Cyrano’nun dehasını en iyi ifade eden eserler, kuşkusuz Öteki Dünya - Ay Devletleri ve İmparatorlukları ile Güneş Devletleri ve İmparatorlukları olmuştur. Cyrano, Öteki Dünya’da belki de günümüzde ütopya ve bilimkurgu denebilecek unsurları daha o zamanlar harmanlayarak döneminin toplum düzenini eleştirir. Ancak eleştirilerini, malum sebeplerden, esere bilimkurgu niteliği kazandıracak kadar uzak iklimlerde, dolaylı olarak, yapar. Ve hatta öyle dile getirilir ki Ay Devletleri ve İmparatorlukları, tarihteki ilk felsefi bilimkurgu eseridir.
Eser boyunca Cyrano'nun felsefi tartışmalara hep bir başka boyuttan bakmaya çalıştığını görüyoruz. Onun yaşadığı zamanlarda hala tartışılmakta olan konuları almış, aktarmış, hali hazırda belli kesimlerce kabul görmüş cevaplara yer vermiş ve de en sonunda -en azından o dönem için- oldukça farklı pencerelerden tartışmaları ele almıştır. Tabii bütün bunları yaparken hikayeciliğinden ödün vermemiş ve biz okuyuculara keyifli bir deneyim sunmuştur.
Kitabın ortalama ilk 40 sayfası günümüzde artık tartışıldığını söyleyemeyeceğimiz konulara değiniyor olsa da sonraki sayfalarda nispeten güncelliğini koruyan tartışmalara yer verildiğini görüyoruz. Ayrıca tartışmaların yanı sıra kitabın her bir sayfasında hikayenin bir şekilde ilerliyor oluşu da oldukça keyifli bir durum. Ve belirtmek gerekir ki tartışmalar durağan bir şekilde, yani diyalog halinde, sunulduğu gibi olaylar yahut karakterimizin gözlemleri üzerinden de okuyucuya aktarılmaktadır; ki, bu da Cyrano'nun muhteşem yeteneğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir pekala.
Ayrıca, bilhassa kitabın başında, dini karakterler de bulunmakta ve bu da hikayemizi çok daha ilgi çekici kılmakta.
Dönemim felsefi tartışmalarını anlamak, bu tartışmalara farklı açılardan bakmak ve de aynı anda , alışılagelmişin dışında bir hikaye dinlemek için ideal bir eser.
Cyrano’nun dehasını en iyi ifade eden eserler, kuşkusuz Öteki Dünya - Ay Devletleri ve İmparatorlukları ile Güneş Devletleri ve İmparatorlukları olmuştur. Cyrano, Öteki Dünya’da belki de günümüzde ütopya ve bilimkurgu denebilecek unsurları daha o zamanlar harmanlayarak döneminin toplum düzenini eleştirir. Ancak eleştirilerini, malum sebeplerden, es
... Daha fazla göster