Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Matematiğin Kısa Tarihi

Matematiğin Kısa Tarihi (Taming the Infinite: The Story of Mathematics)

Sonsuzluğun Terbiye Edilişi
Kitap
2007
EA Puanı
8.7 10
6 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Günümüz toplumu matematik olmazsa işlevsiz kalır.

Televizyon, cep telefonu, devasa jet yolcu uçakları, araçlardaki uydu navigasyon sistemleri, tren tarifeleri, tıbbi tarayıcılar ve şu an bize çok doğal gelen her şey aslında matematiksel fikirlere ve yöntemlere dayanır. Matematik bazen bin yaşındadır, bazen geçtiğimiz hafta keşfedilmiştir. Çoğumuz matematiğin, modern teknolojinin mucizelerini mümkün kılmak için perde arkasında iş gördüğünün farkına bile varmaz. Bu kitap, matematiğin dört bin yıllık tarihinin önemli köşe taşlarını özetliyor. Sıfırı kim icat etti? Sanal sayılar gökdelenlerin çökmemesini nasıl engeller? Soyut cebir nasıl ortaya çıktı ve bugün nerelerde kullanılıyor? Ünlü matematikçi Ian Stewart, Babillilerin sayısal sembollerinden Fermat'nın teoremine, kaos kuramından Gödel'in tamamlanmamışlık teoremine kadar bugün hayatımızı etkileyen en önemli matematiksel kavramların anlamını tarihsel bir arka planda ortaya koyuyor.
Günümüz toplumu matematik olmazsa işlevsiz kalır. Televizyon, cep telefonu, devasa jet yolcu uçakları, araçlardaki uydu navigasyon sistemleri, tren tarifeleri, tıbbi tarayıcılar ve şu an bize çok doğal gelen her şey aslında matematiksel fikirlere ve yöntemlere dayanır. Matematik bazen bin yaşındadır, bazen geçtiğimiz hafta keşfedilm ... Daha fazla göster
Yazar
Ian Stewart
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Taming the Infinite: The Story of Mathematics
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2007
Yayınevi
Alfa Yayıncılık
Son Baskı Sayısı
9
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 336
ISBN-10 6-051-71373-5
ISBN-13 978-6-0517-1373-1
Boyutları 13,5 x 21 cm
Son Baskı Tarihi 2024-08-01
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (2)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Turgay Demiradam
İnceleyen10 5 gün önce
Matematiğe dair herşey, matematiksel bir gözle dünyaya baktığımızda aslında herşeyin rakamlara bir hesaba göre dizayn edildiğini farkederiz. Örneğin giydiğimiz bir kıyafetin bile rastgele değil matematiksel hesaplamalarla ölçülüp biçilip dikildiğini görürüz. Teknolojide kullandığımız binbir araç zaten tamamen matematikten beslenir. Kısacası hayata dair herşey bir matematiksel hesaplama süzgecinden geçmiştir.“Matematiksel olarak gösterilemeyen hiçbir araştırma gerçek bilim sayılamaz.” Leonardo da Vinci.
11
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Çınar Civan
İnceleyen6 3 saat önce
Kitap, matematiğe gerçekten kısa bir tarihsel bakış açısıyla yaklaşıyor. Matematiğin muazzam etkileyici dünyasını ve yarattığı çok önemli etkileri, matematiğe hâlihazırda ilgisi olan okurlara başarılı bir şekilde hissettiriyor. Ancak, kitapta bariz ve kritik sorunlar bulunuyordu ve bence bunlar küçümsenecek seviyede sorunlar değildi. Bu sorunlardan en büyüğü ise bence "anlatım".

Yazar bazı konularda okurlara oldukça etkileyici ve konu hakkındaki merakınızı uyandırıcı bir anlatım ile yaklaşıyor. Okudukça daha fazla meraklanıyorsunuz ve nasıl okuduğunuzu anlamıyorsunuz. Ancak bu çok uzun sürmüyor, yazar konuyu bir anda "popüler matematikten" çıkarıp akademik bir konunun giriş anlatımına çeviriyor. Bir anda kendinizi kompleks bir matematik anlatımı içerisinde bulabiliyorsunuz. Bunları, soyut matematikle yoğun bir şekilde uğraşan birisi olarak söylüyorum. Kitapta ele alınan matematik konuları/olguları zor olduğundan değil, yazarın anlatış biçimi dolayısı ile konular çok kompleks kalıyor. Matematiksel bir olgunun tarihsel gelişimi ve sözel anlatımı ile başlayan süreç bir anda arka arkaya gelen onlarca matematiksel işleme dönüşebiliyor. Sanki bu sayfalarda yazar, karşısındaki okurun bir popüler matematik okuru olduğunu unutmuş ve karşıdaki kişi zaten konuya hâkimmiş gibi bir anlatıma geçiyor. Bu da kitabın akıcılığını oldukça düşürüyor ve okuma deneyiminizi ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.

Bir başka ve yine çok büyük sorun ise kitabın dizgisinde. Kitapta akışın arasına neredeyse alakasız bir şekilde eklenmiş olan ek bilgi kutuları okuma sırasındaki akışın arasına giriyor ve akıcılığı bozuyor. Bu bilgi kutuları oldukça güzel bilgiler içeriyor ve okuyucuda merak uyandırıyor. Fakat bu bilgi kutularının sanki kitabın ayrı bir parçasıymış gibi eklenmesine bence hiç gerek yokmuş. Zira kitabın akışı içerisine rahatlıkla yedirilebilecek bilgiler bunlar. Ayrıca bu bilgi kutularından farklı olarak kitaptaki önemli cümleleri vurgulayan kutuları da oldukça gereksiz buldum. Bir cümleyi kitabın içerisine farklı iki yerde basmanın pek bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Kitap içerisinde ufak çaplı yazım hataları ile de pek çok farklı yerde karşılaştım. Bunlar okumayı etkileyecek sorunlar değil ama 9. baskısını yapan bir kitap için bana ilginç geldi.

Burada bahsettiklerim, kitabın benim okuduğum sürümü olan Alfa Bilim'in 9. baskısına aittir.

Son olarak ilgisi olan biriyseniz kitabı okumanızı önerir miyim? Evet. Peki, matematik ile arası çok olmayan birisine, merağını artırması ve matematiğin dünyasının ne kadar etkileyici olduğunu anlaması için bu kitabı okumasını önerir miyim? Kesinlikle hayır. Hatta bu kitabın kısıtlı matematik bilgisi olan birisinde ters bir etki yaratabileceğinden bile korkuyorum.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Çınar Civan
@cinarcivan
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close