Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Kesin İnançlılar

Kesin İnançlılar

Kitap
1951
EA Puanı
10.0 10
5 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Kesin inançlı" kendi siyasi, dini, felsefi inancının "mutlak gerçek" olduğuna, bunu başkalarına zorla uygulamak gerektiğine bağnazca inanır. Hiç şüphesi, hatta merakı bile yoktur.

Bu yüzden, okumuşlarında bile "cehalet havası sezilir."

Aynı sebeplerle, 'ödünsüz'dür: 'Revizyonizm, değişim, yumuşama, uzlaşma' gibi kavramlara düşmandır. Hatta ılımlılık "tehlikeli"dir, "ihanet"tir. 'DÜŞMAN' onun için bir ihtiyaçtır. Çünkü ancak tehlikeli ve acil bir 'düşman'ın varlığı onun kafasındaki ak - kara şablonuna uyar. Bağnazlık ve paranoya birbirini tamamlar.Öyle bir "düşman" ki, "her şeye kadir ve her yerde hazır" olmalıdır. Her yere sızan, sinsi planlar yapan, bizleri uyutan, bizden akıllı düşmanlar!

En heyecan verici iç düşmanlar 'dış güçler'e 'emperyalizm'e, 'beynelmilel Yahudi'ye bağlı olanlardır: "İdeal bir düşmanın yabancı olması gerekir, yerli düşmanın yabancı soydan geldiği iddia edilmelidir..." 'Kesin inançlı'nın sağcı solcu, dinci laikçi olması fark etmez. 'Aydınlanma Devrimi' denilen Fransız Devrimi "yeni bir din" olmuş, "orak çekiç, gamalı haç putlaştırılmıştı.

Bütün bağnazlar, birbirlerinin zıt - benzeridir. "Asıl iki zıt kutbu oluşturanlar aşırılarla liberallerdir."

Çağımızda iç barışı ve toplumsal rasyonelleşmeyi sağlayan asıl faktörün liberal değerler olması bir tesadüf değildir.

Dünyadaki bütün kötülükler, birilerinin başkalarının iyiliği için hareket etme hakkını kendinde görmesiyle başlar.
Kesin inançlı" kendi siyasi, dini, felsefi inancının "mutlak gerçek" olduğuna, bunu başkalarına zorla uygulamak gerektiğine bağnazca inanır. Hiç şüphesi, hatta merakı bile yoktur. Bu yüzden, okumuşlarında bile "cehalet havası sezilir." Aynı sebeplerle, 'ödünsüz'dür: 'Revizyonizm, değişim, yumu ... Daha fazla göster
Yazar
Eric Hoffer
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 1951
Yayınevi
Olvido Kitap
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 210
ISBN-13 978-9-7563-8118-2
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Eric Hoffer (d. 25 Temmuz 1902 – ö. 21 Mayıs 1983), Amerikalı toplum yazarı.

Hoffer, 1902 yılında New York'ta Alman Yahudisi göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Daha beş yaşındayken annesini kaybetti. Altı yaşında bilinmeyen tıbbi sebeplerden dolayı kör oldu. On beş yaşında yine bilinmeyen sebeplerle görmeye başladı. Yeniden kör olabilme endişesiyle olabildiğince okumaya çalıştı. Hoffer, hayatı boyunca hiç eğitim almamıştır.

Genç bir adamken her iki ebeveynini de kaybetti. Parasızlıkla mücadele eden ve silahlı kuvvetlere başvurusu tıbbi gerekçelerle reddedilen Hoffer, bir dönem intihara bile kalkıştı. Hayata tekrar tutunan Hoffer; işportada meyve satıcılığı, tarlalarda ırgatlık, maden işçiliği, dok işçiliği gibi çeşitli işlerde çalıştı. Bu süre zarfında okuduğu Montaigne'nin ünlü Denemeler kitabının etkisiyle yazmaya karar verdi.

