Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Mağaradaki Zihin

Mağaradaki Zihin (The Mind in the Cave: Consciousness and the Origins of Art)

Kitap
2019
EA Puanı
10.0 10
6 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Lascaux, Chauvet ve Altamira gibi mağaraların duvarlarında bulunan hayvan resimleri ve semboller bize geçmiş dönem insanlarının zihinleri hakkında ne söyler?

Antropolog ve kaya sanatı tarihçisi David Lewis-Williams Mağaradaki Zihin isimli çalışmasında Paleolitik (yontma taş) dönem insanının mağara duvarlarına çizdiği imgelerin düşünsel ve itkisel serüvenini anlatıyor.

Lewis-Williams evrim, sinirbilim ve yapısalcı antropolojinin ışığında insanın atalarının karanlık gizemine ve bilincimizin doğasına büyük bir ustalıkla ışık tutuyor.

“İnsanlık serüvenin en etkileyici dönemlerinden birinin büyüleyici analizi.”
Colin Renfrew, Cambridge Üniversitesi

“Dâhiyane bir başyapıt.”
Jean Clottes
Lascaux, Chauvet ve Altamira gibi mağaraların duvarlarında bulunan hayvan resimleri ve semboller bize geçmiş dönem insanlarının zihinleri hakkında ne söyler? Antropolog ve kaya sanatı tarihçisi David Lewis-Williams Mağaradaki Zihin isimli çalışmasında Paleolitik (yontma taş) dönem insanının mağara duvarlarına çizdiği imgelerin düşüns ... Daha fazla göster
Yazar
David Lewis-Williams
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
The Mind in the Cave: Consciousness and the Origins of Art
Yayınlanma Tarihi
04 Ekim 2019
Yayınevi
Yapı Kredi Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 312
ISBN-10 9-750-84563-3
ISBN-13 978-9-7508-4563-5
Boyutları 16,5 x 24 cm
Son Baskı Tarihi 2024-07-01
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
David Lewis-Williams Güney Afrikalı arkeolog. 1934 yılında Cape Town’da doğdu. Çalışmalarını kaya sanatı üzerinde yoğunlaştırdıktan sonra Rock Art Research Institute’yü kurdu. Bilişsel arkeoloji alanında The Witwatersrand Üniversitesi’nde (WITS) ders veren Lewis-Williams’ın “A Cosmos in Stone: Interpreting Religion and Society Through Rock Art” (Altamira, 2002), “Inside the Neolithic Mind” (David Pearce ile birlikte, Thames and Hudson, 2009) ve “The Shamans of Prehistory” (Jean Clottes ile birlikte, Harry N. Abrams, 1998) gibi kitapları bulunmaktadır.
David Lewis-Williams Güney Afrikalı arkeolog. 1934 yılında Cape Town’da doğdu. Çalışmalarını kaya sanatı üzerinde yoğunlaştırdıktan sonra Rock Art Research Institute’yü kurdu. Bilişsel arkeoloji alanında The Witwatersrand Üniversitesi’nde (WITS) ders veren Lewis-Williams’ın “A Cosmos in Stone: Interpreting Religion and Society Through Rock Art” (Al ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Rıdvan Efe
Rıdvan Efe
110K UP
İnceleyen
İlk ressamların zihinlerinde bir yolculuk
Mağara resimlerinin kökenlerine dair arkeoloji, antropoloji, nöroloji ve evrimsel psikoloji alanlarının ışığında nefis bir kitap. Yazar J.D. Lewis-Williams insan beynin evrimi sonucu artan bilinç düzeyi ile insanların rüya görmek, halüsinasyon görme, imge yaratma ve imgeleri dış dünyada görme gibi özellikler geliştirdiğini vurguluyor. Şaman kültürü üzerinden verdiği referanslar ile son derece ilginç ve çarpıcı hipotezler ileri sürüyor.
Doğuştan gelen bir estetik duygusunun olmadığını, resim yapmanın değişmiş bilinç durumlarından kaynaklandığını ve bunun Üst Paleolitik avcı-toplayıcı insan toplumlarında sınıfsal çatışmaların yolunu açtığını söylüyor.
Ancak yazar her ne kadar sanatın estetik bir duygu ile ortaya çıkmadığı ve büyü amaçlı yapılmadığını, resim yapmanın bir icat olmadığını söylese de zaman zaman kendisi ile çelişen örnekler veriyor. Gene de üzerinde iyi düşünülmüş ve çok derin bir araştırmanın sonucunda argümanların oluşturulmuş olduğu anlaşılıyor. Kitap sanat ve din konularında son derece aydınlatıcı ve zihin açıcı.
Kendi alanım olan görsel yaratıcılık ile çok yakından ilgili olduğu için benim için zevkli bir okuma deneyimi oldu. Resim yapmanın ve sanatsal yaratıcılığın kökenlerini merak ediyorsanız sizi dolu dolu bir kitap bekliyor.

Not: Kitabı okumak isteyenlere üçüncü ve sonraki baskılarını okumalarını tavsiye ederim. Benim okuduğum ikinci baskıda renkli resimlerin olduğu ek kısım yoktu. Bu resimler okuma sırasında önemli çünkü yazar sık sık bu resimlere atıfta bulunuyor. Yapı kredi gibi ciddi bir yayınevinin nasıl böyle bir hata yaptığını anlayamadım. Bu hata üçüncü baskıda giderilmiş
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close