Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Kötülüğün Şeffaflığı

Kötülüğün Şeffaflığı (La Transparance du Mal)

Aşırı Fenomenler Üzerine Bir Deneme
Kitap
2000
EA Puanı
9.0 10
2 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Baudrillard, Kötülüğün Şeffaflığı adlı bu eserinde, Batı'yı var eden temel kavramlardan olan gelişme, ilerleme ve kendini koruma ilkesinin, her yerde, yok oluşun ve ölme halinin sürekliliğine dönüştüğünü gösterir. 1960'ların "cinsel devrim"i, cinsel özgürlüğe değil; kadın ve erkek kategorilerinin birbirine karışmasına yol açmıştır. "Sanatta devrim" ile iyi ve kötü gibi estetik düzeye dair kategoriler terk edilerek "kötünün de kötüsü" türünden transestetik kopyalar hayatlarımızı doldurmuştur. Sibernetik devrim, makine ile insan arasındaki ayrımı makine lehine ortadan kaldırmış; politikanın sonuna yol açan "politik devrim" ise eski politik biçimlerin simülasyonu olan "trans-politika"nın egemenliğini kurmuştur...

Batı'nın politik bağışıklık sistemi, kendi bünyesindeki virüsler nedeniyle tehdit altındadır. Sömürgecilikten bu yana, farklı olanı ve "öteki"ni yok etmiş olan Batı, artık "aynı"nın aynasında, kendi kendinden üreyen ve türeyen cinsiyet ve zihniyetleriyle birbirinin kopyası olan bireylerin dünyasıdır. Artık "öteki cehennemi"nde değil, kendi cehenneminde yaşayan bu insanın bir diğerinde keşfedebileceği hiçbir şey kalmamıştır; çekici tek şey nesnelerdir...

Geçmişte Batı'nın sayısız kötülük tohumu gönderdiği "öteki dünya" olan Üçüncü Dünya da bugün, yıllarca benimsemiş gibi gözüktüğü modern değerleri reddedişiyle Batı'dan rövanşı almanın peşindedir...

Kendisini "kuramsal terörist ve nihilist" olarak tanımlayan Baudrillard'ın bu eseri, insanın ve insanlar arası ilişkilerin yok oluşuna bir ağıt, bir çığlıktır. Seçimi insandan yana olan ve bu çığlığı güçlendirip bir karşı çıkış manifestosuna dönüştürmek isteyen herkesin, okuyarak, düşünerek ve tavır alarak katılabileceği bir eser...
Baudrillard, Kötülüğün Şeffaflığı adlı bu eserinde, Batı'yı var eden temel kavramlardan olan gelişme, ilerleme ve kendini koruma ilkesinin, her yerde, yok oluşun ve ölme halinin sürekliliğine dönüştüğünü gösterir. 1960'ların "cinsel devrim"i, cinsel özgürlüğe değil; kadın ve erkek kategorilerinin birbirine karışmasına yol açmıştır. " ... Daha fazla göster
Yazar
Jean Baudrillard
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Fransızca (français)
Orijinal Başlık
La Transparance du Mal
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2000
Yayınevi
Ayrıntı Yayınları
Son Baskı Sayısı
9
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 176
ISBN-10 9-755-39572-5
ISBN-13 978-9-7553-9572-2
Boyutları 13 x 19,5 cm
Son Baskı Tarihi 2021-01-01
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Fransız felsefeci ve toplumbilimci, post-modern yönelimleriyle dikkat çeken toplum ve kültür eleştiricisi.
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen8 3 hafta önce
Jean Baudrillard Fransız çağdaş düşünür ve sosyolog. Postmodernist diyerek yanlış olabilecek bir ifade kullanmayalım. Postmodernizm üzerine çalışmalar yapan bir isim. Etkilendiği kişilerden Roland Barthes ismini hatırlıyorum. O da edebiyat teorileri üzerine çalışmış kişilerden birisi. The Death of the Author en ünlü eseri olabilir. Edebi eleştiriden yazar faktörünün çıkması gerektiğini ve metnin artık özgürleşerek okura önem düştüğünü savunur. Görüldüğü gibi bu da bilinen yapıları yıkmaya çalışan postmodernist bir yaklaşımdır. Baudrillard kendisini kuramsal ter*rist ve nihilist olarak tanımlıyormuş.

Esere geldiğimizde, yine okuması zaman zaman oldukça güç olan bir metindi çünkü bunlar aslında felsefi metinler ve terminolojiye ya da atıflara aşina olmadığında metni anlamak için durmak ve efor sarf etmek gerekiyor. Benzer düşüncelerde olduğum için bazı noktaları kaçırsam da metnin genelini kapıyorum ve bakış açımı genişletiyor. Baudrillard eserinde çağdaş toplumun bir orji sonrası durumuna adapte olmakta olduğunu iddia ediyor. Bu noktada eserin 90'larda yazıldığını vurgulamak isterim. İşte medeniyetten tam bu kadar gerideyiz. Neyse, aklınıza gelebilecek her alanda mutlak bir özgürleşme yaşanmakta olduğunu ama bunun sanıldığı gibi olumlu ya da istenen bir şey olmayacağını belirtiyor. Bu aşırı olumluluk haliyle kanserleşen vücut arasında ciddi bir analoji kurarak teorisini ilerletir.  Eğer karıştırmıyorsam Looking Awry kitabı üzerine iyi oldu çünkü o da bu aşırı kopyalaşan çağdaş yaşama vurguda bulunuyordu. Artık klon gibi çoğalan Batı toplumu prensiplerinin dünyayı ve ilişkileri aslında nasıl yokoluşa götürdüğünü ve bildiğimiz ölüm kavramının önemini anlatıyor. Buradan ilişkiler için gerekli olacak egzotizm kavramını oturtuyor. Tek cümlelik finali beni akademik olarak çarptı diyebilirim. "Öteki, kendimi sonsuza dek yinelememi engelleyendir". Yani varlığımızın kanserleşmesini engelleyen, öteki'den gelen yapay da olsa yabancılık hissi yaşamamızı sağlayan tek şey.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Hüseyin Güngör
@thebrucie
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close