Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
René Descartes Yöntem Üzerine Konuşma

René Descartes Yöntem Üzerine Konuşma (Yöntem Üzerine Konuşma)

Yöntem Üzerine Konuşma bir cogito ergo sum (düşünüyorum öyleyse varım) manifestosudur.
Kitap
2014
EA Puanı
10.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Descartes düşünmenin açık ve seçik ilkelerini aşama aşama saptamaya çalışırken yöntemsel bir kuşkuyla yola çıkar. Bu kuşku var olmak için zorunlu bir neden sayılmalıdır. Tıpkı Ben’in Tanrı karşısında, bedenin ise ruhlar âleminde konumlanması gibi var olmak için de var olmanın çelişkisini bütünüyle anlamalıyız. Kuşku duymuyorsam zaten hiçbir şey üzerinde düşünmüyorum demektir. Eğer tüm düşünce kendinde ilkeleri bir araya getirmiş ise sonuçta varlığı yadsınamayacak bir düşünen özne ortaya çıkacaktır. Böylelikle modern düşüncenin kendine sıklıkla referans aldığı bir yöntem ve bilimlerin doğuşuna eşlik eden bir felsefe skolastik bir dünyadan yolunu tamamen ayıracaktır:

İlk kural, kesin olarak doğru olduğunu bilmediğim hiçbir şeyi doğru kabul etmemektir; yani aceleci davranmaktan ve ön yargılardan özenle kaçınmak, yalnızca zihnimin açık ve seçik olarak gördüğü ve bir daha şüphe duymayacağım şeyleri kendi yargılarıma dâhil etmek.

İkinci kural, ele aldığım her bir zorluğu mümkün olduğu kadar veya onu daha iyi anlamam için gerektiği kadar küçük parçalara ayırmaktır.

Üçüncü kural, en basit ve bilinmesi en kolay şeylerden başlayarak, en karmaşık şeylere kadar kademeli olarak ilerleyerek, düşüncelerimi belli bir düzen içinde yönetmek; birbirini doğal olarak izlemeyen veya öncelemeyen şeyleri belli bir sıraya göre incelemek.

Son ve dördüncü kural, her aşamada bütünlüklü hesaplamalar ve genel denetlemeler yapmak ve böylece herhangi bir şeyi unutmadığından emin olmak.
Descartes düşünmenin açık ve seçik ilkelerini aşama aşama saptamaya çalışırken yöntemsel bir kuşkuyla yola çıkar. Bu kuşku var olmak için zorunlu bir neden sayılmalıdır. Tıpkı Ben’in Tanrı karşısında, bedenin ise ruhlar âleminde konumlanması gibi var olmak için de var olmanın çelişkisini bütünüyle anlamalıyız. Kuşku duymuyorsam zaten hiçbir şey üze ... Daha fazla göster
Yazar
René Descartes
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Yöntem Üzerine Konuşma
Yayınlanma Tarihi
01 Mayıs 2014
Yayınevi
Doğu Batı Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 92
ISBN-10 6-055-06311-5
ISBN-13 978-6-0550-6311-5
Boyutları 14 x 21 cm
Son Baskı Tarihi 2018-02-01
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
René Descartes (1596-1650) –Latince Renatus Cartesius–

Fransız felsefeci, matematikçi, fizikçi ve yazar. Fransa’nın Touraine bölgesinde La Haye kentinde dünyaya geldi. Hukukçu babası Joachim Des­cartes, kendi mesleğini sürdürmesini istediği oğlunu 1604’te o yıl yeni açılan ve bir Cizvit kurumu olan La Flèche Kraliyet Yüksekokulu’na gönderdi. Felsefe alanında o dönemde edinilebilecek en iyi eğitimi aldı. 1616’da Poitiers Üniversitesi’nden hukuk diploması aldı. Ama ailesinin isteğinin aksine yazarlığı ve felsefeyi seçti. Genç yaşta verdiği kararın amacı “dünya kitabını incelemek”ti ve bu yüzden kendini bir “bilge kişi” değil “cahil” sayıyordu. 1618’de Felemenk’e giderek İspanya ile savaşan Orange prensinin ordusuna gönüllü subay olarak katıldı. Bunu, Otuz Yıl Sa­vaşları boyunca başka birçok orduda üstlendiği askerî görevler izledi, kamp yaşamı onun için gerçekte derin bir düşünme ortamıydı. 1621-1628 arasında Macaristan, Almanya, Fransa, İtalya gezilerinden sonra Felemenk’e yerleşti. 1649’a değin kısa aralıklarla hep Felemenk’te yaşadı. Eylül 1649’da İsveç kraliçesi Kristina’nın özel öğretmeni olarak Stockholm’a giden Descartes, sert kuzey iklimine dayanamadı ve 1 Şubat 1650’de soğuk al­gın­lığından öldü. Ölümünden sonra onu izleyen düşünürler uzun yıllar “Kar­tezyen” ile eşanlamlı sayılan “dinsiz” damgasını taşıdılar. Cizvitler, Descartes’ın kitaplarını Index Librorum Prohibitorum’a (Ya­sak Kitaplar Listesi) almaktan geri kalmadılar.
René Descartes (1596-1650) –Latince Renatus Cartesius– Fransız felsefeci, matematikçi, fizikçi ve yazar. Fransa’nın Touraine bölgesinde La Haye kentinde dünyaya geldi. Hukukçu babası Joachim Des­cartes, kendi mesleğini sürdürmesini istediği oğlunu 1604’te o yıl yeni açılan ve bir Cizvit kurumu olan La Flèche Kraliyet Yüksekokulu’na ... Daha fazla göster
Özet
Modern felsefenin başlangıcını temsil eden Descartes yöntemsel bir şüphecilikle evrensel bir felsefe ve bilim oluşturmayı amaçlamıştır. Akılcı düşüncenin büyük düşünürü Descartes’a göre insan ancak aklını kullanarak gerçekliğe ulaşabilir. Yöntem Üzerine Konuşma adlı eserinde, gerçekliğe ulaşma yolunda aklın doğru kullanımı için izlenmesi gereken kuralları belirlemiştir. Kendi düşüncesinin temelini oluşturan Cogito felsefesiyle, Descartes kendisinden sonraki düşünce iklimini belirlemiş, modern felsefeye yön vermiştir. Felsefenin yanında matematik bilimine büyük katkılar sunmuş ve fizik alanında önemli çalışmalar yapmıştır. Spinoza, Leibniz, Locke ve Husserl gibi pek çok önemli düşünürü etkilemiştir. Başlıca eserleri: Yöntem Üzerine Konuşma (Discours de la méthode, 1637), İlk Felsefe Üzerine Metafizik Düşünceler (Meditationes de prima philosophia, 1641), Felsefenin İlkeleri (Principia philosophiae, 1644), Ruhun Tutkuları (Les passions de l’Âme, 1649).
Modern felsefenin başlangıcını temsil eden Descartes yöntemsel bir şüphecilikle evrensel bir felsefe ve bilim oluşturmayı amaçlamıştır. Akılcı düşüncenin büyük düşünürü Descartes’a göre insan ancak aklını kullanarak gerçekliğe ulaşabilir. Yöntem Üzerine Konuşma adlı eserinde, gerçekliğe ulaşma yolunda aklın doğru kullanımı için izlenmesi gereken ku ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Ömer Abidinoğlu
İnceleyen10
Okunması değerleri kitaplarından biridir. Okudukça yeni şeyler öğrenebileceğimiz ve ufkumuzu açacak bir kitap.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close