Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Kurmaca ve Gerçeklik

Kurmaca ve Gerçeklik

Öykü ve Roman Eleştirileri
Kitap
2014
EA Puanı
10.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Kurmaca metinleri okumayı ve onlar için yazmayı bir tür diyalog olarak görüyorum; hayata bakıp yazan yazar ile kitabı okuyanın/eleştirenin buluşup zenginleştirdiği bir diyalog, ayrı bir gerçeklik. Öykülerinden ve romanlarından söz ettiğim yazarların sesi olmak ya da yazdıklarının fotoğrafını çekmek gibi bir kaygım olmadı.

Yazısını yokluğumuzda var eden yazarınkine benzer biçimde, yokluğunda onun adına ve onunla konuşabilmeyi uygun gördüm kendim için. Bu tutumumda, kurmaca metinlerin ve özellikle de romanın "bir şey" söylemiş olduğu olması gerektiği varsayımımla roman eğitiminden geçmeyi önemsememin payı açıktır. Biçimsel bir kaygıyla bakıldığında yazdıklarımın eleştiri sayılıp sayılamayacağını kestiremiyorum.Fakat her içeriğe tastamam denk gelecek bir biçim belirlemenin güçlüğünü, belki imkânsızlığını, buna karşılık söylenenin/içeriğin uygun yeni biçimlerle kendine yol bulacağını düşünüyorum.
Kurmaca metinleri okumayı ve onlar için yazmayı bir tür diyalog olarak görüyorum; hayata bakıp yazan yazar ile kitabı okuyanın/eleştirenin buluşup zenginleştirdiği bir diyalog, ayrı bir gerçeklik. Öykülerinden ve romanlarından söz ettiğim yazarların sesi olmak ya da yazdıklarının fotoğrafını çekmek gibi bir kaygım olmadı. Yazısını yo ... Daha fazla göster
Yazar
Hasan Öztürk
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
04 Kasım 2014
Yayınevi
Orient Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 272
ISBN-13 978-9-7561-2438-3
Boyutları 14 x 20 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
1961’de Trabzon’da doğdu. Araklı’da okuduğu ilkokul ve ortaokulun ardından Trabzon Erkek Öğretmen Lisesi’ni bitirdi. Selçuk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduktan sonra edebiyat öğretmeni olarak göreve başladı. 1980’li yılların ortalarında Yeni Forum dergisindeki yazılarıyla, yazı çalışmalarına yöneldi. Türk Edebiyatı ve Millî Kültür dergilerinde edebiyat ağırlıklı yazılarının ardından Türkiye Günlüğü, Polemik ve Liberal Düşünce’de yazdı. Bazı yazıları ortak kitaplar içinde yer aldı. Ağustos 1990’dan bu yana, aylık edebiyat dergisi Dergâh’ta yazmayı sürdürmektedir. Sanal ortamdaki edebiyatufku. com adlı sitede Ocak 2009’dan bu yana aylık yazıları yayınlanmaktadır. Rize’de, Ocak 2000’de yayımlanmaya başlayan ve yayımını aralıksız sürdüren iki aylık Mavi Yeşil dergisini yayıma hazırlamaktadır
1961’de Trabzon’da doğdu. Araklı’da okuduğu ilkokul ve ortaokulun ardından Trabzon Erkek Öğretmen Lisesi’ni bitirdi. Selçuk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduktan sonra edebiyat öğretmeni olarak göreve başladı. 1980’li yılların ortalarında Yeni Forum dergisindeki yazılarıyla, yazı çalışmalarına yönel ... Daha fazla göster
Özet
Kurmaca ve Gerçeklik Hasan Öztürk tarafından yazılmış deneme niteliğinde bir eserdir. İçinde bulunan 24 farklı deneme konsept olarak benzerdirler. Yazılmış bir eserin penceresinde toplum, devlet, sanat, ekonomi ve hukuk alanında çıkarımlar, temenniler ve incelemeler bulunmaktadır. Örneğin "Adında Demokrasi Geçen İki Öykü" adlı denemede Haldun Taner'in Yaşasın Demokrasi ve İlhan Tarus'un Demokrasi adli öyküleri çerçevesinde eserleri incelerken bir yandan da Türkiye'nin modern demokrasiye geçiş hikayesini, bunun toplum, edebiyat ve siyaset alanında yansımlarını bir üçüncü göz olarak incelemektedir. Buna benzer 24 farklı deneme ile eserlerin yazıldığı dönemki konjonktürel gerçekliklerini , toplum nezdindeki yansımalarını okuyucuya aksettirmek istemektedir. Daha geniş bir özetle Kurmaca ve Gerçeklik isminden de anlaşılacağı üzere kurmaca ile gerçeklik arasında bir köprü kurma amacı taşımaktadır. Yalnızca bir deneme değil deneme-araştırma eseri olarak nitelendirilebilir.
Kurmaca ve Gerçeklik Hasan Öztürk tarafından yazılmış deneme niteliğinde bir eserdir. İçinde bulunan 24 farklı deneme konsept olarak benzerdirler. Yazılmış bir eserin penceresinde toplum, devlet, sanat, ekonomi ve hukuk alanında çıkarımlar, temenniler ve incelemeler bulunmaktadır. Örneğin "Adında Demokrasi Geçen İki Öykü" adlı denemede Ha ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close