Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler
Fragmanı İzle

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA, People for the Ethical Treatment of Animals)

@peta
Youtube Kanalı
2008
EA Puanı
10.0 10
7 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA, People for the Ethical Treatment of Animals) bir hayvan hakları organizasyonudur. Norfolk, Virginia kökenli ve yaklaşık 6.5 milyon üye ve destekçisi olan organizasyon dünyanın en büyük hayvan hakları grubudur. Grubun uluslararası başkanı Ingrid Newkirk'tür.

1980'de kurulan organizasyon, 187 çalışanlı, 501(c)(3) kapsamında, kâr amacı gütmeyen, vergiden muaf bir kuruluştur ve neredeyse tamamen üyeleri tarafından finanse edilir. ABD dışında Kanada, Hindistan, Güney Afrika ve Avrupa Birliği'nde de kuruma ait ofisler bulunur. Ayrıca organizasyona bağlı, liseli ve üniversiteli aktivistler için peta2 Street Team ve PETA'nın malvarlığını yöneten Foundation to Support Animal Protection (PETA Vakfı olarak da bilinir) bulunur.

Organizasyon temelde dört konuya odaklanır: fabrika çiftçiliği, kürk çiftçiliği, hayvan testleri ve hayvanların eğlence amaçlı kullanılması. PETA ayrıca balıkçılık, haşere olarak nitelendirilen hayvanların öldürülmesi, hayvanları zincirle bağlamak veya esaret altında tutmak, arka bahçe köpekleri, horoz dövüşü ve boğa güreşine karşı da kampanyalar düzenler.

PETA, türcülüğe ve hayvanların yiyecek, giyecek, eğlence veya araştırma gibi herhangi bir şekilde istismar edilmesine karşı çıkan bir hayvan hakları örgütüdür. PETA, hayvan refahı mevzuatı ihlal edildiğinde para cezaları ve/veya hayvanlara el konulması için devlet kurumlarına kulis yapar, vegan bir yaşam tarzını teşvik eder, fabrika çiftlikleri ve mezbahalardaki uygulamaları reform etmeye çalışır, hayvan araştırma laboratuvarlarına, çiftliklere ve sirklere gizli araştırmacılar gönderir , belirli şirketlere veya uygulamalara karşı medya kampanyaları başlatır, daha önce sirkler ve hayvanat bahçeleri tarafından kullanılan hayvanlar için barınakların bulunmasına yardımcı olur ve uygulamalarını değiştirmeyi reddeden şirketlere karşı davalar başlatır.

Grup bazı kampanyaları için ve ötanazi yaptığı hayvanlar için eleştirilir. Ayrıca 2005'te Oklahoma senatörü Jim Inhofe tarafından senatörün terörizm hareketleri dediği bu gruplarla ortaklaşa yapılan eylemler sonrasında, PETA'yı Hayvan Kurtuluş Cephesi (ALF) ve Yeryüzü Kurtuluş Cephesi'nin (ELF) sözcü grubu gibi hareket etmekle suçladı.

Kaynak:
"PETA" başlığından alıntı yapılmıştır. Vikipedi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. URL: "Linkler" kısmında verilmiştir.

YouTube Kanalı Açıklaması:
Animal Rights Television®’ı izliyorsunuz.

Hayvanların Etik Muamelesi için İnsanlar (PETA), dünyanın en büyük hayvan hakları örgütüdür ve PETA kuruluşlarının dünya çapında 9 milyondan fazla üyesi ve destekçisi bulunmaktadır.

PETA, insan-üstücü bir dünya görüşü olan türler arasındaki ayrımcılığa karşıdır ve dikkatini en büyük sayıda hayvanın en uzun süre boyunca en yoğun şekilde acı çektiği dört alana odaklar: laboratuvarlarda, gıda endüstrisinde, giyim ticaretinde ve eğlence sektöründe. Ayrıca genellikle “haşarat” olarak kabul edilen kemirgenlerin, kuşların ve diğer hayvanların acımasız öldürülmesi de dahil olmak üzere diğer birçok konuda da çalışmaktayız.

PETA, halk eğitimi, araştırmacı haber toplama ve raporlama, araştırma, hayvan kurtarma, yasa yapımı, özel etkinlikler, ünlü katılımı ve protesto kampanyaları yoluyla çalışmaktadır.

Hayvanlar için aktif olmaya hazır mısınız? http://www.PETA.org adresini ziyaret edin.

(Açıklamanın alındığı tarih: 21 Haziran 2023)
Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA, People for the Ethical Treatment of Animals) bir hayvan hakları organizasyonudur. Norfolk, Virginia kökenli ve yaklaşık 6.5 milyon üye ve destekçisi olan organizasyon dünyanın en büyük hayvan hakları grubudur. Grubun uluslararası başkanı Ingrid Newkirk'tür. 1980'de kurulan organiza ... Daha fazla göster
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
PETA, People for the Ethical Treatment of Animals
Yayınlanma Tarihi
07 Şubat 2008
Kanal Kategorisi
Sivil Toplum Kuruluşları ve Aktivizm
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Tanıtım Videosu
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close