Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Kentbilim İlkeleri

Kentbilim İlkeleri

Kitap
1976
EA Puanı
10.0 10
2 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
SUNUŞ
Ankaradaki Üniversitelerin çeşitli sosyal bilim konularına mensup bir gurup öğretim üyesi 1966 yılında "Türk Sosyal Bilimler Derneği" adı ile bir dernek kurmuşlardı. Bu derneğin amacı sosyal bilimlerin gelişmesi ve öğrenimini bu dalların en ileri olduğu ülkelerdeki düzeye çıkarmak için çaba göstermekti. Bu çabalardan biri olarak şimdi Sosyal Bilimlere Giriş diye adlandırdığımız bir seri yapıtı yayınlıyoruz.
Ülkemizde olgulara ve onların analizine dayanan sosyal bilimlerin tarihi çok kısadır. Bu konudaki yeni gelişmeler, bunların zaman içinde oluşumları, bugün vardıkları yer, elde edilmiş olan güvenilir bilgiler, çeşitli yaklaşımlar, ülkemizde yapılmış araştırmalar ya da konu ile ilgili sorunlar bir arada kolayca bulunamamaktadır. Bu nedenle, sosyal bilimlerdeki temel kitaplara büyük ihtiyaç vardır. Bu seri bu ihtiyacı karşılayacaktır.
Bu serideki her yapıt o konuda uzmanlaşmış bir üniversite öğretim üyesince hazırlanmış, aynı konu ile ilgili iki danışman editörce incelenmiştir. Böylece serinin araştırıcılara, öğrencilere, ve her türlü okuyucuya ele aldığı konularda temel bilgiyi hakkıyla sağlayacağına inanıyoruz. - Editörler
SUNUŞ Ankaradaki Üniversitelerin çeşitli sosyal bilim konularına mensup bir gurup öğretim üyesi 1966 yılında "Türk Sosyal Bilimler Derneği" adı ile bir dernek kurmuşlardı. Bu derneğin amacı sosyal bilimlerin gelişmesi ve öğrenimini bu dalların en ileri olduğu ülkelerdeki düzeye çıkarmak için çaba göstermekti. Bu çabalardan biri ola ... Daha fazla göster
Yazar
Ruşen Keleş
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 1976
Yayınevi
Sosyal Bilimler Derneği Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 237
Boyutları 16 x 23,5 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Ruşen Keleş 1932’de Trabzon’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (SBF) ve Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1965’te doçent, 1971’de profesör oldu. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde iki dönem (1971-1975) dekanlık yaptı. ABD ve Japonya’nın çeşitli üniversitelerinde araştırmacı ve konuk öğretim üyesi olarak bulundu. AÜ SBF’de, ODTÜ’de, TODAİE’de, Bilkent Üniversitesi’nde, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde kentleşme, yerel yönetimler, kentsel siyaset, çevre ve konut politikaları gibi dersler verdi. Halen AÜ SBF’de emekli öğretim üyesi olarak derslerini ve akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Çeşitli dillerde yayınlanmış çok sayıda kitap ve makalesi bulunmaktadır. - Kent Araştırmaları Enstitüsü
Ruşen Keleş 1932’de Trabzon’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (SBF) ve Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1965’te doçent, 1971’de profesör oldu. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde iki dönem (1971-1975) dekanlık yaptı. ABD ve Japonya’nın çeşitli üniversitelerinde araştırmacı ve konuk öğretim üyesi olarak bulundu. AÜ SBF’de, ODTÜ’de, T ... Daha fazla göster
Özet
Kitap 1976 yılında temel bilgi içeriği olarak alanında tanındık bir uzman olan Prof. Dr. Ruşen Keleş tarafından yazılmıştır.
“Kent Planlaması Kavramı” adlı birinci bölümde kent planlamasını tanımlar.
“Kent Planlamasının Evrimi” adlı ikinci bölümde planlamanın ortaya çıkışını ve gelişimini anlatır.
“Kent Planlamasında Kuramsal Yaklaşımlar Adlı” üçüncü bölümde planlamaya olan ayrı yaklaşımları ele alır, açıklar ve eleştirir.
“Kentleşme” adlı dördüncü bölümde kentleşmenin tanımı, tarihsel gelişimi ve nedenlerini açıklar. Kentleşme kalkınma arasındaki bağı açıklar. Ayrı büyüklükteki kentleri ortaya koyar ve kentleşme stratejilerini açıklar.
“Kent Planlaması” adlı beşinci bölümde planlama sürecini anlatır. Kent planının içeriği, nitelikleri; planın onaylanması ve planın hukuk ve sosyal devlet ile olan ilişkisi açıklanır. Planın yasal boyutu ele alınır ve denetleme ve cezalandırma yetkileri üzerinde durulur.
“Kent Planlaması ve Toprak Sorunu” adlı altıncı bölümde toprağın kent planlamasındaki önemi arsa spekülasyonları planlamanın arsa değeri üzerine getirdiği değişimler ve arsa politikaları açıklanmaktadır.
“Konut ve Gecekondu” adlı yedinci bölümde bir topluluğun konut gereksinimi bunun kalkınma ile ilişkisi ve konut politikaları açıklanır. Konut endüstrisi ve gecekondu kavramları üzerinde durulur.
“Bölge Gelişmesi İçin Planlama” adlı sekizinci bölümde bölge planlaması, nedenleri, bölgesel gelişme, bölgeler arası dengesizlikler tartışılır. Sonrasında Türkiye'deki bölgeler ve bölge planları açıklanır. Bölge planlaması teknikleri ortaya konur ve bölgesel gelişme stratejileri, politikaları açıklanır. Ulusal plan ile bölgesel plan arasındaki ilişki ve Türkiye’de uygulanan politikalar tartışılır.
“Çevre Sorunları” adlı dokuzuncu bölümde çevre sorunlarını yaratan etkenler, sanayi ve çevre kirliliğinin yoğunlaştığı bölgeler üzerinde durulur. Çevre politikası ve ekonomik etkinlikler tartışılır.
“Kentleşme ve Çevre Sorunları Karşısında Uluslararası Kuruluşlar” adlı onuncu bölümde Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar ele alınır ve aralarındaki çelişkiler ortaya konur.
“Kent ve Bölge Planlaması İçin Eğitim” adlı on birinci bölümde kent ve bölge planlaması ayrılığı, planlama eğitiminde iki yaklaşım, üniversite dışı plancılık eğitimi ve gelişmekte olan ülkelerdeki planlama eğitimleri tartışılır. Daha sonra kent plancısının karakterinden ve katılımcılık konusundan söz edilir.
“Farklı Ekonomik Sistemlerde Kent, Kentleşme ve Kent Planlaması” adlı on ikinci bölümde kapitalist ve sosyalist toplumlardaki kent yapısı ve kentleşme anlatılır. Sovyet ve Çin modelleri ayrıca açıklanır.
Kitabın son bölümü olan Sonuç adlı bölümde ise kısaca, kitapta anlatılanlardan ortaya çıkan sonuçlar anlatılır.
Kitap 1976 yılında temel bilgi içeriği olarak alanında tanındık bir uzman olan Prof. Dr. Ruşen Keleş tarafından yazılmıştır. “Kent Planlaması Kavramı” adlı birinci bölümde kent planlamasını tanımlar. “Kent Planlamasının Evrimi” adlı ikinci bölümde planlamanın ortaya çıkışını ve gelişimini anlatır. “Kent Planlamasında Kuramsal ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Yunus Emre Çelik
İnceleyen
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Yunus Emre Çelik
@yunemcel
İnceleme Yaz
Tasviyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close