Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Kozmik Manzara

Kozmik Manzara

Akıllı Tasarım Yanılgısı ve Sicim Kurami
Kitap
2018
EA Puanı
10.0 10
10 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Teorik fizik profesörü Susskind'in bakış açısıyla kuantum fiziği ve atom altı parçacıklarına küçük bir bakış atıp, "yeryüzündeki en büyük fizik problemi" olarak adlandırılan ve içerisinde kozmolojik sabit ve kütleçekim gibi hala tam olarak çözülememiş birçok kilit konuyu kuantum fiziği düzleminde anlamlandirmaya çalışıyoruz.
Yazar
Leonard Susskind
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Yayınlanma Tarihi
14 Temmuz 2018
Yayınevi
Ginko Bilim
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 400
Cilt Ciltli
Yazar Hakkında
Stanford üniversitesinde teorik fizik profesörlüğü yapmaktadır.
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (2)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Sabri Küsüroğlu
İnceleyen10 13 Kasım
Leonard Susskind’in Kozmik Manzara adlı kitabı, sadece evrenin yapısını değil, aynı zamanda bilimin kendisinin sınırlarını da sorgulayan bir başyapıt olarak karşımıza çıkıyor. Sicim kuramı, Mega-evren kavramı, çoklu evrenler ve “manzara” gibi modern fiziğin en karmaşık konularını adeta bir film karesi kadar net ve etkileyici bir dille anlatan Susskind, evren anlayışımızın sınırlarını genişletiyor. Bilim tarihinde çok az kuram, evreni anlamlandırma çabamızı bu kadar derinlemesine sorgularken aynı zamanda bu denli büyük felsefi sorular doğurmuştur.

Kitap, evrenin sadece tek bir versiyonda değil, Mega-evrenin içinde belki de sonsuz sayıda varyasyonla var olabileceğini öneriyor. Her biri birbirinden farklı, karmaşık ve olasılıklarla dolu bu evrenlerin varlığı, insana adeta akıl almaz bir gerçekliği fısıldıyor. İşte burada Susskind’in manzara kavramı devreye giriyor. Yazar, bu manzarayı, yani olası evrenler yelpazesini, tüm evrensel tasarımların bir haritası gibi kullanıyor. Manzara, Susskind’e göre, bir konum değil; Mega-evrenin içerdiği tüm evren tasarımlarının olasılıklarını ifade ediyor.

Peki, bu evrenler neden var? Bu soruya en azından şimdilik net bir cevap veremeyeceğimizi belirten Susskind, oldukça önemli bir noktaya değiniyor: “Neden hiçlik değil de bir şeyler var?” İşte bu soru, aslında kozmolojinin belki de en zorlu sorularından biri. Büyük Patlama öncesine dair bir yaratılış anının olup olmadığını soranlara, Susskind, şişmenin bir perde gibi bu olası anı bizden gizlediğini hatırlatıyor. Olası bir Tanrı’nın bile kendisini keşfetmemiz için gerekli en küçük bir kanıt bırakmadığı bir evrende yaşıyoruz belki de. Bu durumda Pierre Simon de Laplace’ın şu meşhur sözünü anmadan geçmek olmaz: “Bu hipoteze ihtiyacımız yok.”

Susskind’in kitabı ayrıca akıllı tasarım gibi kuramları eleştirirken, bilimsel yöntemlerin gücünü, açıklıkla ve titizlikle ortaya koyuyor. Ona göre, bilim sadece soruları sormakla kalmıyor; cevapları kısıtlı bir insan perspektifinden çıkıp doğrudan doğanın kendisine dayanan yöntemlerle arıyor.

İnsanı büyüleyen bu “çoklu evrenler” ya da Susskind’in deyimiyle “Mega-evren,” evrendeki yerimizi yeniden tanımlamamızı gerektiriyor. Kozmik Manzara, sadece fiziğin karmaşık yönlerini değil, aynı zamanda felsefi derinlikleri de cesurca ele alarak, okuyucuya evrende kendine has bir yer bulmanın ihtişamını sunuyor.
11
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Elif Talaakar
İnceleyen 14 Temmuz 2022
Kuantum fiziği dünyasına ilk giriş yaptığınız zaman başlarda fizik kurallarını tamamen yıkıp yepyeni bir evrene giriş yaptığınızı hissediyorsunuz. Fakat biraz daha ilerledikçe aslında gördüğümüz ve duyularimizla deneyimledigimiz evrenin , kuantum fiziğinin limitleri dahilinde gerçekleştiğini görmeye başlıyoruz. Bu evrene dair öğrendiğimiz her yeni bilgi karşımıza daha da fazla soru çıkarıyor. Evrenin yasaları ile ilgili ögrendiklerimizin ve öğreneceklerimizin asla sonu olmadığını anlamaya başlıyoruz. Ben lise hayatim boyunca fizikten nefret ettim , fakat üniversite hayatımda fiziğe aşık oldum . Çünkü bana gördüğüm hiçbir şeyin gördüğüm gibi olmadığını ve yaşadığımız evrenle ilgili hayal edebileceğimiz bir çok mucizenin aslında olasılık dahilinde(şimdilik bildiğimiz fizik kuralları dahilinde) olduğunu görmemi sağladı . Her şeyin sonsuz bir olasılık içerisinde rastlantısal olarak gerçekleştiğini, fakat bunun da bir sebebi olduğunu görmemi sağladı. Feynman'dan sonra fiziği bu kadar icsellestirerek anlayabilmemi sağlayan, fiziğe ve onun yasalarına hayranlıkla bakabilmeme ve bu zarafeti az buçuk da olsa kavrayabilmeme vesile olan Leonard Susskind'e saygılarımı sunarım. Fiziğin yasalarını bu kadar basit bir zarafetle anlatabilen nadir insanlardan , ve bu kitap da bu büyülü dünyanın mucizelerini merak eden birçok bilim meraklısı insana bir kılavuz niteliğinde diye düşünüyorum.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Elif Talaakar
@python836804
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close