Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Karamazov Kardeşler

Karamazov Kardeşler

Kitap
1879
EA Puanı
9.9 10
18 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Dostoyevski, yaşamının son yıllarında başyapıtı Karamazov Kardeşler'i tamamladığında, Rus yazınında 'felsefe düzeyinde roman-tragedya denen türün de temelini attığının bilincinde değildi. Dostoyevski'nin yaşam birikiminin tümünü ve sanat gücünün doruğunu içeren bu roman, gerçekte insanı insan yapan ne varsa, onlara adanmış bir destan niteliğini taşır. Yazar, hiçbir romanında "Karamazov Kardeşler"de olduğu denli insan ruhuna inmemiş, insanoğlunu bu denli kesitler biçiminde, içgüdülerinin ve istencinin tüm görünümüyle sergilenmiştir. Bir aileyi konu alan ve bir felaketler zinciri olarak gelişen olay örgüsü, bireysel öğelerin yanı sıra, ondokuzuncu yüzyılın ikinci yarısındaki Rus toplumunu da geçirdiği sarsıntıların tümüyle, dünya edebiyatında bir eşi daha bulunmayan bir sanat aynasından yansıtır.
Dostoyevski, yaşamının son yıllarında başyapıtı Karamazov Kardeşler'i tamamladığında, Rus yazınında 'felsefe düzeyinde roman-tragedya denen türün de temelini attığının bilincinde değildi. Dostoyevski'nin yaşam birikiminin tümünü ve sanat gücünün doruğunu içeren bu roman, gerçekte insanı insan yapan ne varsa, onlara adanmış bir destan niteliğini taş ... Daha fazla göster
Yazar
Fyodor Dostoyevski
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Yayınlanma Tarihi
18 Kasım 1879
Yayınevi
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 1016
ISBN-13 978-9-9448-8098-5
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (2)
Alıntılar (2)
Gönderiler (0)
İnceleme
Sonya Demirboğa
İnceleyen10 3 hafta önce
Karamazov Kardeşler, dünya edebiyatının en çok okunan yazarlarından biri olan Dostoyevski’nin son baş yapıtıdır. Dostoyevski’nin hayatının zirve romanı olarak bilinir. Yazar çok önemli bir sahneyi anlatmaktayken, birden İvan Karamazov’un hasta yatağından yaptığı 15 sayfalık bir konuşmaya geçebilir. Burada bazı uzun metinler okuyucuyu sıkabilmektedir fakat bu konuşma metinleri Dostoyevski’nin insanın bilinçsel derinliğine ve doğasına ne kadar usta bir şekilde inebildiğini göstermektedir.

Dostoyevski bu romanında hayatının son döneminde, adeta yaşamı boyunca ruhunun derinliklerinden çıkardığı karakterleri, siyah, beyaz, kırmızı, yeşil ve mavi renklerde kağıda müthiş bir ustalık ile dökmekte. Her biri birbirinden farklı beş Karamazov kardeş ve hırslı, keyfine düşkün, aç gözlü, kaba ve çıkarcı olan ve romandaki Karamazov kardeşlerin babası olmasına rağmen, hiç birine doğru düzgün babalık yapmamış olan Fyodor Karamazov. Kitapta en çok dikkat çeken iki karakter var ve zaten kitaptaki olaylar genelde bu iki karakter arasında dönmekte ikisi arasında geçen diyaloglar kitabı felsefe anlamında zengin bir hale getiriyor: entelektüel, inançsız ve sinsi bir hastalığa yakalanan Ivan karamazov ve inançlı, yardımsever Alyoşa Karamazov. Dostoyevski’nin üç yaşında hayatını kaybeden oğlu Alyoşa’nın adını verdiği karakter. Her ne kadar hiçbir zaman kitabın başköşesine geçmese de, Dostoyevski için yerinin diğer karakterlerden ayrı olduğu gerçeği gözümüze batıyor kitap boyunca.
Karamazov Kardeşler ;felsefenin ve psikolojinin birbirine karıştırılıp sunulduğu, insanı düşünmeye sevk eden bir şaheser...
11
2 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Hatice Yetişkin
İnceleyen10 29 Mart
Nasıl yorum yapacagimi bilemiyorum bu şaheser hakkinda.. Ustanın değinmedigi konu kalmamis. Toplum,din,ahlak,hukuk....
Altı cizilesi satırlar deryası olan, sürükleyici mi sürükleyici bir başyapıt...
Ozellikle hukuk okuyanların mutlaka okuması gerekir diye düşünüyorum.
"Düşünüyorum da şeytan eger yoksa demek ki onu insan bulmustur.
Hem de kendi benzeri olarak bulmustur."
"Tıpkı Tanrı gibi dimi?"
"Tanrı 'yı inkar etmiyorum ama yarattığı düzeni kabul edemiyorum."
"Hayattan pek cok sey ogrenen insanlar mutlu kalamazlar."
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Emir Salduz
@achatina8128100
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close