Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Komünist Manifesto

Komünist Manifesto (Das Manifest Der Kommunistischen Partei)

Kitap
1848
EA Puanı
9.0 10
61 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Karl Marx ve Friedrich Engels’in Komünistler Birliği’nin programı olarak kaleme aldıkları Komünist Manifesto, 1848 Şubat’ında, tüm Avrupa’nın devrimci ayaklanmalarla çalkalandığı bir dönemde, Lond­ra’nın küçük bir basımevinde basıldı. Bilimsel sosyalizmin kitlesel siyaset sahnesine çıkışının ilk ciddi işareti olan Komünist Manifesto, yayımlandığı günden bu yana en çok okunan ve en çok tartışılan toplumsal ve siyasal metinlerden biri olmakla kalmadı, tarihteki bütün sosyalist ve komünist partilerin programlarının temelini oluşturdu; dünyanın ve milyonlarca insanın yaşamının değişmesinde belirleyici bir rol oynadı. Modern çağda başka hiçbir siyasal hareket, döneminin toplumsal, ekonomik ve sınıfsal koşullarını kavrayışındaki derinlik, çözümleyişindeki gözüpeklik ve üslubunun gücü bakımından, Mani­festo’yla kıyaslanabilecek bir metin ortaya çıkaramadı.
Karl Marx ve Friedrich Engels’in Komünistler Birliği’nin programı olarak kaleme aldıkları Komünist Manifesto, 1848 Şubat’ında, tüm Avrupa’nın devrimci ayaklanmalarla çalkalandığı bir dönemde, Lond­ra’nın küçük bir basımevinde basıldı. Bilimsel sosyalizmin kitlesel siyaset sahnesine çıkışının ilk ciddi işareti olan Komünist Manifesto, yayımlandığı g ... Daha fazla göster
Yazar
Friedrich Engels Karl Marx
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Almanca (Deutsch)
Orijinal Başlık
Das Manifest Der Kommunistischen Partei
Yayınlanma Tarihi
28 Şubat 1848
Yayınevi
Can Yayınları
Son Baskı Sayısı
30
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 149
ISBN-13 978-9-7507-1005-6
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (7)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Genç Mühendis
Genç Mühendis
334K UP
İnceleyen10 14 Kasım 2021
1848 yılında Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından yayımlanan Komünist Manifesto’ya ait bu çok güçlü satırlar dünyada en fazla okunan, en fazla yayımlanan, en fazla yasaklanan ve en fazla tartışılan kitabı olma ünvanını yazıldığı tarihten bu güne korumaktadır. yaklaşık 2 asırdır insanlık tarihinin büyük değişimlerin, büyük devrimlerin, büyük partilerin ana ilkelerini ve programlarını bu kitap oluşturmuştur. içersinde sosyoloji, felsefe, ekonomi ağırlıklı olmak üzere tarih, psikoloji, politika ve dünya görüşü barındıran, güncelliğini hala koruyan bilimsel bir kitaptır.

Komünist Manifesto'yu bu kadar değerli yapan şey, zamanında insanların çözüm gördükleri yerde Karl Marx'ın sorun görmesi idi. yani büyük kitlelerin, burjuva olmaksızın ekonomilerinin ilerleyemeyeceklerini düşündükleri bir zamanda "romantik anarşizm" yükselişte idi. Karl Marx ise, Engels'in dehasıyla bunun mümkün olmayacağını kavraması ve sınıfsız, parasız, sermayesiz işleyebilecek ekonomik bir program yaratmasıdır. yani yüzyıllardır ütopik olarak tanımlanan şeyi, somut bir gerçeğe dönüştürmesidir. bu ekonomik program ise yüz yılı aşkın süredir bir çok ülkenin sistemini oluşturmaktadır. bir çok filozofun aksine K. Marx ve Engels dünyayı farklı biçimlerle yorumlamanın önüne geçerek, dünyayı yüzyıllardır yön verdiklerini söylesek yanlış sayılmaz.

1848 yılında yayınlanan ve milyarlarca insanın kaderini değiştiren bu kitap hem sosyolojinin hem de felsefenin bir baş yapıtıdır. siyasi ideolojiden bağımsız bir şekilde herkesin okuması ve reddettiği yada onaylamadığı bir düşünce bile olsa en azından gerçekten düşünülerek, üzerine sorgulamalar yapılması, öğrenilmesi ve de anlaşılması gerektiğini düşünüyorum.
18
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Üzeyir Yazıcı
İnceleyen 22 Nisan
Proleter okumazsa Burjuvazi son bulur mu? Asla!

Bu işin öncüleri olan Karl Marx ve Friedrich Engels 'den bu kitabı okuyarak bir iki bir şeyler kapayım olayın özüne ineyim istedim. Fakat Can yayınlarından okuduğum kitap beni baya yordu. Bu kitaba verdiğim 8 puan basıma değil aslında sadece Komünist Manifesto 'ya. Yoksa tek başına basıma puanım 4-5 ancak olurdu.

