Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Olağanüstü Bir Gece

Olağanüstü Bir Gece (Phantastische Nacht)

Almanca Aslından Çeviren: İlknur İgan
Kitap
2015
EA Puanı
9.5 10
40 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Olağanüstü Bir Gece, seçkin bir burjuva olarak rahat ve tasasız varoluşunu sürdürürken giderek duyarsızlaşan bir adamın hayatındaki dönüştürücü deneyimin hikâyesidir. Sıradan bir Pazar gününü at yarışlarında geçirirken, belki de ilk kez burjuva ahlakından saparak “suç” işler. Böylece yeniden “hissetmeye” başladığını, kötücül ve ateşli hazları olan gerçek bir insan olduğunu fark eder. İçindeki haz dolu esrime, aynı günün akşamında onu gece âleminin son atıklarının arasına, “hayatın en dibindeki lağımlara” sürükleyecek, varış noktası ise ruhani bir uyanış olacaktır.
Olağanüstü Bir Gece, seçkin bir burjuva olarak rahat ve tasasız varoluşunu sürdürürken giderek duyarsızlaşan bir adamın hayatındaki dönüştürücü deneyimin hikâyesidir. Sıradan bir Pazar gününü at yarışlarında geçirirken, belki de ilk kez burjuva ahlakından saparak “suç” işler. Böylece yeniden “hissetmeye” başladığını, kötücül ve ateşli hazları olan ... Daha fazla göster
Yazar
Stefan Zweig
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Almanca (Deutsch)
Orijinal Başlık
Phantastische Nacht
Yayınlanma Tarihi
01 Kasım 2015
Yayınevi
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Son Baskı Sayısı
27
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 80
ISBN-10 6-053-32609-7
ISBN-13 978-6-0533-2609-0
Boyutları 12,5 x 20,5 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Stefan Zweig (1881-1942): Roman, şiir, öykü, deneme ve oyun gibi farklı türlerde yetkin ürünler veren yazar, Viyana’da doğdu. Avusturya, Fransa ve Almanya’da öğrenim gördü. Yaşamı boyunca Avrupa’nın hızlı değişimine tanıklık eden Zweig, 1913’te Salzburg’a yerleşti. 1934’te Nazilerin baskısı yüzünden bu kentten ayrıldı.

Önce İngiltere’ye, 1940’ta da Brezilya’ya göç etti. 1942’de karısıyla birlikte intihar etti. Psikolojiye ve Freud’un öğretisine duyduğu ilgi onu derin karakter incelemelerine götürmüştü. Önemli denemeleri arasında Balzac, Dickens ve Dostoyevski’yi konu aldığı Drei Meister (1920; Üç Büyük Usta); Hölderlin, Kleist ve Nietzsche’yi incelediği Der Kampf mit dem Dämon (1925; Kendileriyle Savaşanlar) ile Casanova, Stendhal ve Tolstoy’la ilgili Drei Dichter ihres Lebens (1928; Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar) sayılabilir. Yazara ün kazandıran bir başka yapıtı Sternstunden der Menschheit’tır (1928; Yıldızın Parladığı Anlar). Zweig ayrıca Joseph Fouché, Marie Antoinette ve Mary Stuart’ın nesnellikten çok sezgiye dayanan biyografilerini yazmıştır. Çok sayıda yapıtı arasında Verwirrung der Gefühle (1925; Karmaşık Duygular) adlı bir öykü kitabıyla, Ungeduld des Herzens (1938; Sabırsız Yürek) adlı bir psikolojik romanı da mevcuttur.
Stefan Zweig (1881-1942): Roman, şiir, öykü, deneme ve oyun gibi farklı türlerde yetkin ürünler veren yazar, Viyana’da doğdu. Avusturya, Fransa ve Almanya’da öğrenim gördü. Yaşamı boyunca Avrupa’nın hızlı değişimine tanıklık eden Zweig, 1913’te Salzburg’a yerleşti. 1934’te Nazilerin baskısı yüzünden bu kentten ayrıldı. Önce İngiltere ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
Çevirmen
Kapak Tasarımı
Yayına Hazırlık
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (1)
Gönderiler (1)
İnceleme
Deniz Çelik
Deniz Çelik
2,135 UP
İnceleyen10
Stefan Zweig'in kaleme aldığı bu eser de inanılmaz sürükleyici bir anlatım var. Yazarın çoğu kitabı zaten böyle kısa bir özet geçiceğim.Baş karakterimiz Baron çok zengin bir ailenin oğludur hayatında hiç zorluk görmemiştir. Daha çok genç olan Baron'un ailesi vefat etmiştir. Baron'a çok ciddi bir miktar miras kalınca birdaha hiç çalışmasına bile gerek olmadığını fark eden Baron yıllarca tarihi eserler,resimler gibi hobiler ile uğraşmıştır. Baron yinede istediği duygulara kapılamayıp depresyon tarzi bir durumun içindedir. Bir gün rastgele bir faytona atlayıp at yarışına gitmiştir. At yarışında çok güzel bir kadın ile göz göze gelir kadın ile dakikalarca ara ara bakışırlar kadının gözlerinin ne kadar güzel olduğunu düşündüğü sırada bir anda kel,şişman,kısa boylu bir adam kadının omzundan kolunu atınca Baron o adamın kocası olduğunu anlamıştır. Birdaha çok değişik duygulara kapılan Baron bir anda adamın bütün at yarışı kuponlarını yanlışlıkla düşürdüğünü görür adam kan ter içinde yerden onları toplarken bir tanesi tam ayağının yanına gelir ve onun üstüne basar. Sessizce bekler adam kuponları toplayınca ayağının altındaki kuponu alır ve düşünür hayatında ilk kez suç işlemiş olan Baron bir anda yarışların başladığını görür ve kuponla izler heyecanlı heyecanlı bi bakar kupon tuttu sonra gider ve gişe den çok ciddi miktar olan ödülü alır. Ne yapıcağına şaşırmıştır o paraya ihtiyacı bile yoktu karışık duygulara düşen Baron gidip birdaha tüm parayı oyuna basar ve gene kazanır daha önce o sıkıcı hayatında , hiç bu kadar heyecanlanmamıştır. At yarışını izlerken ki o heyecan sonra gişelerin kapandığını gören Baron ne yapıcağını bilemez ve varoş bir mahalleye gider akşama kadar gezer insanların Viyana daki o halini görür ordaki fakir insanları sonra akşam olur bir kafede çay içen Baron kafeden ayrılır bir hayat kadını Barondan onu takip etmesini söyler. Baron onu takip eder ve kadın onu ara sokağa götürür arkasından iki adamın yaklaştığını gören Baron durumun farkına varar ve sesini etmez onlarla uğraşıp onlara para verir insanların parayı alınca yüzlerine gelen gülümseme mutluluk duygusu onun çok hoşuna gider. Ondan sonra Baron gece boyu herkese para dağatır baloncunun tüm balonlarını satın alır. Kek satan kadınlara yardım eder sabaha kadar insanlara yardım eder ve o mutlulukla bir taksiye binip evine gider. Taksiciyede güzel bir bahşiş verir. Ta ki evinin kapısını açınca o karanlık koridoru gördüğünde anlar o yalnızlık duygusuna geri kapılır ve insanlara yardım etmenin ne kadar güzel bir şey olduğunu anlar o gece de Olağanüstü Bir Gece olarak kalır. Elimden geldiğince özetledim umarım okuyanlar anlamıştır iyi günler.
8
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close