Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
İlk Üç Dakika

İlk Üç Dakika (The First Three Minutes)

Evrenin Kökenine Çağdaş Bir Bakış
Kitap
2021
EA Puanı
9.7 10
3 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Evrenimiz bundan yaklaşık 14 milyar yıl önce oluşmaya başladı. Ancak yıldızları, gezegenleri ve yaşam formlarını meydana getiren elementlerden fizikteki temel kuvvetlere her şeyin nedeni, ilk üç dakikada olanlara dayandırılabilir. 23 Temmuz 2021 tarihinde aramızdan ayrılan Nobel ödüllü fizikçi Steven Weinberg, 1976’da yazdığı bu kitapta, o üç dakika içinde neler olduğunu bütün detaylarıyla ortaya koyuyor. Anlaşılması güç bilimsel konuları meslekten olmayanların da kavrayabileceği bir dille açıkladığı bu sayfalarda, Weinberg’in teorik fizik alanında bir deha olduğu kadar, aynı zamanda iyi bir eğitici ve anlatıcı olduğunu görme fırsatı buluyoruz.

Kitabın yazıldığı yıllarda Büyük Patlama Kuramı ana hatlarıyla ortaya çıkmıştı. Bu öykünün özellikle ilk birkaç dakikası temel parçacıklar fiziğine dayanır; onun da “Standart Model”i Weinberg’in kuramsal katkılarıyla tamamlanmıştır. Kitapta evrenin tüm evrimine değinilirken, henüz yanıtı bulunamamış sorular da etraflıca ele alınmaktadır.

Kitabın biri astrofizik-kozmoloji, diğeri ise kuramsal yüksek enerji-parçacık fiziği konularında yetkin iki çevirmeni, Weinberg’in 1993 tarihli ikinci baskıda yaptığı güncellemelerin sonrasında elde edilen kimi deneysel sonuçları kısa dipnotlarla kitaba eklemişlerdir.
Evrenimiz bundan yaklaşık 14 milyar yıl önce oluşmaya başladı. Ancak yıldızları, gezegenleri ve yaşam formlarını meydana getiren elementlerden fizikteki temel kuvvetlere her şeyin nedeni, ilk üç dakikada olanlara dayandırılabilir. 23 Temmuz 2021 tarihinde aramızdan ayrılan Nobel ödüllü fizikçi Steven Weinberg, 1976’da yazdığı bu kitapta, o üç dakik ... Daha fazla göster
Yazar
Steven Weinberg
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
The First Three Minutes
Yayınlanma Tarihi
19 Ağustos 2021
Yayınevi
Sia Kitap
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 216
ISBN-10 6-257-26663-7
ISBN-13 978-6-2572-6663-5
Boyutları 13,5 x 21 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Amerikalı teorik fizikçi. 1979'da Abdus Salam ve Sheldon Glashow ile birlikte zayıf etkileşim ile elektromanyetik etkileşimin birleştirilmesine (elektrozayıf etkileşim) ve temel parçacıklar arasındaki elektromanyetik etkileşime katkılarından dolayı Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür.

Fizik ve Astronomi Bölümlerinin bir üyesi olduğu Austin'deki Texas Üniversitesi'nde Josey Regental Bilim Kürsüsü'nü yönetti. Temel parçacıklar ve fiziksel kozmoloji üzerine araştırması, 1979 Nobel Fizik Ödülü ve 1991 Ulusal Bilim Madalyası dahil olmak üzere sayısız ödülle onurlandırıldı. 2004 yılında, "birçokları tarafından bugün dünyada yaşayan önde gelen teorik fizikçi olarak kabul edildiğini" söyleyen bir alıntı ile Amerikan Felsefe Topluluğu'ndan Benjamin Franklin Madalyası aldı. ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne, Britanya Kraliyet Derneği'ne, Amerikan Felsefe Topluluğu'na ve Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne seçildi.

Weinberg'in çeşitli konulardaki makaleleri zaman zaman The New York Review of Books ve diğer süreli yayınlarda yer aldı. ABD Silah Kontroli ve Silahsızlanma Ajansı'nda danışman, Texas Felsefe Derneği başkanı ve Daedalus dergisinin Editörler Kurulu üyesiydi. Ayrıca Kongre Kütüphanesi Bilim Adamları Konseyi, JASON savunma danışmanları grubu ve diğer birçok kurul ve komitede bulundu.
Amerikalı teorik fizikçi. 1979'da Abdus Salam ve Sheldon Glashow ile birlikte zayıf etkileşim ile elektromanyetik etkileşimin birleştirilmesine (elektrozayıf etkileşim) ve temel parçacıklar arasındaki elektromanyetik etkileşime katkılarından dolayı Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür. Fizik ve Astronomi Bölümlerinin bir üyesi olduğ ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Efekan Remzi Bahar
@efekanrb
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close