Kitabın başında Karl Marx ve Friedrich Engels' in kısa yaşam öyküleri yer alıyor. Bu kısma eyvallah tamam olması gerekir. Sonrasında sunu bölümü yer alıyor. Daha sonra ise çeviriyle ilgili açıklamalar diye bir bölüm var. Bunları okuyana kadar 38 sayfa geçiyor.

Daha sonra asıl kitap başlıyor daha doğrusu belge. Komünist Manifesto 4 ana başlıktan oluşuyor bunlar;
- Burjuvalar ve Proleterler
- Proleterler ve Komünistler
- Sosyalist ve Komünist Literatür
- Komünistlerin Günümüzdeki Çeşitli Muhalefet Partileri Karşısındaki Tutumu.

Kitabın aslında burada bitmesi gerekiyordu ama maalesef 89. Sayfa da bitmiyor ve tam tam 117. Sayfaya kadar devam ediyor. Ne var peki bu son kısımda tabi ki yazarların diğer çeviri ve basımlara yazdığı önsözler bulunuyor. Belki bazıları için hoş olabilir ama benim için sadece bir kitabı gereksiz kalınlaştırma. Sırf bu bölümler yüzünden sıkılıp bu muhteşem eseri okumayan kişiler bile eminim ki vardır. Bu bölümleri araştırarak öğrenmek isteyenler için keşke fırsat tanınsaydı...

Bundan sonraki incelemem sadece kitabın aslı için...

Gerçekten anlaşılır ve çok yalın bir dille yazılmış. 19. yy 'dan günümüze kadar çoğu bölümü halen geçerliliğini kaybetmemiş. Anlayabilenler için gerçekten tek kelimeyle muhteşem bir eser. Bence korkularınızı yenip mutlaka göz atmalısınız. Bu tarz kitapların yasaklanmalarının en büyük nedeni aslında korkudur. Devletlerin halkının gerçeklerin farkına varması korkusu.
10
1 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye İnceleyen10 29 Ocak
Herkes komünizm budur der arkadaşlar kaynağı bunu okuyun anlarsınız.
10
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Esat Kudret
İnceleyen10 5 Temmuz
Yarının İnşasında Muazzam Bir Kılavuz:::
Sınırsız, sınıfsız, sömürüsüz bir dünyanın inşa kılavuzudur ve tek bir direktif verir: Bizleri aşın…
Toplumsal bir varlık olan bizlerin dünü bugünü ve yarını ile ilgili aklı önceleyen ve bilimsel temellere dayanan sadece bir kılavuzdur. Asla durağan değildir. Devinimi temel sayar ve doğru anlaşılıp anlaşılmadığının sağlamasını da içerir: Bizi aşmayan , aşmayı hedeflemeyen bizi yanlış anlamıştır.
Doğanın diyalektiğini doğa ile sınırlamaz. Doğaya içkin her şey buna tabidir der ve sosyolojik varoluş serüvenimizi iki ana başlığa ayırır. Alt yapı ve üst yapı.
Alt yapı her tür üretim süreci, aracı ve ilişkilerini içerir iken üst yapı bunun üzerine inşa edilecek kültür, sanat,edebiyat, bilim vb. olarak tariflenir. Alt yapı anlaşılmadan ve olmadan üst yapının da asla anlaşılamayacağını ve olamayacağını ifade eder.
Alt yapı maddidir-ekonomiktir ve üretim içeriklidir. Üst yapı insana özgü yaratılar ve yeni insanı hedefleyen değerler bütünüdür.
Kaynağını diyalektik materyalizmden alır ve tahlilini toplumlar tarihine dayandırır. Buna göre sömürü var olduğu sürece insanın özgür olması mümkün değildir ve sömürünün tek nedeni artı değer ve onun yarattığı gücün bir elde toplanmasıdır. Köleci toplumdan bu yana…
Bunu yıkacak olan olarak emeği var eden işçi sınıfının var ettiğine sahip çıkması şeklinde ortaya koyar ve çağımızı sınıflar savaşımı çağı olarak niteler.
Gelecek kurgusu bu temelde proleterya diktatörlüğü ile başlar ve nihayetinde yöneten yönetilenin , sınıfların ve hatta devletin olmadığı komünizm ile devam eder. Devam eder bitmez çünkü devinimin temeli olan süreklilik gereği devrimi de süreğen olarak ortaya koyar.
Zaten seslendiği kitlelere, en başta söylediğimiz üzere: Bizleri, bugünü bu öğreti ile ve bu öğretiyi de kapsayacak şekilde aşmayanlar, aşmak için çabalamayanlar bizleri yanlış anlayanlardır ya da anlamak istemeyenlerdir ve dayanağı yaşamın, devinimin ve insanlık evriminin bilimsel temelde kendisi olan bu ideolojiye en büyük kötülüğü yapanlar onlardır.
Komünist Manifestoyu içselleştirebilmek için felsefenin temel ilkeleri iyi bir başlangıçtır. Ardından anlattığı insanın ve inşa ettiği sistemlerin tarihi olan toplumlar (insanlık) tarihi mutlaka okunmalıdır.
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Hatice Yetişkin
İnceleyen10 29 Mart
Söylenecek çok şey var ama özetle; burjuva ile proleter, ezen ile ezilen....
6
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Genç Mühendis
@metaii2610401
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close