Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Gen Ötesi - İnsan Sonrası

Gen Ötesi - İnsan Sonrası

Epigenetik Felsefesine Giriş
Kitap
2020
EA Puanı
10.0 10
2 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan, somut meyvelerini ise 21. yüzyıldan itibaren vermeye başlayan “epigenetic paradigma”, 20. yüzyıla neredeyse baştan sona hâkim olan “genetik paradigma”yı sorgulamakta, onun sınırlarını, eksiklerini, içerdiği sorunları ve çelişkileri gösterirken onu da kapsayan daha bütünleyici bir çerçeve sunmaktadır.

Epigenetik, genetiğin bir kısmını aynıyla devralma, bir kısmına itiraz etme, bir kısmını ise tashih edip tamamlama iddiasındadır. Giderek ivme kazanan bu dönüşüm, felsefe-bilimde farklı bir “doğa” ve daha özelde “insan doğası” tasarımı da teklif etmektedir. Modern fizikte yaşanan devrime nispetle çok daha sıkıştırılmış bir zamanda gerçekleştiği anlaşılan bu dönüşümün, bir disiplin olarak biyolojinin yapısal farklarını vurgulamanın ötesinde ne gibi felsefi anlamlar barındırmakta olduğu bu çalışmanın ele aldığı konular arasındadır.

Özellikle çevreyle etkileşimin kritik rolüne yaptığı vurguyla epigenetik, gen ve genetik merkezli biyolojiyi, paradigma içi revizyonlardan öte köklü bir dönüşüme zorlamakta; kültür/çevre etkisini hesaba katan; “gelişim” olgusunu ve “etkileşim ağları”nı merkeze alan; indirgemeciliği “karmaşıklık”, “beliriverme” ve “çoklu-gerçeklenebilirlik” benzeri fenomenlerden hareketle açıklamaya çalışan daha bütünlemeci bir biyoloji tasarımı önermektedir.
20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan, somut meyvelerini ise 21. yüzyıldan itibaren vermeye başlayan “epigenetic paradigma”, 20. yüzyıla neredeyse baştan sona hâkim olan “genetik paradigma”yı sorgulamakta, onun sınırlarını, eksiklerini, içerdiği sorunları ve çelişkileri gösterirken onu da kapsayan daha bütünleyici bir çerçeve sunmaktadır. ... Daha fazla göster
Yazar
Esra Kartal Soysal
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
08 Ağustos 2020
Yayınevi
Ketebe
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 392
ISBN-10 6-257-85406-7
ISBN-13 978-6-2578-5406-1
Boyutları 13,5 x 21 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
1980’de İstanbul'da doğdu. Hasan Polatkan Anadolu Lisesi (1998) sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nden birincilikle mezun oldu (2003). Tezsiz yüksek lisans çalışmasını İstanbul Üniversitesi Kimya Alan Öğretmenliği bölümünde tamamladı (2007). TV5 televizyon kanalında ​“Hayatın İçinden” ​programının yapımcılığı ve sunuculuğu, İsmail Özseçkin Vakfı’nda idari müdürlük, ASFA Eğitim Kurumları’nda lise kimya öğretmenliği, İstanbul Belediyesi Kültür A.Ş.’de​ “Edebiyat Düşündeki Perdeler​” programının yapımcılığı ve sunuculuğu, Yeryüzü Doktorları Derneği’nde kurumsal iletişim yönetmenliği, Balkon Film ve Yayıncılık’ta ve Papersense Yayınları’nda editörlük yaptı. Doktorasını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden “Genetikten Epigenetiğe: ‘İnsan Doğası’ Kavramının Biyolojik İçerimleri” başlıklı teziyle aldı (2017). Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. ​Yaşamın Müziği ​(The Music of Life​) kitabının Türkçe mütercimi, ​Gen Ötesi-İnsan Sonrası ​kitabının müellifidir. İlgi ve çalışma alanları arasında bilim felsefesi, biyoloji felsefesi, biyoteknoloji ve biyoetik araştırmaları önde gelmektedir. Çeşitli vakıf ve üniversitelerde “Biyoetik ve Çevre Felsefesi”, “Çağdaş Biyoloji Felsefesine Giriş”, “Biyoloji Felsefesi Bağlamında İnsan Doğası” başlıklı dersler vermektedir. Bahçeşehir Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu koristlerindendir. Evli ve iki çocuk annesidir.
1980’de İstanbul'da doğdu. Hasan Polatkan Anadolu Lisesi (1998) sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nden birincilikle mezun oldu (2003). Tezsiz yüksek lisans çalışmasını İstanbul Üniversitesi Kimya Alan Öğretmenliği bölümünde tamamladı (2007). TV5 televizyon kanalında ​“Hayatın İçinden” ​programının yapımcılığı ve sunuculuğu, İsmai ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Okan Nurettin Okur
@didelphis18217
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close