Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Paralaks

Paralaks (The Parallax View)

Kitap
2014
EA Puanı
10.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Paralaks Görünümü, Slavoj Zizek'in uzun yıllar içinde ortaya çıkmış en önemli teorik çalışmasıdır; Zizek bunu magnum opusu olarak tanımlıyor. Paralaks, gözlemsel konumdaki bir değişikliğin neden olduğu bir nesnenin görünür yer değiştirmesi olarak tanımlanabilir. Zizek, hiçbir sentez veya arabuluculuğun mümkün olmadığı iki noktayı ayıran "paralaks boşluğu" ile ilgileniyor, asla karşılanamayan seviyelerin "imkansız kısa devresi" ile bağlantılı. Paralaks bu düşünceden Zizek diyalektik materyalizmin rehabilitasyonuna başlar.Paralaks modları bilinçdışı oluşumu yorumları ve sürücülerin teorileri arasındaki Freudyen psikanalizde bilinçdışı paralaksına kuantum fiziğinde dalga-parçacık ikiliği gelen günümüz teorisinin farklı alanlarında görülebilir. Paralaks Görünümünde, Zizek, her zamanki şaşırtıcı bilgeliğiyle, üç ana paralaks moduna odaklanır: ontolojik fark, gerçekliğe erişimimizi şartlandıran nihai paralaks; bilimsel paralaks, gerçekliğin olağanüstü deneyimi ile bugünün beyninde zirvesine ulaşan bilimsel açıklaması arasındaki indirgenemez boşluk. bilimler (göre kafatasında "kimse evde değil", sadece beyin eti yığınları - Zizek'in "hiç kimse olmamanın dayanılmaz hafifliği" dediği bir durum); ve siyasi paralaks, ortak bir zemine izin vermeyen sosyal karşıtlık. Bu üç mod hakkındaki tartışmaları arasında, Zizek, Henry James'in bir romanındaki etik bir eylem ve anti-Semitizm de dahil olmak üzere daha spesifik konuları ele alan aralar sunuyor. Paralaks Görünümü, Zizek'in Lacanian-Hegelci yaklaşımını yeni alanlara (özellikle bilişsel beyin bilimleri) genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda sistematik bir açıklama sağlıyor. kavramsal çerçeve Bu onun tüm çalışmasının temelini oluşturur. Felsefi ve teolojik analiz, edebiyat, sinema ve müziğin ayrıntılı okumaları, canlı anekdotlar ve müstehcen şakalarla bir arada bulunur.
Paralaks Görünümü, Slavoj Zizek'in uzun yıllar içinde ortaya çıkmış en önemli teorik çalışmasıdır; Zizek bunu magnum opusu olarak tanımlıyor. Paralaks, gözlemsel konumdaki bir değişikliğin neden olduğu bir nesnenin görünür yer değiştirmesi olarak tanımlanabilir. Zizek, hiçbir sentez veya arabuluculuğun mümkün olmadığı iki noktayı ayıran "paral ... Daha fazla göster
Yazar
Slavoj Žižek
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
The Parallax View
Yayınlanma Tarihi
23 Haziran 2014
Yayınevi
Encore Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 438
ISBN-10 0-262-24051-3
ISBN-13 978-6-0585-4148-1
Boyutları 15 x 22 cm
Son Baskı Tarihi 2017-01-05
Cilt Ciltli
Yazar Hakkında
1949'da Slovenya'da doğdu. Doktorasını felsefe ve özellikle de Alman idealist felsefesi konusunda yaptı. 1960'lar boyunca psikanalize ve Lacan düşüncesine yakın ilgi duymuş olduğu için, 70'lerde Paris'e giderek Jacques Alain-Miller ile psikanaliz alanında çalıştı. 1980'lerde kendisi gibi Lacancı psikanaliz konusunda çalışan Mladen Dolar, Alenka Zupancic ve Renata Salecl gibi isimlerle oluşturduğu grup Avrupa'nın entelektüel çevrelerinde etkili olmaya başladı. Yugoslavya'nın parçalanması sırasında, Lyublyana okulu Slovenya'nın bağımsızlığı ve totaliter rejimin yıkılması süreçlerine aktif olarak katılarak, liberallerle işbirliği yapan ancak bağımsızlığını koruyan bir Marksist çekirdek oluşturdu. Halen Lyublyana Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü'nde öğretim üyesidir.
1949'da Slovenya'da doğdu. Doktorasını felsefe ve özellikle de Alman idealist felsefesi konusunda yaptı. 1960'lar boyunca psikanalize ve Lacan düşüncesine yakın ilgi duymuş olduğu için, 70'lerde Paris'e giderek Jacques Alain-Miller ile psikanaliz alanında çalıştı. 1980'lerde kendisi gibi Lacancı psikanaliz konusunda çalışan Mladen Dolar, Alenka Zup ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Nusret Kağan Bilen
İnceleyen10 1 ay önce
Slavoj Žižek, felsefi ve psikanalitik düşüncenin köşe taşlarını sorgulayan, provokatif ve çoğu zaman kışkırtıcı önerileriyle tanınan bir düşünür. “Parallax View” adlı kitabı, Žižek’in bu tarzının çarpıcı bir örneği olarak karşımıza çıkıyor ve temelinde özne ile nesne arasındaki ilişkinin felsefi olarak nasıl kavranması gerektiği üzerine odaklanıyor. Žižek, eserde paralaks kavramını felsefi bir bağlamda yeniden ele alıyor. Paralaks, bir nesnenin bakış açısındaki değişim nedeniyle farklı görünülebileceği fikrine dayanırken, Žižek bu kavramı sadece bir algı farklılığı olarak değil, öznenin nesneye olan ilişkisini radikal bir şekilde değiştiren bir unsur olarak yorumluyor. Bu bağlamda, paralaks, öznenin ve nesnenin konumlandığı yerin, görüşün kendisini nasıl şekillendirdiğine dair derin bir sorgulama sunuyor.

Žižek’in metinlerinde sıklıkla karşılaştığımız üzere, Jacques Lacan’ın psikanalizi ve G.W\.F. Hegel’in diyalektiği önemli bir yer tutuyor. “Parallax View” de bu iki düşünürün etkilerini barındırıyor. Žižek, Lacan’ın 'Gerçek' kavramını paralaks çerçevesinde yeniden düşünüyor. Gerçek, algının ötesindeki bir şey olarak, paralaks öznesinin nesneyle olan ilişkisinde merkez bir konumda bulunuyor. Aynı şekilde, Hegel’in çelişkilerin birleşimi üzerine kurulu diyalektiği, Žižek’in paralaks özne ve nesne arasındaki farklılıkları anlamlandırma çabasında önemli bir rol oynuyor.

Kitap, paralaks kavramını ideoloji eleştirisine de taşıyor. Žižek, ideolojilerin özne ile nesne arasındaki bu paralaks farklılığını maskelediğini ve bu nedenle bireyin gerçekliği tam anlamıyla kavrayamamasına yol açtığını iddia ediyor. Bu eleştiriyi, günümüz toplumlarındaki politik ve toplumsal yapıların nasıl çalıştığına dair derinlemesine bir analizle destekliyor. Kitap, gerçekten zihin açıcı ve meydan okuyucu bir okuma deneyimi sunuyor. Felsefi düşünceye ve psikanalize ilgi duyan okurlar için “Parallax View”, kaçırılmaması gereken bir eser.
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Nusret Kağan Bilen
@IgnorantBender
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close