Film üç açıdan ele alınabilir.
İlki, savaşın netice itibarı ile kazananının olmayacağı ve gerekçesi ne olursa olsun, meşru müdafaa hakkı dışında akla ve mantığa bürünemeyeceği, onanmaz yaralar açtığıdır.
İkincisi, meşru müdafaa hakkı dışındaki tüm savaşların, mimarlarının ve her taraf için emperyal çıkarda ortaklaştığı ve bunun sonucu olduğudur. Bu uğurda yitirilen her can ve değerin, canı ve değeri yitenler eli ile ve akla ziyan bir kitle (sürü) psikolojisi marifeti ile ilmek ilmek işlendiğidir. Tepişen filler diyarında ezilenin hep çimenler oluşu misali .
Üçüncüsü, en olanaksız zaman ve ortamda bile umudum yeşerebileceği, iyimserliğin muazzam bir motivasyon kaynağı olduğu ve umutsuzluğun kalplerde yeşermesine izin vermediğimizde, bedeli çapımızca ne denli ağır olursa olsun, bizden sonrası için mutlaka faturası en ağır şekilde ve peşin ödenmiş huzur, umut ve barışa vesile olacağı temeli üzerinden , türümüzün duygu ve düşüncelerini doğrudan ve en güçlü ifade biçimi olarak mizah yolu ile aktarımının muazzam zaferi...
Neden piyanist: Matematik evrenin aklının, müzik ise kalbinin ortak dilidir. Muazzam bir isabet.
Çocuk gözüyle aktarım: "Herkes 18 yaşına kadar neden çocuk sayılır ve neden o yaşa kadar insanın suç ehliyeti dahi yoktur" çocuk hakları ve evrensel insan hakları bildirgesinin çocuklarla ilgili bu bilimsel tespitine yönelik muazzam bir atıf. Çünkü masumdur, tarafsızdır, yalan , hile, entrika bilmez, nefreti siyasallaştırıp içselleştirmemiştir, soruları katışıksız, cevapları yürekten, aracısız.
Bu kadar millet varken neden Yahudiler: Tek rakip de ondan.
( Bunun için aynı döneme atfen yapılan ve aynı dönemi , yine toplama kamplarında fakat farklı bir şeye zum yaparak anlatan " Tanrı Duruşmada" filminin izlenmesini önemle salık veririm.