1938 yılında Common Ground isimli dergiye gönderdiği mektup ilgi çekti. İş çevresinde karşılaştığı insanları gözlemledi ve hepsi de toplumsal hayatla ilgili kitaplarını yazmaya başladı. Kitle hareketlerinin psikolojik temelleri üzerine kaleme aldığı Kesin İnançlılar kitabı 1951 yılında yayımlandı ve kitap milyonlar sattı. 1945 yılında Amerika Başkanı Harry Truman tarafından başlatılan ve Amerika'nın en önemli ve de en yüksek sivil nişanı olarak bilinen Presidential Medal of Freedom ile 1983 yılında Ronald Reagan tarafından onurlandırıldı. 1964 yılında Kaliforniya'da bulunan Berkeley Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde danışmanlık görevine başlamış olan Hoffer, danışmanlık görevinin yanı sıra iş arkadaşlarına hiçbir şey bahsetmeden rıhtımdaki hamallık görevine devam etmeyi tercih etti.
Eric Hoffer (d. 25 Temmuz 1902 – ö. 21 Mayıs 1983), Amerikalı toplum yazarı. Hoffer, 1902 yılında New York'ta Alman Yahudisi göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Daha beş yaşındayken annesini kaybetti. Altı yaşında bilinmeyen tıbbi sebeplerden dolayı kör oldu. On beş yaşında yine bilinmeyen sebeplerle görmeye başladı. Yen ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Rıdvan Efe
Rıdvan Efe
110K UP
İnceleyen 19 Ağustos 2022
Bazı yazarlar herkesin bildiği şeyleri basit ve özgün bir şekilde anlatabilme yeteneğine sahiptir. Böyle yazarlar insanın zihninin netleşmesini, düşüncelerinin derlenip toparlanması sağlar.

Eric Hoffer de oldukça özgün bir yazar ve düşünür. Eğitim almamış, kendi kendini yetiştirmiş birisi. Ömrünün çoğunu yazarlığın yanında liman işçiliği ile geçirmiş. Kesin inançlılar kitabında fanatik kitle hareketlerini oluşturan bireylerin psikolojisini çok başarıyla işlemiş. Yazarın güçlü bir gözlem yeteneği olduğu anlaşılıyor. Bir toplumdaki hüsrana uğramış(frustrated) kişilerin fanatik kitle hareketlerinin temel parçaları olduğu argümanından hareket ediyor. Bu kişilerin hayatlarında yaşamış oldukları başarısızlık ve uyumsuzluklarının, onları dünyayı değiştirme ve kaybettikleri inançlarını, yeni bir kutsal davaya inanç ile ikame etme arzusuyla doldurduğunu öne sürüyor. Yazar bu başlangıç ile birlikte ustaca tespitler yaparak konuyu derinlemesine işliyor.

Kitap okurlar için adeta bir alıntı membağı. Hemen her paragrafta etkili cümlelerle karşılaşıyorsunuz. Hoffer gençliğinde Montaigne’nin denemlerinden çok etkilenmiş. Kitapta bu etkiyi çok net görüyorsunuz. Yazar tıpkı Montaigne gibi metinleri kısa parçalara bölmüş. Bu da büyük bir okuma kolaylığı sağlıyor. Benzer bir yazım tarzını John Fante ve Charles Bukowski’nin romanlarında da görmüştüm. Bu kitap aynı zamanda deneme yazısı nasıl yazılır dersi gibi. Sade, akıcı ama üstün körü değil. Gereksiz tek bir cümle bile yok.

Son olarak kitap yazıldığı dönemden Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği’ndeki kitle hareketlerine yoğunlaşmış. Ancak günümüze uyan çok fazla tespit olduğunu göreceksiniz. Yazar her ne kadar kendi siyasi görüşünden bahsetmese de liberal bir Amerikalı olduğunu oldukça belli ediyor. Kitabın eksi yönünün Liberalizm’e yönelik herhangi bir somut eleştiri getirmemesi diyebilirim. Ama bu durum kitabın değerinden ve özgünlüğünden bir şey kaybettirmiyor. Okunmasının çok faydalı olduğunu düşündüğüm bir kitap. Özellikle toplum psikolojisini anlamak isteyen üniversite öğrencileri mutlaka okumalı.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Rıdvan Efe
@Refe
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close