Giggling Goose Productions, Fred Barron Productions, West/Shapiro Productions, Castle Rock Entertainment
IMDb Puanı 8.9/10
Rotten Tomatoes 89%
Metacritic Puanı 84/100
Fragman
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Endı Sıkul
Endı Sıkul
6K UP
İnceleyen7 31 Mart
Yazarlarının ve izleyenlerin deyimi ile konusu hiçbir şey olan bir sitcom dizisi. Dizinin ana odak konusu, günlük hayatta yaşanan durumlardır. Son sezonlarda bu ritüeli bırakmış olsalar bile bölümlerin başlarında Dizide ve gerçek hayatta komedyen olan Jerry Seinfield, günlük yaşamda karşılaştığımız durumlar ile ilgili tespitlerde bulunur.

Aslında tarz bakımından kendisinden öncekilere benzemeyen ve kendisinden sonra çıkacak veya çıkmış olan sitcomlara yol gösterdiğini düşündüğüm bir şaheser.

Dizide yan karakterleri saymazsak 4 ana karakter var:

Jerry Seinfield: oldukça düzen meraklısı, takıntılı, zeki bir komedyendir. Genellikle dizide ağırlık basan tarafı dizideki karakterler arasında bir köprü görevini üstlenmesidir. Mesela bir karakter kötü bir olay yaşadığında ertesi gün gelir ve bunu Jerry'e anlatır ve Jerry bu duruma tepki verir. Özetle Jerry'nin bu dizideki rolü ağırlıklı olarak verilen tepkiler ve karakterlere dışarıdan bakan bir göz gibidir. Jerry bir nevi düzgün insan modelidir. Bu yüzden dizinin olmazsa olmaz karakterlerinden birisidir.

George Costanza: Şişman, kel, işsiz, sıradan, bekar ve şanssız bir adam olan George, genelde dizide yapılan mizahın ana unsurların birisidir. George sürekli olarak şansızlığı ile bilinir ve başına kötü olaylar gelir. Hayatta her zaman başarısızdır ve hep şikayet eder. George aslında bu yönü ile dizide empati unsurunu çok iyi işler. Çünkü George aslında çoğu insanın yaşadığı şeyleri yaşıyordur. Bu durumlar karşısında her zaman şikayet ediyor ve dizideki izleyicilere farklı bir bakış açısı katıyordur. Mesela George sürekli olarak kendisinden daha güzel olduğu düşünülen kadınlarla beraber olmakta ve her seferinden bu ilişkide bir sorun çıkmaktadır. George hiçbir zaman istediğini elde edemez ve bundan oldukça şikayetçidir. Dizinin bel kemiği olduğunu düşündüğüm karakterdir.

Elaine Benes: Aslında Elaine karakterinin dizide pek bir özelliği bulunmaz. Daha doğrusu Elaine karakteri için dizideki kadın karakter diyebiliriz. Elaine son derece karmaşık ve takıntılı bir karakterdir. Karmaşık bir karakter olduğu için Elaine hakkında direkt olarak bir yargıya varmanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Aslında dizideki rolünün ise insanların karmaşık doğası ile ilgili olduğunu düşünmekteyim. Elaine kısaca dizinin en karmaşık karakteridir ve hangi durumda ne yapacağı tam olarak anlaşılmaz.

Cosmo Kramer: Kramer dizinin en önemli karakterlerinden birisidir. Dizideki diğer karakterlerin görevi, başlarına gelen konularda bu durumlara verdikleri tepkidir. Ancak Kramer için durum böyle değildir. Kramer sürekli ilginç fikirleri olan, sosyal, ağzına ne gelirse söylemekten geri durmayan dizideki senaryoyu önemli ölçüde şekillendiren bir karakterdir. Mesela dizide sıradan bir şekilde George ve Jerry oturup sohbet ediyorlar. O anda Kramer sahneye geldiğinde dizinin senaryosunda bir anlık değişim olur. Yani Kramer dizinin senaryosunu belirleyen en önemli karakterlerden birisidir. Bazen Kramer'ın başına gelen olaylar dizide diğer karakterlerden bağımsız olarak aktarılır. Dizinin hem en önemli komedi unsurlarından, hem de senaryo açısından en önemli karakterlerden olan Kramer'ın renkli kişiliği, dizide oldukça monoton geçen bir anda bile izleyicilerin ekrana kilitlenmesini sağlar. Bir diğer unsur ise Kramer'ın kendisini sürekli olarak tuhaf durumlar içinde bulmasıdır. Bir anda Kramer dizide: bir ünlü, bir katil, bir hırsız hatta kitap yazarı bile olabiliyor. Yani dizinin en renkli karakteri olan Kramer oldukça zengin bir içeriğe sahiptir ve dizinin kemik karakterlerinden birisidir.

Ancak dizinin eksik olduğu yanları da vardır:

Dizide neredeyse hiç karakter gelişimi bulunmaz. İlk sezonlarda karakterler ne hakkında konuşuyorsa, son sezonlarda da aynı konu hakkında konuşurlar. İlk sezonlarda hangi hataları yapmışlar ise, son sezonda da aynı hataları yaparlar.

Bunun dışında izleyicilerin karakterlere tam olarak ısınamadığı bir dizi olduğunu düşünmekteyim. Dizide kaç sezon geçerse geçsin yine de karakterler ile bir bağlantı kuramıyorsunuz. Bu sebeple dizide ki karakterlere çok fazla bağlanamayacağınızı belirtmek durumundayım.

Bazen dizinin başrolünde bulunan Jerry Seinfield'ın olaylara verdiği tepki çok yapmacık olabiliyor. Genel olarak dizide ki oyunculuklar iyi olsa da Jerry Seinfield'ın oyunculuk konusunda pek iyi olmadığı aşikar, ancak bunun seyir zevkinde bir bozulmaya yol açtığı da söylenemez.

Dizi eski tarihlerde yapılmış olduğu için, yaptığı espriler ve göndermeler bazen anlayamayacağınız şekilde olabiliyor. Yani şuan da yaşadığımız dönemde pek bilinmeyen ve aşina olmadığınız ancak o tarihlerde oldukça popüler olan filmlere, alışkanlıklara veya bazı şahıslara gönderme yapıldığında bunu anlamayabilirsiniz.

Genel olarak televizyon tarihinde oldukça iyi bir yer edinmiş sitcom dizisi, Seinfield: eleştirmenler tarafından beğenilen ve izleyiciler tarafından olumlu yanıtlar almış bir Amerikan sitcom dizisidir.

Dizide ki çoğu diyalog ve olay sizi düşünmeye sevk edebilir. İzleyenlere iyi seyirler dilerim.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close