Tüm Reklamları Kapat
Öteki Dünya - Ay Devletleri ve İmparatorlukları

Öteki Dünya - Ay Devletleri ve İmparatorlukları (L'autre Monde ou Les États et Empires de la Lune)

Kitap
2021
EA Puanı
10.0 10
3 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
Cyrano’nun dehasını en iyi ifade eden eserler, kuşkusuz Öteki Dünya - Ay Devletleri ve İmparatorlukları ile Güneş Devletleri ve İmparatorlukları olmuştur. Cyrano, Öteki Dünya’da belki de günümüzde ütopya ve bilimkurgu denebilecek unsurları daha o zamanlar harmanlayarak döneminin toplum düzenini eleştirir. Ancak eleştirilerini, malum sebeplerden, esere bilimkurgu niteliği kazandıracak kadar uzak iklimlerde, dolaylı olarak, yapar. Ve hatta öyle dile getirilir ki Ay Devletleri ve İmparatorlukları, tarihteki ilk felsefi bilimkurgu eseridir.

Eser boyunca Cyrano'nun felsefi tartışmalara hep bir başka boyuttan bakmaya çalıştığını görüyoruz. Onun yaşadığı zamanlarda hala tartışılmakta olan konuları almış, aktarmış, hali hazırda belli kesimlerce kabul görmüş cevaplara yer vermiş ve de en sonunda -en azından o dönem için- oldukça farklı pencerelerden tartışmaları ele almıştır. Tabii bütün bunları yaparken hikayeciliğinden ödün vermemiş ve biz okuyuculara keyifli bir deneyim sunmuştur.

Kitabın ortalama ilk 40 sayfası günümüzde artık tartışıldığını söyleyemeyeceğimiz konulara değiniyor olsa da sonraki sayfalarda nispeten güncelliğini koruyan tartışmalara yer verildiğini görüyoruz. Ayrıca tartışmaların yanı sıra kitabın her bir sayfasında hikayenin bir şekilde ilerliyor oluşu da oldukça keyifli bir durum. Ve belirtmek gerekir ki tartışmalar durağan bir şekilde, yani diyalog halinde, sunulduğu gibi olaylar yahut karakterimizin gözlemleri üzerinden de okuyucuya aktarılmaktadır; ki, bu da Cyrano'nun muhteşem yeteneğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir pekala.

Ayrıca, bilhassa kitabın başında, dini karakterler de bulunmakta ve bu da hikayemizi çok daha ilgi çekici kılmakta.

Dönemim felsefi tartışmalarını anlamak, bu tartışmalara farklı açılardan bakmak ve de aynı anda , alışılagelmişin dışında bir hikaye dinlemek için ideal bir eser.
Cyrano’nun dehasını en iyi ifade eden eserler, kuşkusuz Öteki Dünya - Ay Devletleri ve İmparatorlukları ile Güneş Devletleri ve İmparatorlukları olmuştur. Cyrano, Öteki Dünya’da belki de günümüzde ütopya ve bilimkurgu denebilecek unsurları daha o zamanlar harmanlayarak döneminin toplum düzenini eleştirir. Ancak eleştirilerini, malum sebeplerden, es ... Daha fazla göster
Yazar
Hércule-Savinien de Cyrano de Bergerac
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Fransızca (français)
Orijinal Başlık
L'autre Monde ou Les États et Empires de la Lune
Yayınlanma Tarihi
25 Mart 2021
Yayınevi
KAPRA YAYINCILIK
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 96
ISBN-13 9786257361460
Boyutları 12,5 x 19,5 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Hércule-Savinien de Cyrano de Bergerac (1619-1655) öncelikle Gassendi, Giordano Bruno ve Machiavelli’nin düşünceleriyle beslenmiş, bohem bir hayat peşinde olmuş, özgürlükçü bir kişiliktir.
Felsefeye meraklı olan Cyrano de Bergerac, kıvrak anlatım yeteneği ve engin hayal gücü sayesinde eserlerinde eleştirel düşüncelerini dile getirmeyi başarmış ve yaratıcı kişiliğiyle kendisinden hemen sonra İngiltere’de Swift, Fransa’da da Voltaire’in bayrağını devralacağı felsefi hikaye geleneğinin temellerini atmıştır.
Ayrıca tiyatro oyunları da yazmış ve de oyunları, döneminde, oldukça beğeni görmüştür.
Hayatını ise yakın arkadaşı Le Bret'nin yazdığı biyografisinden biliyoruz.
Hércule-Savinien de Cyrano de Bergerac (1619-1655) öncelikle Gassendi, Giordano Bruno ve Machiavelli’nin düşünceleriyle beslenmiş, bohem bir hayat peşinde olmuş, özgürlükçü bir kişiliktir. Felsefeye meraklı olan Cyrano de Bergerac, kıvrak anlatım yeteneği ve engin hayal gücü sayesinde eserlerinde eleştirel düşüncelerini dile getirmeyi başar ... Daha fazla göster
Özet
Çeşitli denemeler sonucunda Ay'a gitmeyi başaran karakterimiz burada hiç beklemediği medeniyetlerle karşılaşır. Zamanla işler onun için öyle karışır ki, burada esir düşer. Hürriyetini geri almak için Ay medeniyetleriyle türlü felsefi tartışmalara girer. Ayrıca burada tanışıp kendine yoldaş bellediği bir kimseden de onu çok şaşırtacak bir sürpriz gelecektir.
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close