Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Öklid'in Elemanları

Öklid'in Elemanları (Στοιχεία)

Kitap
2020
EA Puanı
10.0 10
11 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Öklid, MÖ 300 yılları civarında İskenderiye'de yaşadığı düşünülen Antik Çağ matematikçisidir. Elemanlar adlı bu kitabında zamanının bilinen tüm matematiğini yalnızca beş belit ve beş genel kavramdan başlayarak sistematik bir şekilde yeniden kurgulamıştır. Öklid, on üç cilt olarak yazdığı bu temel geometri ve sayılar kuramı kitabında her yeni önermeyi yalnızca başta verdiği belitleri, genel kavramları ve daha önce kanıtlamış olduğu diğer önermeleri kullanarak kanıtlar. Bu yönüyle Elemanlar, yazıldığı günden itibaren Doğu ve Batı dünyasının düşünce yapısını derinden etkilemiş ve bugünkü bilim paradigmasının doğuşuna öncülük etmiştir. İki bin yıl boyunca her düşünen insanın baş ucu kitabı olmasının yanı sıra ders kitabı olarak da kullanılan Elemanlar'ın on üç cildinin tamamı ilk kez Türkçeye çevrildi. Bu çevirinin başında Öklid'in Elemanları ve çeviride izlenen yaklaşımlar üzerine ayrıntılı açıklamalar yapıldı. Bazen arka sayfada devam eden kanıtları şekil üzerinde takip etmeyi kolaylaştırmak için çift sayılı sayfaların sol üst köşesinde gereken şekil yeniden verildi. Bir kısmı toplu halde kitap başlarında, bir kısmı kitap ortalarında, bir kısmı ise önermelerin içinde verilen tanımlar için bir toplu tanımlar dizini oluşturuldu. Son olarak önemli önermeleri kitap içinde bulmayı kolaylaştırmak için Seçme Önermeler Dizini eklendi. Öklid'in Elemanları mantığın matematiğe uygulandığı bir başeserdir.
Öklid, MÖ 300 yılları civarında İskenderiye'de yaşadığı düşünülen Antik Çağ matematikçisidir. Elemanlar adlı bu kitabında zamanının bilinen tüm matematiğini yalnızca beş belit ve beş genel kavramdan başlayarak sistematik bir şekilde yeniden kurgulamıştır. Öklid, on üç cilt olarak yazdığı bu temel geometri ve sayılar kuramı kitabında her yeni önerme ... Daha fazla göster
Yazar
Sinan Sertöz
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Antik Yunan dili (Ἑλληνική)
Orijinal Başlık
Στοιχεία
Yayınlanma Tarihi
01 Kasım 2020
Yayınevi
Tübitak Popüler Bilim Kitapları
Son Baskı Sayısı
3
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 692
ISBN-10 6-053-12328-5
ISBN-13 978-6-0531-2328-6
Son Baskı Tarihi 2020-11-01
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (2)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Mehmet Hamid
Mehmet Hamid
26K UP
İnceleyen10 16 Mayıs 2023
Aksiyomlar, önermeler ve ispatlar... Geometrinin bu antik ders kitabını okurken-çalışırken matematiğin temellerinden olan geometrinin, adeta bir bebek gibi doğuşuna ve büyüyüşüne tanık olacaksınız. Newton'dan Russell'a, Hilbert'ten Einstein'a matematik ve bilimle biraz alakadar olan herkesi büyüleyen bu başyapıt 2000 yıl boyunca geometri öğreniminde birincil kaynak olmuştur. Siz de "Geometrinin Babası" nın bu büyük eseriyle tanışınca Öklid'e ve onun benzersiz anlatım tekniğine hayran kalacaksınız.
6
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Ahmet Vural
Ahmet Vural
128K UP
İnceleyen 18 saat önce
Öklid'in *Elementler* eseri, matematiğin aksiyomatik yapısını ilk kez sistematik şekilde ortaya koyarak geometri ve aritmetiği birbirine bağlamıştır. Bu eser, soyut düşünme ve mantıklı çıkarımlar yapmanın en temel noktalarını öğrenmek isteyenler için önemli bir kaynaktır. *Elementler*’deki aksiyomlar ve teoremler, matematiksel düşüncenin temelini atmış ve modern matematiksel yapıları şekillendirmiştir. Geometri ve aritmetikteki derin bağlantılar, özellikle sayı teorisi ve algoritmalar alanlarında modern uygulamalara ilham vermiştir. Öklid’in çalışması, matematiksel düşünme tarzını ve kanıtlamanın mantığını anlamak açısından eşsiz bir kaynaktır.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Eren Fermiyon
@cosmonaturalis
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close