Tüm Reklamları Kapat
Gaia

Gaia (Gaia: A New Look at Life on Earth)

Dünyadaki Yaşama Yeni Bir Bakış
Kitap
2017
EA Puanı
7.8 10
4 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
Gaia varsayımı ilk olarak 1960’ların ortalarında öne sürülmesinin ardından evrime ve çevreye dair bilimsel görüşler üzerinde çok çabuk bir etki sahibi oldu. Birçok okuruna ilham kaynağı olmayı sürdüren bu değerli eserde James Lovelock, dünya üzerindeki yaşamın tek bir organizma işlevi gördüğü şeklindeki fikrini ustaca açıklıyor. Bilim insanı olmayan kişiler için yazılmış olan Gaia, gezegenimize dair yeni ve çarpıcı biçimde farklı bir modeli destekleyecek kanıtların peşinde, zaman ve mekânda bir yolculuk niteliği taşıyor. Gaia, yeryüzündeki canlı maddenin, havanın, okyanusların ve kara yüzeylerinin, Dünya’nın yaşam için elverişli bir yer olarak kalmasını sağlayacak karmaşık bir sistem olduğunu ortaya koyuyor. Bu yeni baskıda Lovelock, tartışmaların bugünkü konumunu da özetliyor.

“Bu kitap, yüzyılımıza dair çığır açıcı bir kavrayışı tetikleyebilir.”
– CoEvolution Quarterly

“Uzun süreden beri okuduğum en iyi kitap… Hem özgün hem de ustaca yazılmış.”
– New Scientist

“Lovelock genel okurun karşısına cüretkâr bir varsayım koyuyor… meraka kapılmış özgün bir düşünürün heyecan verici ve kişisel bir tartışması.”
– Philip Morrison, Scientific American

“Bu kitabı uçsuz bucaksız bir keyifle okudum.”
– René Dubos, Nature
Gaia varsayımı ilk olarak 1960’ların ortalarında öne sürülmesinin ardından evrime ve çevreye dair bilimsel görüşler üzerinde çok çabuk bir etki sahibi oldu. Birçok okuruna ilham kaynağı olmayı sürdüren bu değerli eserde James Lovelock, dünya üzerindeki yaşamın tek bir organizma işlevi gördüğü şeklindeki fikrini ustaca açıklıyor. Bilim insanı olmaya ... Daha fazla göster
Yazar
James Lovelock
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
Gaia: A New Look at Life on Earth
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2017
Yayınevi
ALFA Bilim
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 199
ISBN-10 6051714456
ISBN-13 9786051714455
Boyutları 14 x 21 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
İngiliz çevre bilimci, Gaia Teorisi’nin babası olarak bilinen James E. Lovelock, 103. doğum gününde (26 Temmuz 2022) hayata veda etti.

Lovelock, yalnızca bilim camiasında değil, popüler kültürde de kendisini meşhur eden Gaia Teorisi’ni 1960’lı yıllarda ortaya attı. 1970’lerde ise Amerikalı biyolog Lynn Margulis ile birlikte Teoriyi daha da geliştirerek, dünya üzerindeki yaşamın evrimine ilişkin oldukça farklı bir bakış açısı getirdi. Temelde önerdikleri şey Dünya’nın birbiriyle rekabet içinde milyonlarca canlı türüne ev sahipliği yapan pasif bir kaya parçası değil, birbiriyle işbirliği de yapan bu canlılar sayesinde kendi kendini düzenleyen, böylece yaşamın devamlılığını sağlayacak koşulları dengede tutan, sürekli etkileşim içinde, ortak-evrim adı verilen bir süreçle devinen bir habitat olduğuydu.
İngiliz çevre bilimci, Gaia Teorisi’nin babası olarak bilinen James E. Lovelock, 103. doğum gününde (26 Temmuz 2022) hayata veda etti. Lovelock, yalnızca bilim camiasında değil, popüler kültürde de kendisini meşhur eden Gaia Teorisi’ni 1960’lı yıllarda ortaya attı. 1970’lerde ise Amerikalı biyolog Lynn Margulis ile birlikte Teoriyi d ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Selma Aydın
@balaenoptera9533707
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close