Tüm Reklamları Kapat
Merak: Bilim Nasıl Her Şeyle İlgilenir Oldu

Merak: Bilim Nasıl Her Şeyle İlgilenir Oldu (Curiosity: How Science Became Interested in Everything)

Kitap
2012
EA Puanı
10.0 10
3 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
Bilimin ve bilimsel düşüncenin gelişimi için itici bir güç olduğu düşünülen ve modern çağda genellikle bir erdem olarak nitelendirilen "merak", her zaman böyle bir üne sahip miydi? Bugün yararlandığımız teknolojilerin kaynağı olan modern bilimin ortaya çıkışında bu özellik bir rol oynamış mıydı, yoksa meraklı olmak bir zamanlar eleştirilip lanetleniyor muydu?

Bugünden baktığımızda oldukça şaşırtıcı görünse de, merak her zaman olumlu çağrışımlar uyandırmıyordu. Bir zamanlar hor görülen ve düşünme eyleminde yeri olmadığı düşünülen bu özellik, birtakım meraklı insanların çabaları sayesinde, yavaş yavaş ve sezdirmeden bilim tarihine damgasını vurdu. Rönesans'ın rüzgarı beraberinde bilme isteğini, araştırma, inceleme ve öğrenme isteğini de getirmişti.

Philip Ball bir yandan merakın geçmişini incelerken, diğer yandan geleceğe bakmayı da unutmuyor. Günümüz bilim araştırmalarında kârlılığın, verimliliğin ve işe yararlığın ön plana çıkmaya başladığını, bu durumun bilimin seyrini değiştirebileceğini vurguluyor.

Merak: Bilim Nasıl Her Şeyle İlgilenir Oldu? bilim tarihini merak kavramı üzerinden inceleyerek, okuyucuyu bilimin işlevi hakkında düşünmeye sevk ediyor.

"Avrupa'da bilimin ortaya çıkışını ustalıkla inceleyen Merak, nasıl modernleştiğimizi modern okuyucuya sade bir üslupla aktarıyor. Philip Ball virtüözlerin hassasiyetini başarılı biçimde tarif ediyor: entelektüel bir merak, deneysel maharet ve Ball'un deyimiyle, 'Her şeyi anlamak için herhangi bir yerden de başlanabileceğine' duyulan inanç."
-Wall Street Journal-
Bilimin ve bilimsel düşüncenin gelişimi için itici bir güç olduğu düşünülen ve modern çağda genellikle bir erdem olarak nitelendirilen "merak", her zaman böyle bir üne sahip miydi? Bugün yararlandığımız teknolojilerin kaynağı olan modern bilimin ortaya çıkışında bu özellik bir rol oynamış mıydı, yoksa meraklı olmak bir zamanlar eleştirili ... Daha fazla göster
Yazar
Philip Ball
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Curiosity: How Science Became Interested in Everything
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2012
Yayınevi
Kolektif Kitap
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 576
ISBN-10 6055029154
ISBN-13 9786055029159
Boyutları 15 x 22 cm
Son Baskı Tarihi 2014-01-15
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Yazar Philip Ball, Nature dergisinde editör danışmanıdır. Bilimsel ve popüler medyada düzenli olarak yazan Ball’ın bilimsel konular üzerine yayımladığı birçok kitap arasında, 2005 yılı Aventis En İyi Bilim Kitabı Ödülüne layık görülen Critical Mass: How One Thing Leads To Another [Kritik Kütle: Nasıl Bir Şey Bir Diğerini Tetikledi] kitabı bulunmaktadır. Yazarın en son yayımlanan kitapları arasında, The Music Instinct [Müzik İçgüdüsü], Universe of Stone [Taşın Dünyası] ve son olarak Unnatural: The Heretical Idea of Making People [Doğa Dışı: İnsan Yapmaya Dair Sapkın Bir Fikir] yer almaktadır. Philip, Bristol Üniversitesi’nde fizik doktorası yapmıştır.
Yazar Philip Ball, Nature dergisinde editör danışmanıdır. Bilimsel ve popüler medyada düzenli olarak yazan Ball’ın bilimsel konular üzerine yayımladığı birçok kitap arasında, 2005 yılı Aventis En İyi Bilim Kitabı Ödülüne layık görülen Critical Mass: How One Thing Leads To Another [Kritik Kütle: Nasıl Bir Şey Bir Diğerini Tetikledi] kitabı bulunmakt ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Mitek Papilio
@MitekPapilio
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close