Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Napolyon'un Düğmeleri - Dünya Tarihini Değiştiren 17 Molekül

Napolyon'un Düğmeleri - Dünya Tarihini Değiştiren 17 Molekül (Napoleon's Buttons- 17 Molecules That Changed History)

Kitap
1991
EA Puanı
10.0 10
5 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Napolyon'un Düğmeleri insanlık tarihini değiştiren on yedi molekül ve bileşiğin hem hikâyelerini hem de kimyasal yapılarını anlatan, böylece kimyayla tarihi harmanlayan bir kitap. Ele alınan moleküller gündelik hayatta sık sık kullandığımız ya da kullanıldığına tanık olduğumuz maddelerin (baharatlar, C vitamini, şeker, ipek ve naylon, boyalar, aspirin, doğum kontrol hapı, morfin-nikotin-kafein, zeytinyağı, tuz vs.) yapıtaşlarını oluşturuyor. Bize gayet sıradan görünen, varlıklarına fazlasıyla alıştığımız bu maddelerin geçmişte ne kadar önemli olayları tetiklediğini öğreniyoruz: coğrafi keşifler ve göçler, sömürgecilik ve kölelik, tıp ve mühendislikte kaydedilen devrim niteliğinde gelişmeler, toplumsal cinsiyet rollerinin ve kültürel yapıların dönüşümü, doğal çevrede meydana gelen ciddi tahribat… İnsanların bu maddeleri elde etmek için neleri göze aldığını, bu süreçte tesadüflerin ne kadar büyük bir rol oynadığını görüyoruz.

Kitabın kimya boyutu da tarih boyutu kadar ilginç. Her şeyden önce, incelenen moleküllere kendilerine has özelliklerini kazandıran kimyasal yapılar hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Çok küçük bir yapısal değişikliğin ne kadar kritik bir fark yaratabildiğine tanık oluyoruz. Üstelik anlatılanları kavramak için ihtiyacımız olan tek şey bir parça merak. Napolyon'un Düğmeleri konuya ilgi duyan herkesi kimyanın şaşırtıcı dünyasına buyur ediyor ve eşikten bir kere geçtikten sonra çevremizdeki maddelere yepyeni bir gözle bakmaya başlıyoruz.

(tanıtım bülteninden)
Napolyon'un Düğmeleri insanlık tarihini değiştiren on yedi molekül ve bileşiğin hem hikâyelerini hem de kimyasal yapılarını anlatan, böylece kimyayla tarihi harmanlayan bir kitap. Ele alınan moleküller gündelik hayatta sık sık kullandığımız ya da kullanıldığına tanık olduğumuz maddelerin (baharatlar, C vitamini, şeker, ipek ve naylon, boyalar, aspi ... Daha fazla göster
Yazar
Penny Le Couteur Jay Burreson Tümü
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Napoleon's Buttons- 17 Molecules That Changed History
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 1991
Yayınevi
Metis Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 376
ISBN-10 9-753-42942-8
ISBN-13 978-9-7534-2942-9
Boyutları 13 x 19,5 cm
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (1)
Öne Çıkan İnceleme
Çınar Kılıç
İnceleyen 17 Ocak 2024
Kitap, Napolyon'un 1812 'de Moskova'dan çekilişinin, kimyasal izahı olan, serin hikayesiyle başlıyor.
Efsaneye göre Napolyon'un askerlerinin tüm kıyafetlerinin düğmeleri kalaydan oluşuyordu. Kalay hastalığı olarak bilinen ve kalayın düşük sıcaklarda allotropik dönüşümüyle birlikte toz olup ufalanmasına sebep olan bu kimyasal değişim askerlerin başını fena halde belaya sokacaktı. Askerler kışın acımasız sıcaklıklarına karşı savunmasızlardı. Düğmeleri toz olup ufalanan askerler önlerini ilikleyemedikleri için bu soğuk hava onları zayıf düşürdü ve çekilmeye zorladı. Oldukça popüler olan bu hikayenin önünde çok fazla engel var. Kalayın allotropik dönüşümünün Rusya'nın dondurucu soğuklarında bile çok yavaş ilerleyen bir süreç olduğunu biliyoruz. Ayrıca kalay hastalığı o dönemde de biliniyordu ve Napolyon gibi biri bunu düşünürdü.Kalayın pahalı olması ve o dönemlerde bu dönüşümü geçirebilecek saflıkta üretilememesi gibi durumlarda yazarın değindiği noktalardan bazıları. Ancak bu hikayenin gerçek olduğunu ele alalım ve Fransızların kemik düğmeler kullanıp topraklarını doğuya doğru genişeltmeye devam ettiğini düşünerek, bugün yaşayacağımız dünyanın nasıl bir yer olacağını hayal etmeye çalışalım. Bu düşünce kitapta ele alınan her bir molekül için tekrar edecek ve günlük hayatta kulandığınız maddelere farklı bir bakış açısıyla bakmanızı sağlayacak.
İki atomun etkileşimi kadar basit bir olay bazen tarihin akışını değiştirecek olaylara neden olabiliyor. Günümüzde kullanmaya alıştığımız basit maddelerin insanlık tarihine nasıl yön verdiğine,sosyolojik yapımızı nasıl etkilediğine şaşıracaksınız! Bu maddelere tarihi değiştirecek güçlerini veren kimyasal yapılarını,aynı anda, incelemek ise kitabı daha bir sürükleyici yapıyor. Yazar, bu kelebek etkisini anlatan eski bir İngiliz çocuk şarkısına kitabın başında yer vermiş.
Bir mıh yüzünden nal elden gitti.
Bir nal yüzünden at elden gitti.
Bir at yüzünden atlı elden gitti.
Bir atlı yüzünden savaş elden gitti.
Savaş kaybedilince krallık elden gitti.
Hepsi bir nal mıhı yüzünden olup bitti.
(Bu şarkı aklımıza "Bir mıh bir nal kurtarır, bir nal bir at kurtarır, bir at bir er kurtarır, bir er bir
memleket kurtarır." atasözünü getirebilir ve tarihte çeşitli varyasyonları kullanılmıştır örneğin:
Jean Molinet les faictz et dictz "Sadece bir çiviyle iyi bir at kaybedilir."
Freidank Bescheidenheit "Bilgeler bize bir çivinin bir nal, bir nalın bir at, bir atın bir adam, bir adamın bir kale olduğunu, savaşabilecek bir kale olduğunu söylerler."
William Shakespeare Richard III "Bir at, bir at, bir ata krallığım"
Benjamin Franklin Poor Richard's Almanack )
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Çınar Kılıç
@kiriktaslar
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close