Sümerolog, bilim insanı, tarihçi. 20 Haziran 1914, Bursa doğumludur. Muazzez İlmiye Çığ’ın ailesi köken olarak Kırım’lı göçmenlerden olup babası Kırım’dan Merzifon’a, annesi ise Kırım’dan Bursa’ya göç etmişti. Ailesi İzmir’de yaşamaktayken, 1919’da İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgalinin ardından daha güvenli bir yer olan Çorum’a yerleşti. Muazzez İlmiye Çığ, ilkokula Çorum’da başladı, ailesi oradan Bursa’ya taşınınca, orada özel bir okul olan “Bizim Mektep”te Fransızca ve keman dersleri de aldı. 1926 yılında sınav kazanarak Bursa Kız Muallim Mektebi’ne (Bursa Kız Öğretmen Okulu) girdi. 1931 yılında bu okulu bitiren Çığ, babası gibi öğretmenlik yapmak üzere Eskişehir’e atandı. Babasının da öğretmenlik yaptığı Eskişehir’de dört buçuk yıl çalıştı.
Muazzez İlmiye Çığ, Atatürk’ün emriyle kurulan AÜ Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Hititoloji Bölümü’ne girdi (1936). Burada, Nazi yönetimindeki Almanya’dan Türkiye’ye kaçıp gelen Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock’tan Hitit dili ve kültürü derslerini, Prof. Dr. Benno Landsberger’den Sümer ve Akad dilleri ve Mezopotamya kültürü dersleri aldı. Çığ, 1940 yılında Ankara Üniversitesi’nden mezun oldu ve İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivi’ne uzman olarak atandı. Bu sırada okul arkadaşı ve öğretmen Kemal Çığ ile evlendi. Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F.R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip sınıflandırarak numaralandırdı. Yetmiş dört bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeleri belgeliğini oluşturdu. Üç bin tabletin kopyasını yapıp katalog olarak yayımladı.
1972 yılında Arkeoloji Bölümü’nden emekliye ayrıldı.
Muazzez İlmiye Çığ, Mersin'de tedavi gördüğü hastanede 110 yaşında hayatını kaybetti.(17 Kasım 2024)
Sümerolog, bilim insanı, tarihçi. 20 Haziran 1914, Bursa doğumludur. Muazzez İlmiye Çığ’ın ailesi köken olarak Kırım’lı göçmenlerden olup babası Kırım’dan Merzifon’a, annesi ise Kırım’dan Bursa’ya göç etmişti. Ailesi İzmir’de yaşamaktayken, 1919’da İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgalinin ardından daha güvenli bir yer olan Çorum’a yerleşti. Muazz
... Daha fazla göster