Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Roma Nasıl Çöktü ?

Roma Nasıl Çöktü ? (How Rome Fell: Death of a Superpower)

Bir Süpergücün Ölümü
Kitap
2022
EA Puanı
10.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
MS 200 yılında Roma İmparatorluğu, bilinen dünyanın çoğunu bünyesine katmış geniş toprakları nedeniyle saldırıya uğramaz görünüyor ve altın çağını yaşıyordu. Beşinci yüzyılın sonuna gelindiğinde ise, Batı Avrupa'da ve Kuzey Afrika'nın çoğunda Roma egemenliği ortadan kalkmış geriye yalnızca küçük bir doğu imparatorluğu kalmıştı. Ödüllü yazar Adrian Goldsworthy, Roma İmparatorluğu'nun yıkılışını anlatan bu kitabında süpergücün çöküşünün acı dolu yüzyıllarını inceliyor.
Yazar
Adrian Goldsworthy
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
How Rome Fell: Death of a Superpower
Yayınlanma Tarihi
24 Ocak 2022
Yayınevi
Kronik Kitap Yayınevi
Son Baskı Sayısı
2
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 624
ISBN-10 6-257-63167-X
ISBN-13 978-6-2576-3167-9
Boyutları 13,5 x 21 cm
Son Baskı Tarihi 2023-07-01
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
1969 yılında doğan İngiliz tarihçi, St. John College ve Oxford Üniversitesi mezunudur. Özellikle Roma ordusu üzerine uzman olan Goldsworthy, Cardiff Üniversitesi, King's College London ve Notre Dame Üniversitesi gibi kurumlarda çalıştı. Roma tarihi uzmanı olmasının yanı sıra II. Dünya Savaşı askerî tarihinde de uzmanlaştı. Özellikle Caesar ve Augustus biyografileriyle ün kazanan Goldsworthy, Güney Galler'de yaşıyor.
Özet
Ülke dışındaki düşmanlara karşı yürütülen mücadelelerin yanında hiç eksik olmayan iç karmaşanın, 395'te imparatorluğun batı ve doğu olarak ikiye bölünmesine, imparatorluğun batı tarafının ise 476'da son imparatorun darbeyle indirilerek yıkılmasına yol açması son 300 yıldır birçok isim tarafından işlenen bir anlatı olmasına rağmen Goldsworthy, bu dağılış sürecini muhteşem bir kalem maharetiyle sunabilen sayılı tarihçilerden biri. Roma İmparatorluğu'nu Gotlar, Hunlar ve Vandallar gibi "barbar" kabilelerin hırslarına karşı savunmasız kılan esas şeyin yapısal zayıflık ve özellikle de bitmek bilmeyen iç savaşlar olduğunu ileri sürerek aslında çok önceden başlamış olan bu süreci tüm aktörlerine hayat katıp titiz, girift ve merak uyandırıcı bir üslupla okura sunuyor.

Sadece Roma İmparatorluğu meraklılarını değil tüm tarih okurlarının zevkle okuyabileceği "Roma Nasıl Çöktü ?", dışarıda ciddi hiçbir rakibi olmadığı halde, sadece Geç Antik Çağ'ın değil tüm dünya tarihinin en etkili devletlerinden birinin, yöneticilerinin ihtirasları, memurların kısa vadeli hesaplarını ve şahsi çıkarlarını öncelemeleri, bunlar dolayısıyla sonu gelmeyen idari, ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklar sonucunda nasıl çözülüp dağılabildiğini ayrıntılarıyla gözler önüne seren bir eser.
Ülke dışındaki düşmanlara karşı yürütülen mücadelelerin yanında hiç eksik olmayan iç karmaşanın, 395'te imparatorluğun batı ve doğu olarak ikiye bölünmesine, imparatorluğun batı tarafının ise 476'da son imparatorun darbeyle indirilerek yıkılmasına yol açması son 300 yıldır birçok isim tarafından işlenen bir anlatı olmasına rağmen Goldsworthy, bu da ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Mehmet Erdem Okan
İnceleyen10 1 hafta önce
Roma'nın imparatorluk dönemi için Türkçe dilinde basılmış, genel okuyucuya hitap eden popüler kitap sayısı ne yazık ki az (Historia Augusta kitapları ilk akla gelenlerden ancak onların güvenilirliği de meçhul). Bu açıdan kitap çölde vaha gibi... Adrian Goldsworthy dünya çapında bilinen ve saygı duyulan bir Roma tarihi uzmanıdır. Tarih bilimi metodolojisine gayet hakimdir. Zaten kitapta bu bilimsel bakış açısını sık sık görüyoruz. Antik Çağ'a ve söz konusu döneme ait yeterli objektif veri ve kaynak olmamasına sık sık vurgu yapar. Buna rağmen Roma'nın çöküşüne dair getirdiği açıklamalar ve argümanlar gayet ikna edici. Bu çöküşte devletin yapısal sorunlarının ve iç karmaşaların rolüne vurgu yapan yazar, kitabın sonunda kitabın yazıldığı zamana ve günümüze de eleştiriler getirir. Kitapdaki kişiler ve tarihi olaylar zaman zaman çok karmaşıklaşsa da genel olarak akıcı ve herkese hitap eden bir dili mevcut. Kitap ayrıca ileri okuma için tavsiyeler ve kaynakça açısından da gayet sağlam.
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Mehmet Erdem Okan
@merdemokan
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close